?Liederabend?

Ω γλυκιά τέχνη, πόσες δύσκολες ώρες,
όταν νιώθω δέσμιος της απείθαρχης πορείας της ζωής,
γεμίζεις τη καρδιά μου με αγάπη,
και με μεταφέρεις σ΄έναν καλύτερο κόσμο!


Με ρομαντικά τραγούδια βασισμένα σε γερμανική ποίηση ή αλλιώς Lied όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται από τον 19ο αιώνα, υποδέχεται τη νέα χρονιά το Μουσικό Τμήμα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Η υψίφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου, ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης και ο Νίκος Αθηναίος στο πιάνο παρουσιάζουν ένα που περιλαμβάνει έργα των Robert Schumann και Franz Schubert, δύο συνθετών που σφράγισαν με το έργο τους το χώρο του Lied.

YROS_PATSALIDISΣτο πρώτο μέρος, ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης ερμηνεύει πέντε τραγούδια του Robert Schumann βασισμένα σε ποιήματα του Hans Christian Andersen και του Adelbert von Chamisso από τον κύκλο τραγουδιών 5 Lieder, op. 40 και στη συνέχεια έξι τραγούδια του Franz Schubert. Ανάμεσά τους, ένας ύμνος στη μουσική (?An die Musik?),σε ποίηση του στενού φίλου του συνθέτη Franz von Schober, ένας διάλογος ανάμεσα σε μια νεαρή κοπέλα που τρομαγμένη βλέπει το θάνατο να πλησιάζει ενώ εκείνος την καθησυχάζει (?Der Tod und das M?dchen?), σε στίχους του Γερμανού ποιητή Matthias Claudius ο οποίος είναι γνωστός και με το προσωνύμιο ?Asmus?και η διάσημη "Πέστροφα" (Die Forelle), στην οποία περιγράφεται με ζωντάνια η σκηνή του ψαρέματος μιας πέστροφας, βασισμένο στις τρεις από τις τέσσερις στροφές ενός ποιήματος του Christian Friedrich Daniel Schubart.

ASSADRA_DIMOPOULOUΣτο δεύτερο μέρος, η υψίφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου ερμηνεύει ολόκληρο τον κύκλο τραγουδιών ?Liederkreis? op. 39, δώδεκα τραγούδια σε ποίηση Joseph von Eichendorff, γνωστό και ως ?Eichendorff Liederkreis? για να διαχωρίζεται από το ομώνυμο ?Liederkreis? op. 24.Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους κύκλους τραγουδιών του 19ου αιώνα σύμφωνα με τους ειδικούς, τον οποίο ο Schumann ξεκίνησε να συνθέτει τον Μάιο του 1840, έτος κατά το οποίο έγραψε τόσα Lieder ώστε να χαρακτηρίζεται και ως Liedesjahr (έτος Lied).

  • Κασσάνδρα Δημοπούλου, υψίφωνος
  • Κύρος Πατσαλίδης, βαρύτονος
  • Νίκος Αθηναίος, πιάνο

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντώνης Γιαμβριάς

Πληροφορίες
?Liederabend?

Σάββατο 8 Ιανουαρίου, ώρα 20:30

Τιμές εισιτηρίων 10 & 15 ευρώ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Οργάνωση παραγωγής & διεθνείς σχέσεις: specs 'n' arts www.specsnarts.gr

Υπηρεσία εισιτηρίων, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
Τηλ. 210 7234567 www.ticketservices.gr
To Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν τη συναυλία κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Κλήρωση: 06/01/2011, ώρα 17.00