3η Ομιλία: «Αρχαία ελληνικά μαντεία»

Ο πολυχώρος πολιτισμού «Διέλευσις», στην προσπάθειά του να προσεγγίσει όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπινου πνεύματος και, με τον τρόπο αυτό, να καλύψει τις πολυδιάστατες ανάγκες του σύγχρονου αναζητητή της ζωής, προγραμματίζει για τη νέα περίοδο 2011-12 μια σειρά 6 ομιλιών με αντικείμενο την «Αρχαία Ελλάδα».

Στόχος αυτών των ομιλιών είναι να σκιαγραφήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η λεγόμενη «εσωτερικής ζωή» των κατοίκων του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, από την προϊστορία μέχρι και το τέλος της κλασικής αρχαιότητας.

Η εσωτερική ζωή, δηλαδή η βιωματική εμπειρία της εσωτερικής πραγματικότητας, από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει πολύτιμη οδήγηση στη ζωή του, είναι αυτό που λείπει από τον σύγχρονο Έλληνα άνθρωπο (και όχι μόνο). Η κατανόηση των διαχρονικών της προϋποθέσεων, έστω μέσω αυτής της αναδρομής στο αρχαιοελληνικό παρελθόν, ίσως για κάποιους να αποτελέσει κίνητρο επαναπροσδιορισμού του νοήματος της καθημερινότητας...

Ομιλία 3η:
Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 στις 19:30 Είσοδος ελεύθερη
«Αρχαία ελληνικά μαντεία»
Ομιλητής: Θανάσης Δ. Μαριολόπουλος

Λίγα λόγια για τον ομιλητή
Ο Θανάσης Δ. Μαριολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον στρέφεται προς στην αρχαία Ελλάδα και ειδικότερα στη μελέτη της διαχρονικής ελληνικής μυητικής παράδοσης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει κάνει ομιλίες σχετικά με τα αρχαία μυστήρια, τα μαντεία, τις διάφορες μυστικές λατρείες και την προέλευσή τους κλπ. Το ενδιαφέρον του δεν περιορίζεται στη φιλολογική και ιστορική ανάλυση των προηγούμενων, αλλά επεκτείνεται στη διερεύνηση της δυνατότητας βιωματικής προσέγγισής τους.

Χώρος: Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»
Λέσβου 15 & Πόρου Κυψέλη 112 56, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 86 13 739
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.dieleusis.gr