Μία ομαδική εικαστική έκθεση με κεντρικό θέμα τη φιλοξενία και τη μετανάστευση στην Ευρώπη

Στις 15 Απριλίου 2016, η Αίθουσα Τέχνης Mορφές και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, εγκαινιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Καλωσορίσατε – Η Ευρωπαϊκή Φιλοξενία και τα Σύνορά της» σε επιμέλεια του Ιστορικού Τέχνης κι Επιμελητή Εκθέσεων Μεγακλή Ρογκάκου.

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού-Καλλιτεχνικού Συμποσίου «Το Ανθρώπινο Σώμα και Βίωμα στην εποχή της σύγχρονης κρίσης υπό το πρίσμα της Επιστήμης και της Τέχνης» που πραγματοποιείται στις 16 & 17 Ιουνίου 2016 ως επί μέρους δράση του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Πολιτισμική-ιστορική και Κοινωνικοπολιτισμική Έρευνα στην εποχή της σύγχρονης κρίσης: Συνεπαγωγές στην Εκπαίδευση και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη» που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο από 16 έως 20 Ιουνίου 2016.

 

Η θεματική της έκθεσης «Καλωσορίσατε» είναι επίκαιρη. Ο Ρογκάκος επέλεξε, τεκμηρίωσε και παρουσιάζει 32 έργα ισάριθμων καλλιτεχνών με κεντρικό θέμα τη φιλοξενία και τη μετανάστευση στην Ευρώπη. H πλειοψηφία των έργων φιλοτεχνήθηκε ειδικά για την έκθεση και κάθε καλλιτέχνης χρησιμοποίησε το ιδιαίτερο λεξιλόγιό του για να ανταποκριθεί στην ιδέα της φιλοξενίας και της μετανάστευσης καλύπτοντας από διαφορετικές οπτικές γωνίες το θέμα. Τα έργα εμπνεύσθηκαν με αφορμή την ιδιαίτερη παράδοση της φιλοξενίας στην Ελλάδα κι εκφράζονται με ευαισθησία και κριτική για την ανθρώπινη αγωνία της μετανάστευσης.

Ο Iστορικός και Κριτικός της Τέχνης Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Το δικαίωμα στη φιλοξενία που εμφανίζεται στην Ευρωπαϊκή γραμματεία από τον Όμηρο μέχρι τον Emmanuel Levinas καθορίζει μια μακρά παράδοση φιλοξενίας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο η οποία αφορά τόσο στον ξένο όσο και στον γηγενή πληθυσμό. Η φιλοξενία ως δικαίωμα και ιερή υποχρέωση σύντομα μεταλλάχθηκε σε hospitalitas, μια χριστιανική φιλανθρωπική αρετή, στον όψιμο Μεσαίωνα, στη διάρκεια του οποίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος. Σύμφωνα με τον Emile Benveniste ο όρος hospitalitas είναι συναφής με τον όρο hostilitas, εχθρότητα.

Τότε παύει η φιλοξενία να συνιστά δικαίωμα και ιερή υποχρέωση και τότε φαίνεται ότι λαμβάνει χώρα η μετάβαση από τη φιλοξενία χωρίς όρους στη φιλοξενία με όρους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Jacques Derrida: “Πάντοτε θα απειλούμαστε από το δίλημμα μεταξύ, από τη μια πλευρά, της φιλοξενίας χωρίς όρους που απαλλάσσεται από την υποχρέωση του νόμου, του καθήκοντος, ακόμα και της πολιτικής και, από την άλλη πλευρά, της φιλοξενίας υπό όρους που καθορίζεται με βάση το νόμο και το καθήκον. Η μία φιλοξενία μπορεί πάντα να διαφθείρει την άλλη και αυτή η δυνατότητα για διαφθορά παραμένει απεριόριστη. Πρέπει να παραμείνει έτσι”».

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο, που περιλαμβάνει εισαγωγή με τίτλο «Φιλοξενία – Όρια, προκλήσεις και αντοχές μίας αρχαιοελληνικής έννοιας στη σύγχρονη Ευρώπη» του Δρ Πρώιμου και εκτενή κείμενα και σχόλια του επιμελητή Ρογκάκου, τόσο για το σύνολο όλης της έκθεσης, όσο και ειδικά για τα συμμετέχοντα έργα. Ο κατάλογος εικονογραφεί πλήρως όλα τα εκθέματα.

Η έκθεση «Καλωσορίσατε» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2016 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και αποτελεί το πρώτο μέρος του τρίπτυχου αφιερώματος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στη «Φιλοξενία & Μετανάστευση» το οποίο περιλαμβάνει ακόμα τις εκθέσεις φωτογραφίας «Άγνωστος Προορισμός» της Νατάσας Καρακατσάνη και «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς» της Κατερίνας Καλογεράκη.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Σοφία Βλαζάκη, Αλέξανδρος Βούτσας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Κρις Γιανάκος, Έλλη Γρίβα, Λυδία Δαμπασίνα, Γιάννης Διαλινός, Μαρίβα Ζαχάρωφ, Αντιγόνη Καββαθά, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Νίκος Κρυωνίδης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Δημήτρης Μεράντζας, Άλκηστη Μιχαηλίδου, Μαρία Μιχελογιάννη, Νίκολας Μουρ, Χαρίτων Μπεκιάρης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ελένη Μυλωνά, Μπάρμπαρα Νάιτ, Λένα Ντίμοβα, Πέτρος Ξενάκης, Αντωνία Παπατζανάκη, Ελένη Παυλοπούλου, Μαρίνα Προβατίδου, Νατάσσα Πουλαντζά, Μιράντα Σκυλουράκη, Ρένα Στόλενβερκ, Γιώργος Τσεριώνης, Κονσταντίν Φίσερ και Διονύσιος Φραγκιάς