Ο Michel Legrand για πρώτη φορά στην Αθήνα!

Στις 6 Μαΐου 2010 ο Μισέλ Λεγκράν θα δώσει για πρώτη φορά συναυλία μπροστά σε ελληνικό κοινό και για την ακρίβεια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαζί με την ορχήστρα του.

Σε ηλικία πλέον 78 ετών ο παριζιάνος Μισέλ Λεγκράν θεωρείται ένας από τους πλέον πολυγραφότατους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής με το έργο που συνέθεσε για σχεδόν διακόσιες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις.

Σε ηλικία εννιά χρονών, το παιδί-θαύμα Μισέλ Λεγκράν, σπούδαζε πιάνο με την μεγάλη Νάντια Μπουλανζέ, ενώ μπορούσε άνετα να παίξει άλλα δώδεκα όργανα. Ως έφηβος λάτρευε πολύ και την τζαζ, που στο μέλλον θα την συνδύαζε με την ελαφριά μουσική που ήξερε από τον πατέρα του Ρευμόν Λεγκράν, γνωστό διευθυντή ορχήστρας του είδους. Για τον λόγο αυτό τη δεκαετία του ʼ50 είχε την τύχη να συνεργαστεί με μεγάλους τζαζίστες όπως ο Dizzy Gillespie και ο Stan Getz.

Κατόπιν ο Λεγκράν ξεκίνησε να συνθέτει μουσική για ταινίες σκηνοθετών όπως ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Το ταλέντο του όμως τον οδήγησε σε συνεργασία με καλλιτέχνες όπως ο Φρανκ Σινάτρα και Μπάρμπρα Στρέιζαντ, από τους οποίους ο Μισέλ Λεγκράν (Μichel Legrand ή Michel Le Grand, όπως το γράφουν οι φανατικοί οπαδοί του) ο διάσημος αυτός Γάλλος συνθέτης και πιανίστας θεωρήθηκε και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Εκτός από πολυγραφότατος είναι και πολυβραβευμένος καθώς μέχρι και σήμερα έχει συλλέξει 3 βραβεία Oscar (13 υποψηφιότητες συνολικά) και 5 Grammy. Οι πιο γνωστές ταινίες για τις οποίες συνέθεσε το score, για μερικές εκ των οποίων κιόλας βραβεύθηκε, είναι "Οι ομπρέλες του Χερβούργου", "Υπόθεση Τόμας Κράουν", "Summer of '42", κα.. Πέραν αυτών στο ενεργητικό του καταγράφουμε συνεργασίες με πολλά άλλα μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, πέραν όσων προαναφέρθηκαν, όπως οι Ella Fitzgerald, Miles Davis, John Coltrane και πολλούς άλλους.

Michel-Legrand-face-pianoΟ ίδιος λέει «Από παιδί, φιλοδοξία μου ήταν να περιβάλλομαι από μουσική. Το όνειρό μου και η επιδίωξή μου ήταν να μη χάσω τίποτα, να ακούω και να γράφω ότι σκεφτόμουν. Γι'αυτό και δεν έμεινα σε ένα μόνο μουσικό είδος ή ασχολία. Μου αρέσει να παίζω μουσική, να είμαι ο παραγωγός, να γράφω μουσική αλλά και να τραγουδάω κι όλα αυτά σε διαφορετικά στυλ... και τα κάνω όλα αυτά πάντα με ψυχή και σοβαρότητα μέχρι να γίνουν ολοκληρωμένα έργα, δεν κάνω απλά λίγο απ' όλα..»


Πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα, Τηλ: 30-210-7282333, http://www.megaron.gr

Ημερομηνία: Πέμπτη 6 Μαΐου 2010, 20.30μ.μ

Τιμές εισιτηρίων: ? 25,00 (Φοιτητικά) - 35,00 - 50,00 - 65,00 - 90,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)

Έναρξη προπώλησης: Πέμπτη 15 Απριλίου