Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία: 26 εικαστικοί + 1 ποιητής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», τίτλος εμπνευσμένος από τον γνωστό στίχο του Ν. Καββαδία ο τίτλος της έκθεσης 26 εικαστικών + 1 ποιητή που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, και εγκαινιάζεται την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 ώρα 19:00, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη επιτυχημένη έκθεση σύγχρονων εικαστικών όπου τα έργα τους συνομιλούν με ποιήματα και που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά για 6η συνεχόμενη χρονιά, αποκτώντας το δικό της κοινό.

Τα έργα τους εκθέτουν 26 σημαντικοί εικαστικοί: Αλιγιζάκη Κύρα, Ασπρογεννίδου Θεοδώρα, Ασπρούλης Νίκος, Γεράκη Εύα, Γεωργαρίου Πέτρος, Γκριμπάνοβα Τατιάνα, Διονάς Βαγγέλης, Δούναβη Ειρήνη, Ζερβογιάννης-Χαιρέτης Κωστής, Καραμαλέγκος Γιώργος, Κασσαβέτη Κατερίνα, Κεχαγιά Ελισάβετ, Μαργαρίτη Σεβαστή, Μαργαρώνη Λυδία , Μπαλονά Ντίνα, Μπενάκη Πολυτίμη-Μαρία, Μπουζούνης Γιώργος, Νασιοπούλου Ντιάνα, Ντέμη Παρασκευή, Παπαϊώαννου Λούση, Παρλαμάς Μιχάλης, Ρηγανάς Χρήστος, Σβολόπουλος Νίκος, Σταφέτος Στέλιος, Συλίκου Κωνσταντίνα, Φερεντίνου Αμαλία.

Ενώ ο ποιητής Θανάσης Σάλτας για 5η συνεχόμενη χρονιά, γράφει ελεύθερα ποιήματα εμπνευσμένα από τα έργα και τα παραθέτει δίπλα τους, με σκοπό τη συνομιλία μεταξύ των τεχνών.

Την έκθεση επιμελούνται οι εικαστικοί Εύα Γεράκη και Ειρήνη Δούναβη, ενώ η ιστορικός τέχνης Μαρία-Μόσχα Καρατζόγλου, η οποία καλείται στα εγκαίνια να προλογίσει την έκθεση, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι : «τα έργα της παρούσας έκθεσης κινούνται σε ελεύθερη τροχιά γύρω από τον άξονα του στίχου του Νίκου Καββαδία, και μεταπλάθουν το στίχο δημιουργικά, εκφράζοντας νέους συνειρμούς και νέες ιδέες. Παρατηρεί δε, ότι η τέχνη είναι εξ’ ορισμού επικοινωνία, για αυτό συχνά ένα έργο τέχνης εμπνέει ένα άλλο διαφορετικής μορφής έργο τέχνης, όπως εν προκειμένω ένα ποίημα , ένα εικαστικό έργο αλλά και το αντίστροφο δηλαδή ένα εικαστικό έργο, εμπνέει ένα ποίημα. Στην παρούσα καθ’ όλα επιτυχημένη έκθεση συνυπάρχουν ετερόκλητες ιδέες εικαστικές και ποιητικές που καθιστούν την εμπειρία θέασης της έκθεσης σε μια πραγματική εμπειρία βίωσης»

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης η εμπειρία της καλλιτεχνικής βίωσης καλείται να ολοκληρωθεί μέσα από την συνύπαρξη όλων των τεχνών, εικαστικών, ποίησης και μουσικής. Για το λόγο αυτό προσκεκλημένη η γνωστή συνθέτρια για τις μελοποιήσεις της σε στίχους μεγάλων ποιητών Πηγή Λυκούδη.

Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια ημέρα ποίησης, στα εγκαίνια της έκθεσης θα ακουστούν τραγούδια από το διακεκριμένο στο εξωτερικό έργο Τα Πάθη της Αγάπης σε μουσική Πηγής Λυκούδη και ποίηση Θανάση Σάλτα. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν 3 αισθαντικοί τραγουδιστές: ο Νίκος Καρακαλπάκης, ο Δημήτρης Ερατεινός και η Γεωργία Αγγέλου. Στο πιάνο η ίδια η συνθέτρια.

Γενικές Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά-Φίλωνος 29, Κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου
  • Ημερομηνία: Εγκαίνια: Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, στις 19:00
  • Διάρκεια: 21 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2016
  • Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 και 18:00-21:00