Θυμάμαι + ζωγραφίζω ξανά «τα πρόσωπα του Χρόνου» στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Τα έργα των παιδιών που εκθέτει το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, παρουσιάζουν τις δικές τους εκδοχές για "τα πρόσωπα του Χρόνου".
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, 11.00-13.30, δωρεάν στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς ΕΗΠΚ 2013.

Τα έργα κινούνται στο χρόνο, παρουσιάζουν το πριν, ονειρεύονται το μέλλον, αποτυπώνουν το παρόν. Κάθε έργο ζωντανεύει στιγμές, συναισθήματα, γεγονότα, σκέψεις των παιδιών που τα δημιούργησαν.

Για τα περισσότερα από τα παιδιά που εκθέτουν έργα τους στο Μουσείο, έχουν μεσολαβήσει 5-10 χρόνια από τη στιγμή της δημιουργίας των έργων τους.
Σήμερα ενήλικες, τους καλωσορίζουμε στο Μουσείου να ξαναδούν τα έργα τους αντικρίζοντας τα με μια άλλη ματιά, τη ματιά που προσφέρουν "Τα πρόσωπα του Χρόνου".

Προτείνουμε ένα ανοικτό εικαστικό εργαστήριο για όλους τους ενήλικες και μια συζήτηση, για να θυμηθούμε και να ζωγραφίσουμε ξανά, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, "Τα πρόσωπα του Χρόνου".

11.00-11.30: «Θυμάμαι», Γνωριμία με τα έργα της έκθεσης
11.30-12.30: «Ζωγραφίζω ξανά», στο εργαστήριο που έχει στηθεί στη μέση της έκθεση
12.30-13.30: «Τα πρόσωπα του χρόνου» ανοικτή συζήτηση, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού, www.ddp.org.gr

Εμψυχώτρια του εργαστηρίου: Θεανώ Κοτταρίδου, επιμελήτρια Μουσείου
Εισηγήτρια της ανοικτής συζήτησης: Μυρσίνη Ζορμπά, Πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού.
Μερικές σκέψεις που θα μοιραστούμε και μια πρόσκληση σε αναστοχασμό γύρω από «τα πρόσωπα του χρόνου». Του χτες, που όταν το επαναπροσεγγίζουμε αμφισβητεί συχνά τις βεβαιότητές μας και του σήμερα που διαρκώς μετακινείται προς το αύριο, άλλοτε με προσδοκία κι άλλοτε με φόβο. Τι φέρνει η μνήμη στην επιφάνεια όταν ξανακοιτάζουμε τα ίχνη της παιδικής ή εφηβικής ζωγραφικής μας; Τι απεικονίσαμε και τι αναζητούσαμε να εκφράσουμε τότε; Μέσα από ποιους συνειρμούς αποκωδικοποιούμε σήμερα εκείνες τις παιδικές ή εφηβικές ζωγραφιές; Είναι, άραγε, τα «πρόσωπα του χρόνου» μια ευκαιρία να αναβιώσουμε το παρελθόν και να το φωτίσουμε διαφορετικά ή είναι μια απλή νοσταλγία που θα μας συντροφεύσει ένα Κυριακάτικο πρωινό και θα χαθεί γρήγορα;

Δε χρειάζεται κράτηση θέσης
Τ. 210 3312 621, 210 3312 750
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, 10559 Αθήνα
www.childrensartmuseum.gr
facebook: MouseioEllinikisPaidikisTechnis
Πλησιέστεροι σταθμοί Μετρό: Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη
P: Ν. Νικοδήμου & Βουλής, Φιλελλήνων

Οι ΕΗΠΚ θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991, η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1996.
Το σκεπτικό του προγράμματος συνοψίζεται στο σύνθημα "Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά", δηλαδή στην αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού.
Κάθε χώρα αποφασίζει το θέμα του εορτασμού της, με γνώμονα πάντοτε την προβολή τόσο της τοπικής όσο και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος, έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα εορτασμού που δίνει έμφαση στο νεανικό κοινό, στην υψηλής ποιότητας παρεχόμενη πληροφορίας καθώς και στη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Για τη διετία 2013-2014, το θέμα του εορτασμού είναι αφιερωμένο στο Χρόνο με γενικό τίτλο "Τα πρόσωπα του Χρόνου".

Για την Ελλάδα ως χρόνος των ΕΗΠΚ ορίζεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου κατά το οποίο το ΥΠΠΟ επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας.