Εργαστηριακό Σεμινάριο documantery

Με αφορμή το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται εργαστηριακό σεμινάριο με θέμα "Ενάντια στο κύμα: Δημιουργώντας διαδραστικά προγράμματα ντοκιμαντέρ με τη χρήση του διαδικτύου και την τεχνολογία της φορητότητας", στην αίθουσα ΑΚΜΗ την Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 στις 19:00μ.μ.

Εισηγήτρια: Wilma de Jong (καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Sussex - Θεωρία και πρακτική ντοκιμαντέρ)

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό!!

Το πρόγραμμα Ενάντια στο κύμα είναι ένα διαδραστικό πρόγραμμα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Earth Stock Films στη Μεγάλη Βρετανία.

Το Ενάντια στο κύμα χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό από τη νοτιανατολική ακτή της Μεγάλης Βρετανίας έτσι ώστε να αποτελέσει έμπνευση για νέες ταινίες και να πυροδοτήσει συζητήσεις για τους ανθρώπους, την ιστορία και τον τόπο.

Για να προωθηθεί το πρόγραμμα, ανατέθηκε σε τέσσερις σκηνοθέτες, οι οποίοι «αφέθηκαν ελεύθεροι» μέσα σ? ένα κινηματογραφικό αρχείο, να δημιουργήσουν μικρού μήκους ντοκιμαντέρ χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και να αφηγηθούν ιστορίες που έχουν σχέση με το παρελθόν και το παρόν της νότιας ακτής, αλλά και να διερευνήσουν καινοτόμους τρόπους αξιοποίησης του αρχειακού υλικού. Νέα μέσα, όπως το διαδίκτυο και οι τεχνολογίες φορητότητας, χρησιμοποιούνται για τη διανομή των ταινιών.

Η ιδέα είναι ότι όταν, για παράδειγμα, είσαι στο Μπράιτον ως τουρίστας, επισκέπτης ή κάτοικος, έχεις πρόσβαση μέσω του κινητού σου τηλεφώνου (ένα λογισμικό που ονομάζεται «Στιβάδες» θα κυκλοφορήσει σύντομα) ή μέσω του διαδικτύου σε εναλλακτικές ιστορίες, άλλες από τις γνωστές τουριστικές. Οι μαθητές από τα σχολεία της περιοχής έχουν πρόσβαση στις ταινίες και στο ακατέργαστο αρχειακό υλικό ώστε να μοντάρουν και να μάθουν για την ιστορία μέσα από το υλικό των αρχείων.

Στο εργαστήρι, η Ουίλμα ντε Γιόνγκ θα χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του προγράμματος αυτού ώστε να απεικονίσει και να αναπτύξει ένα διάλογο γύρω από τα ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο και στις ιστοσελίδες. Επίσης, θα επικεντρωθεί στις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο και στη χρήση αρχειακού υλικού με έναν μη απεικονιστικό τρόπο.

 

Info:

Ημερίδα: "Ενάντια στο κύμα: Δημιουργώντας διαδραστικά προγράμματα ντοκιμαντέρ με τη χρήση του διαδικτύου και την τεχνολογία της φορητότητας."

Ημερομηνία: 15 Mαρτίου 2010, 19:00μ.μ

Χώρος: Αίθουσα ΑΚΜΗ, πατήστε εδώ για τον χάρτη του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Είσοδος: Ελεύθερη