«Σκεπτόμενοι το Θεό μετά το Άουσβιτς »

Άουσβιτς Άουσβιτς

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης του εβραϊκού Ολοκαυτώματος διοργανώνει μία Διάλεξη με ομιλητή τον καθηγητή Stefano Bindi με θέμα: «Σκεπτόμενοι το Θεό μετά το Άουσβιτς» (Μια περιήγηση στην εβραϊκή φιλοσοφία του 20ού αιώνα). Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 19:00.

Η συνάντηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που κάθε χρόνο τέτοια εποχή λαμβάνουν χώρα για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης, αποσκοπεί να αποτελέσει μια ευκαιρία προβληματισμού πάνω στο πιο επιτακτικό ερώτημα που έθεσαν προς σκέψη τα γεγονότα του εβραϊκού Ολοκαυτώματος: την αντιληπτικότητα του Θεού στα σκοτάδια του Ολοκαυτώματος. Η περιήγηση επιχειρεί να εντοπίσει τις πιο σημαντικές στιγμές της εβραϊκής φιλοσοφίας του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σχέση ανθρώπου-Θεού, στη δυνατότητα επανεξέτασης της θεϊκής εικόνας και στις ιστορικές και φιλοσοφικές συνέπειες της εν λόγω επανεξέτασης.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Stefano Bindi γεννήθηκε στην Πιστόια. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διδάσκει ιταλική και λατινική φιλολογία στην Ιταλική Σχολή. Κάτοχος πτυχίου Εβραϊκής Φιλολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, συνέχισε την ενασχόλησή του με την εβραϊκή φιλολογία και φιλοσοφία, διδάσκοντας εβραϊκή γλώσσα και φιλολογία της Παλαιάς Διαθήκης σε διάφορες θεολογικές σχολές της Τοσκάνης, δίνοντας διαλέξεις και αρθρογραφώντας. Ανάμεσα στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται: "Lo statuto dell'arte nell'ebraismo", στο "Dio e i suoi colori", εκδ. Nerbini 2010. "Martin Buber e Edmond Jabés: lo straniero" στο "Migrazioni, incontro con l'altro", εκδ. Nerbini 2011. Προς έκδοση: "Shemà Isreal: semantica dell' "ascoltare" nell'Antico Testamento".

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 19:00
Auditorium του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, Πατησίων 47
Με μετάφραση στα ελληνικά
Είσοδος ελεύθερη