Επετειακό Συνέδριο Europa Nostra και η Τελετή Απονομής

Το 50ο Επετειακό Συνέδριο της Europa Nostra πραγματοποιείται φέτος στην Αθήνα, 13 - 16 Ιουνίου, με την ευγενική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και σε συνδιοργάνωση με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, αντιπρόσωπο της Europa Nostra στην Ελλάδα.

Μεταξύ των πολλών και σημαντικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις 4 ημέρες είναι:

  • Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 12 Ιουνίου και ώρα 12:00, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα όπου θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Συνεδρίου και θα ανακοινωθεί ο πρώτος κατάλογος με τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία της Ευρώπης.
  • Τελετή Απονομής του βραβείο Grand Prix 2012 Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την αναστήλωση του κτιρίου Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο κτίριο Αβέρωφ.
  • Παρουσίαση των φετινών νικητών των βραβείων στο Μουσείο Μπενάκη, όπου θα πραγματοποιηθούν επίσης τα εγκαίνια της έκθεσης και η παρουσίαση του βιβλίου «Αθηναϊκές Κατοικίες του Μοντέρνου Κινήματος», το Σάββατο, 15 Ιουνίου, στις 11:15 και 15:15 αντίστοιχα, στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.
  • Συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή, 16 Ιουνίου και ώρα 11:00, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της 50ης Επετειακής Γενικής Συνέλευσης, με ομιλητές τοv Maestro Placido Domingo, Πρόεδρο της Europa Nostra και την κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καταληκτική και κορυφαία εκδήλωση του Συνεδρίου αποτελεί η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013. Η εκδήλωση της Τελετής Απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, στις 16 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα παραστεί στην εκδήλωση, και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Propylea Award 5

A΄ Μέρος: Στο πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων, από την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, και τον παγκοσμίου φήμης τενόρο και Πρόεδρο της Europa Nostra, Maestro Placido Domingo. Επίσης, θα ανακοινωθούν τα 7 έργα Grand Prix από τα 30 έργα που προκρίθηκαν, καθώς και το Βραβείο Κοινού (Public Choice Award). Η Τελετή Απονομής, αποτελεί μία πραγματική Ωδή στην Ευρώπη και τον Πολιτισμό.Το ενδιαφέρον για τη φετινή Τελετή Απονομής μεγιστοποιείται από τη βράβευση της χώρας μας η οποία απέσπασε δύο βραβεία: Το κεντρικό κτίριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης βραβεύεται στην κατηγορία της «Συντήρησης» και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως τιμάται με το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς». Τα δύο αυτά έργα είναι επίσης υποψήφια για τα βραβεία Grand Prix.
 
Β΄ Μέρος: «Άνθρωπος και Φύσις. Από τον Όμηρο στον Ελύτη». Mουσικό & Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα. Συμμετέχουν: Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λυκούργος Αγγελόπουλος, Χάρης Λαμπράκης, Συγκρότημα Εν Χορδαίς. Η μουσική διεύθυνση είναι του Τάκη Φαραζή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Λυδία Κονιόρδου.



Την Τελετή Απονομής μπορεί να παρακολουθήσει το ευρύ κοινό με την αγορά εισιτηρίου, από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα από την 1η Ιουνίου. Τιμές εισιτηρίων: €10 και €5). Τα έσοδα θα διατεθούν για τη διάσωση του Μεσαιωνικού Πύργου της Οινόης στον Μαραθώνα.

Περισσότερες πληροφορίες:

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: Κατερίνα Στεμπίλη, τηλ.: 210 32 25 245 (εσωτ. 2), email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Asset Ogilvy Public Relations: Ολυμπία Βαγιωνά, τηλ.: 210 66 60 400, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού υποστηρίζουν σημαντικά ελληνικά κοινωφελή ιδρύματα, φορείς πολιτισμού, εταιρείες και μέσα μαζικής επικοινωνίας: