Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ / New Generation

Αφίσα, New Generation Αφίσα, New Generation

Στην τρίτη διοργάνωσή του, το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ / New Generation παίρνει πλέον το χαρακτήρα ενός μεγάλου φεστιβάλ για την ελληνική τζαζ σκηνή. Πρωταγωνιστής σε αυτό είναι η νεότερη γενιά των ταλαντούχων και διαρκώς ανερχόμενων μουσικών της. Οι νέοι μουσικοί της ελληνικής τζαζ σκηνής συγκροτούν ένα ενδιαφέρον και πολυποίκιλο σώμα, μέσα από το οποίο μόνο εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορούμε να περιμένουμε. Στην ταράτσα της Στέγης, για τρία συνεχόμενα βράδια του Ιουνίου από 9 έως 11, θα αποδειχθεί ότι η ελληνική σκηνή του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού έχει δυναμικό παρόν, όπως και μέλλον, μέσα από τα σχήματα της νεότερης γενιάς που συμμετέχουν στο line-up του φεστιβάλ. Πρόκειται για τους Next Step Quintet, το Stelios Chatzikaleas Quintet και το Stefanos Chytiris Flux Project, με τη συνδρομή ξένων σολίστ που θα συμπράξουν μαζί τους.

Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής δεν έρχεται για να διεκδικήσει κάποια θέση σε αυτήν, αλλά βρίσκεται ήδη εδώ. Ας ακούσουμε το μέλλον, εδώ και τώρα!

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016
Next Step Quintet
Δικαίως έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ανερχόμενα γκρουπ της ελληνικής τζαζ σκηνής. Όλα τα μέλη του σχήματος είναι απόφοιτοι του Τμήματος Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου και έχουν ήδη στο ενεργητικό τους πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ, διεθνή εμπειρία και πολύ καλές κριτικές από την κυκλοφορία του πρώτου τους, ομώνυμου δίσκου, το 2012, και κυρίως του δεύτερου δίσκου τους που κυκλοφόρησε φέτος, με τον τίτλο 2, και έπεισε τους πάντες για το ταλέντο, την ποιότητα και την ωριμότητα των συνθέσεών τους.

  • Βασίλης Ποδαράς: ντραμς
  • Τάκης Πατερέλης: σαξόφωνο
  • Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο
  • Θοδωρής Κότσυφας: κιθάρα
  • Ντίνος Μάνος: κοντραμπάσο

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016
Stelios Chatzikaleas Quintet
«Εκείνο που έχει σημασία στη ζωή είναι να κρίνει κανείς τα πάντα a priori. Φαίνεται, πραγματικά, ότι οι μάζες έχουν άδικο και τα άτομα έχουν πάντα δίκιο. Ας μη βιαστούμε, ωστόσο, να εξάγουμε κανόνες συμπεριφοράς από αυτό το αξίωμα: Δεν είναι ανάγκη να διατυπώνουμε τους κανόνες για να τους ακολουθούμε.»
O αφρός των ημερών του Μπορίς Βιάν, όπου το πραγματικό συγκρούεται με το σουρεαλιστικό και ο έρωτας με το θάνατο, στάθηκε η αφορμή για τη σύνθεση των επτά νέων μουσικών θεμάτων που θα παρουσιάσει το κουιντέτο του τρομπετίστα Στέλιου Χατζηκαλέα. Βασικός στόχος της μουσικής παραγωγής του είναι ένας: να επανεξεταστούν οι κανόνες της αρμονικής και μελωδικής ανάπτυξης, χωρίς να είναι απαραίτητο να ακολουθούνται.

  • Στέλιος Χατζηκαλέας: τρομπέτα
  • Κώστας Γιαξόγλου: πιάνο
  • Κωνσταντίνος Μάνος: κοντραμπάσο
  • Παναγιώτης Ηλιού: ηλεκτρική κιθάρα
  • Χρήστος Κωνσταντινίδης: τύμπανα

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016
Stefanos Chytiris Flux Project
Ο Στέφανος Χυτήρης, ο Daniel Carter, ο Bram De Looze και ο Luca Rosenfeld αποτελούν τον πυρήνα του Flux Project. Στην ταράτσα της Στέγης, εξερευνώντας τις δομές και την πνευματικότητα της free jazz μουσικής, σμίγουν στην Αθήνα έπειτα από δύο χρόνια συνεργασίας στη Νέα Υόρκη. Με οδηγό τον πρώτο τους δίσκο, PYRIN, ηχογραφημένο στο Μπρούκλυν σε παραγωγή του Michael Carvin, το κουαρτέτο θα παρουσιάσει ένα ηχητικό ταξίδι βασισμένο στις φιλοσοφικές ιδέες του Ηράκλειτου· αρχές οι οποίες καθοδήγησαν και τις ηχογραφήσεις τους.

