Μαραθών ? Σαλαμίς

Η όπερα αυτή του Καρρέρ πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή μόλις το 2003. Φέτος δίνεται ξανά η ευκαιρία στο κοινό να τη λατρέψει, σε τέσσερις παραστάσεις με εορταστικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη του Μαραθώνα.

Η σκηνοθεσία του Ισίδωρου Σιδέρη, καθώς και τα σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ θα ξετυλίξουν το μίτο της ελληνικής ιστορίας, υπό την έμπειρη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

Η όπερα Μαραθών ? Σαλαμίς ολοκληρώθηκε το 1886 με σκοπό να εγκαινιάσει το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών (1888). Ωστόσο, πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια μόλις το 2003, δηλαδή 115 χρόνια μετά τη σύνθεσή της. Βασίζεται σε ιταλικό ποιητικό κείμενο του Μέμνονα Μαρτζώκη. Η υπόθεση διαδραματίζεται πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.).


Στον απόηχο της νίκης των Ελλήνων επί των Περσών στον Μαραθώνα, η Φεντίμα από την Περσία ερωτεύτηκε τον Αλέξανδρο, έναν Μακεδόνα στρατιώτη. Τον ακολούθησε ως την Ελλάδα, αλλά εκείνος την εγκατέλειψε. Την ώρα που τον αναζητά στην Αθήνα μαζί με το παιδί της, καρπό του έρωτά τους, ο Αλέξανδρος αναγγέλλει στους Αθηναίους πως ο Ξέρξης προτείνει ειρήνη. Ο Θεμιστοκλής απαντά ότι οι Έλληνες προτιμούν το θάνατο παρά τη σκλαβιά. Η Μυρτώ, κόρη του Θεμιστοκλή, ερωτεύεται αμέσως τον Αλέξανδρο. Τότε η Φεντίμα απελπίζεται, όμως ο Θεμιστοκλής την περιθάλπει.

Πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Φεντίμα προσχωρεί στο περσικό στρατόπεδο και πείθει τον Ξέρξη πως οι Έλληνες έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Αμέσως μετά ο Αλέξανδρος επιτίθεται στη Φεντίμα με ένα στιλέτο, αποκαλώντας την «οχιά που δάγκασε τα στήθη που την έθρεψαν». Αργοπεθαίνοντας, εκείνη του λέει ότι δεν πρόδωσε τον Θεμιστοκλή: Ο ίδιος ο στρατηγός την έστειλε στον Ξέρξη για να τον παραπλανήσει. Γεμάτος τύψεις, ο Μακεδόνας βυθίζει το στιλέτο στη δική του καρδιά.

Οι Έλληνες θριαμβεύουν. Ο Θεμιστοκλής, μαζί με τη Μυρτώ και το παιδί της Φεντίμας, βλέπουν το νεκρό Αλέξανδρο και τη νεαρή Περσίδα ετοιμοθάνατη. Η Φεντίμα λέει πως ξεψυχά ευτυχισμένη πλάι στον αγαπημένο της και πως το παιδί της βρήκε επιτέλους πατέρες, αφού η Ελλάδα έχει νικήσει.

mar-sal.small6Ο συνθέτης Παύλος Καρρέρ ?ή Καρρέρης? γεννήθηκε το 1829 στη Ζάκυνθο, όπου πέθανε το 1896. Μαθήτευσε πλάι σε Ιταλούς μουσικοδιδασκάλους. Το 1848 παρακολούθησε πιθανώς θεωρητικά μαθήματα στην Κέρκυρα υπό τον Νικόλαο Μάντζαρο, ενώ συνέχισε σπουδές στο Μιλάνο (1850/7). Εκεί παρουσιάστηκαν οι πρώτες όπερές του, στο περίφημο Θέατρο Κάρκανο. Το 1857 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου την επόμενη χρονιά δόθηκαν αποσπάσματα της όπεράς του Μάρκος Μπότσαρης στην Αθήνα ? πλήρης η όπερα αυτή παρουσιάστηκε στην Πάτρα το 1861. Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, τα έργα Κυρα-Φροσύνη (1868), Δέσπω (1875), Μαραθών ? Σαλαμίς (1886). Η μουσική του Καρρέρ τον αναδεικνύει ως τον σημαντικότερο Επτανήσιο συνθέτη πριν τον Σπυρίδωνα Φιλίσκο Σαμάρα.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010.

Πληροφορίες
ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ
29, 30, 31 Οκτωβρίου / 2 Νοεμβρίου 2010 (4 παραστάσεις)
Ώρα έναρξης 20.00
Τιμές εισιτηρίων ?80, ?70, ?60, ?50, ?40, ?30, ?20,Παιδικό, φοιτητικό ?15
ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Τηλ. 210 3711 342
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Τηλ. 210 3711 381 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
To Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας , δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να την παρακολουθήσουν κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση. Για 29-30/10/2010 (Δεν μπορείτε να επιλέξετε την ημέρα!)

Κλήρωση 26/10