Πηνελόπη Μωρούτ, residency στον Κινητήρα και δωρεάν σεμινάριο

Η Πηνελόπη Μωρούτ είναι η πρώτη καλεσμένη resident artist του Κινητήρα για τη σεζόν 2013-14. Θα βρίσκεται στο στούντιο και την παρέα μας από την 1/2/2014 έως και τις 11/2/2014 προκειμένου να δουλέψει κι εξελίξει το solo της PORCELAINE, ενώ θα δώσει κι ένα δωρεάν σεμινάριο στις 8/2/2014.

Αυτό το διάστημα η Πηνελόπη ερευνά την αμφιλεγόμενη, ίσως παράδοξη συχνά έννοια του όρου "ενηλικίωση".

"Το solo PORCELAINE πραγματεύεται το πολλές φορές βίαιο πέρασμα στην ενηλικίωση. Δεν αποτελεί μόνο μια κινητική έρευνα, αλλά ένα τρόπο συμφιλίωσης με το παρελθόν και το παρόν μου, και ει δυνατόν, κάθαρση ψυχής για το μέλλον".

Πώς μπορεί ο καθένας να αναπτύξει την προσωπική του κινητική γλώσσα; Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" κατεύθυνση; Πώς μπορούμε να εντάξουμε την έννοια του παράλογου στην κίνησή μας και πώς μπορούν οι βασικές αρχές του Θεάτρου του Παραλόγου να αποτελέσουν πηγή έμπνευσής μας;

Στα πλαίσια του residency η Πηνελόπη θα δώσει κι ένα δωρεάν σεμινάριο ανοιχτό σε όλους.

Κατα τη διάρκεια αυτού του τρίωρου σεμιναρίου, η Πηνελόπη θα προσπαθήσει να μοιραστεί μαζί μας τα χορογραφικά εργαλεία που χρησιμοποιεί αυτή την περίοδο για τη δημιουργία του κινητικού υλικού στο PORCELAINE. Θα ακολουθήσουμε οδηγίες οι οποίες, μέσω του αυτοσχεδιασμού και του δημιουργικού παιχνιδιού, θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε καλύτερη αντίληψη του σώματός μας, να δώσουμε σημασία σε όλες μας τις κλειδώσεις και να δημιουργήσουμε τελικά συγκεκριμένες κινητικές φράσεις.

penelope-1

Η Πηνελόπη Μωρούτ, ελληνογαλλικής καταγωγής, είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα καθώς και της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ενώ είχε ξεκινήσει τις σπουδές της στις σχολές Alvin Ailey στη Ν. Υόρκη και στο Laban Conservatoire of Music and Dance στο Λονδίνο, στα τρία χρόνια επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Κ.Σ.Ο.Τ. βρήκε πραγματικά τον εαυτό της και το καλλιτεχνικό μέσο έκφρασής της. Λάτρεψε τον σύγχρονο χορό και το χοροθέατρο, ενώ δε σταμάτησε να την απασχολεί η σχέση του Χορού με την Αρχιτεκτονική. Ήδη από το 2003 και στα πλαίσια της εκπόνησης της διάλεξής της στο Ε.Μ.Π. με θέμα "Χωρογραφώντας: σημεία συνάντησης αρχιτεκτονικής και χορού", συνεργάστηκε με την χορογράφο Carol Brown και τον αρχιτέκτονα Μανόλη Ηλιάκη, στα πλαίσια του σεμιναρίου Χορογραφίας/Σύνθεσης με θέμα «Αρχιτεκτονική & Χορός», για την ανταλλαγή αρχειακού υλικού.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στα φεστιβάλ Deltebre Workshop Dansa στην Ισπανία, Impulstanz Festival στην Αυστρία, Brocante International Circus Festival στην Ιταλία, όπως και στα Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Κρατική συνεργάστηκε με τον Anton Lachký (Les Slovaks) για τη δημιουργία "Old man's dream", με τους Χριστίνα Γουζέλη και Paul Blackman για τη δημιουργία "Folly", ενώ συμμετείχε σε δημιουργίες του Νίκου Καλογεράκη και σε ρεπερτόριο Graham, υπό την επίβλεψη της Πένυς Διαμαντοπούλου και της Όλιας Τουρναρίτου.
To Σεπτέμβρη 2013 πήγε στις Βρυξέλλες για το WEAVE Arts Residency, όπου και εγκαταστάθηκε για 3 μήνες, ξεκινώντας το solo της "Porcelaine". Καταλυτική επιρροή στη μετεξέλιξή της αποτέλεσαν και αποτελούν οι μέντορές της Λίντα Καπετανέα και Jozef Frucek (ROOTLESSROOT), με τους οποίους συνεχίζει να έχει στενή συνεργασία και να μαθητεύει πάνω στην τεχνική τους Fighting Monkey. Είχε την τύχη να παρακολουθήσει το Νοέμβριο 2013 για δυο βδομάδες τα μαθήματα που παρέδωσαν στο DOCH στη Στοκχόλμη και έχει την τιμή να τους έχει συμβούλους χορογραφίας στην πρώτη της χορογραφική δουλειά.

 

Γενικές Πληροφορίες