  • Στέφανος Χυτήρης: ντραμς
  • Daniel Carter: σαξόφωνο
  • Bram De Looze: πιάνο
  • Luca Rosenfeld: μπάσο

Περισσότερες πληροφορίες

Next Step Quintet
Ένα τζαζ σχήμα που δημιουργήθηκε το 2011, ως αποτέλεσμα των κοινών μουσικών σπουδών των νεαρών Θοδωρή Κότσυφα (κιθάρα), Βασίλη Ποδαρά (ντραμς), Γιάννη Παπαδόπουλου (πιάνο) και Ντίνου Μάνου (κοντραμπάσο) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Συναντώντας τον Ελληνο-Σουηδό σαξοφωνίστα Ορφέα Τσουκαλά, το line-up του σχήματος καταστάλαξε σε κουιντέτο και, μετά από ένα χρόνο συνεργασίας, κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους. Ο Τσουκαλάς συμμετείχε μόνο σε αυτόν το δίσκο, οπότε οι Next Step συνέχισαν την πορεία τους με μια σειρά νέων συνεργασιών. Το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας, με τίτλο 2, έχει ηχογραφηθεί με τον Τάκη Πατερέλη και τον Tivon Pennicott από τη Νέα Υόρκη και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2015. Με φρέσκο ήχο και πάθος για τη μουσική, θεωρούνται από πολλούς ως η πιο hot μπάντα της ολοένα αναπτυσσόμενης ελληνικής τζαζ σκηνής. Η μουσική τους αντανακλά εμφανώς όλη την γκάμα των αναφορών και επιρροών τους και προσελκύει κοινό από διάφορες ηλικίες και μουσικές «φυλές». Το αποτέλεσμα είναι προκλητικό και εκρηκτικό!

Στέλιος Χατζηκαλέας
Γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα κλασικού πιάνου και θεωρίας σε ηλικία 8 ετών, με καθηγήτρια τη Βάγια Ζάννου. Το 2005 ξεκίνησε μαθήματα τρομπέτας στο Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας (Βόλος), με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Γράβο. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2007) και του τμήματος Τζαζ Τρομπέτας του Κονσερβατορίου της Ουτρέχτης (Utrecht’s Conservatorium, Bachelor of Music with honors, 2011), με κύριο δάσκαλο τον Angelo Verploegen. Παράλληλα, πήρε μαθήματα από τους Kenny Wheeler, Gerard Presencer, Ritchie Beirach, Hein van de Geyn, Jim Rotondi κ.ά. Συμμετείχε σε διάφορα γκρουπ και ηχογραφήσεις που είχαν για βάση τον αυτοσχεδιασμό, εμφανίστηκε σε μουσικές σκηνές στην Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Κύπρο και την ΠΓΔΜ, ενώ μαζί με τον κιθαρίστα και συνθέτη Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλο (και, αργότερα, με τη σύμπραξη του κοντραμπασίστα Βασίλη Στεφανόπουλου) ίδρυσαν το Yiafka Playground 3 (περιοδικό Jazz & Τζαζ, τ. 232/233, 2012). Συνεργάστηκε δισκογραφικά, αλλά κυρίως σε ζωντανές εμφανίσεις, με διακεκριμένους μουσικούς της τζαζ, όπως είναι ο Γρηγόρης Ντάνης, ο Δημήτρης Παντελιάς, ο Τάκης Πετερέλης, ο Βαγγέλης Κατσούλης, ο Κώστας Γιαξόγλου, η Λητώ Βογιατζόγλου, ο Γιάννης Παπαναστασίου, αλλά και με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, την Τάνια Τσανακλίδου και τη Νένα Βενετσάνου. Τον Απρίλιο του 2013 συνεργάστηκε με τον Ολλανδό συνθέτη και κιθαρίστα Marc van Vugt, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Ubuntu II, και μοιράστηκε τη σκηνή με τους Sylvain Beuf, Steve Beresford, Michael Occhipinti και Robin Eubanks, ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά ηχογράφησε με το δικό του κουιντέτο την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο Urban Stories, η οποία κυκλοφόρησε από την Ankh Music (ΑnkhJazz 0917-2) ένα χρόνο αργότερα. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε σε γνωστά τζαζ κλαμπ και φεστιβάλ της Ελλάδας (Half-Note, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ κ.ά.), ενώ συμμετείχε στη Euroradio Jazz Orchestra 2014, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα ανάμεσα σε μουσικούς από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Τον τελευταίο καιρό ζει μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, όπου παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ειδίκευσης στο Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών.

Στέφανος Χυτήρης
Ο Στέφανος Χυτήρης είναι ντράμερ. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, ενώ ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του στην Αμερική. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σχήματα μουσικών της αυτοσχεδιαστικής σκηνής της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την προσωπική του δουλειά, σε συνεργασία με την Ingrid Laubrock, τον Todd Neufeld, τον Pascal Niggenkemper, τον Billy Mintz και άλλους.

Τo Flux Project είναι το πρώτο δείγμα αυτής της συνεργασίας και ηχογραφήθηκε το 2014, σε παραγωγή του ντράμερ Michael Carvin.
Ο Daniel Carter είναι σαξοφωνίστας από τη Νέα Υόρκη. Παίζει επίσης φλάουτο, κλαρινέτο και τρομπέτα. Όντας ενεργός στη free jazz σκηνή της Νέας Υόρκης από το 1970, θεωρείται πλέον ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Sun Ra, Billy Bang, Roger Baird, William Parker, Roy Campbell, Sabir Mateen, Simone Forti, Joan Miller, Thurston Moore, Nayo Takasaki, Earl Freeman, Dewey Johnson, Nami Yamamoto, Matthew Shipp, Wilber Morris, Denis Charles, MMW (Medeski, Martin, & Wood), Vernon Reid, Raphé Malik, Sam Rivers, Sunny Murray, Hamiet Bluiett, Cecil Taylor, David S. Ware, Karl Berger, Don Pate, Gunter Hampel, Alan Silva, Susie Ibarra, D.J. Logic, Margaret Beals, Douglas Elliot, Butch Morris, Test, Other Dimensions In Music, The One World Ensemble, Saturnalia String Trio, Levitation Unit, Wet Paint και The Transcendentalists.
Ο Bram De Looze είναι πιανίστας από το Βέλγιο. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς από την Ευρώπη και την Αμερική, όπως οι Michael Attias, Christopher Hoffman και Dre Hocevar, σε αυτοσχεδιαστικά πρότζεκτ, ενώ ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο Septych, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2015.
Ο Luca Rosenfeld είναι μπασίστας από την Νέα Υόρκη. Έχει μαθητεύσει δίπλα στους Thomas Morgan, Drew Gress και Joe Solomon, ενώ μετά την πρόσφατη αποφοίτησή του από το New School, έχει συμμετάσχει σε διάφορα τζαζ πρότζεκτ στη Νέα Υόρκη, δουλεύοντας παράλληλα στην πρώτη του προσωπική δουλειά.

Πληροφορίες
Μουσική στην Ταράτσα της Στέγης
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΖΑΖ / NEW GENERATIΟN 3

9 – 11 Ιουνίου 2016 | Στέγη, Ταράτσα | 21:30
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Ταράτσα
9 έως 11 Ιουνίου 2016 | 21:30

Τιμές εισιτηρίων
15 € με 1 ποτό (κρασί, μπύρα)
Τα εισιτήρια για κάθε συναυλία θα διατίθενται από τις 27 Μαΐου, καθημερινά 17:30-00:00 από τη ΧΥΤΡΑ στην ταράτσα της Στέγης και την ημέρα της συναυλίας από τις 20:00 στην είσοδο της Στέγης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00

Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
• ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
• IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου
• ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen

http://www.sgt.gr/gre/SPG1455/

Έκθεση εικόνων

Next Step QuintetStefanos Chytiris Flux ProjectΣτέλιος Χατζηκαλέας