Σώματα και Χρώματα: Αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Παπακαλοδούκα στο Μουσείο Εργοστασίου ΕΜΕΡΥ

Ο εικαστικός Μιχάλης Παπακαλοδούκας παρουσιάζει, από το Σάββατο 1 Αυγούστου 2015, την πρώτη του αναδρομική του έκθεση ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ στο νεοσύστατο Μουσείο Εργοστασίου ΕΜΕΡΥ.

Αυτοδίδακτος ο καλλιτέχνης, προσδιορίζεται ως ‘πυκνωτής που φορτίζει και μετά εκλύει ενέργεια με χρώματα’. Τα έργα του απεικονίζουν την ανθρώπινη μορφή, ιδίως το γυναικείο σώμα , μέσα από ένα προσωπικό υφολογικό καλειδοσκόπιο, με κύριες αναφορές σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς Εξπρεσσιονιστές. Οι πληθωρικές γυναικείες φιγούρες πλαισιώνονται από συμβολικές ομαδικές σκηνές και σκηνές βίας τερατόμορφων εξουσιαστών εναντίον συρρικνωμένων αδυνάτων. Με όπλα τη μετωπικότητα, τις έντονες αντιθέσεις των χρωμάτων, την παχιά χειρονομιακή πινελιά και την ψυχογραφική διεισδυτικότητα ενός ‘παιδιού’, ο Παπακαλοδούκας φορτίζει τη ζωγραφική επιφάνεια με ενέργεια που ξεθεμελιώνει καθιερωμένα σχήματα και που παραμορφώνει το ‘οικείο’ της ανθρώπινης μορφής, ώστε να διατυπώσει οντολογικά ερωτήματα υψηλής τάσης. Έτσι, τα έργα του αποκτούν μία ιδιάζουσα χρονικότητα διηνεκούς ερωτήματος, μία μνημειακότητα, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, ‘Θέλω ένα έργο να αντέχει στο χρόνο, να το βλέπω και να νιώθω ότι το ‘φτιαξα μόλις τώρα. Να γερνάει μαζί μου ηλικιακά, όχι ως έργο, ως ποιότητα , να μου θυμίζει την εποχή που το έκανα. Το έργο είναι ζωντανό’.

Με ‘ανακάλυψε’ ο Ρόδιος ζωγράφος Άνθιμος Παπαχριστοδούλου. Είδε στο καφέ μου ένα έργο μου, την ‘Πτώση’, και το πρότεινε για αγορά στη Δημοτική Πινακοθήκη , όπως και έγινε. Δυστυχώς, από την πρώτη μου καλλιτεχνική περίοδο σώζεται μόνο ένα έργο. Η μοναδική μου ως τώρα ατομική έκθεση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Αφάντου, με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Βασίλη Νικολή. Ένα έργο μου από εκείνην την έκθεση βρίσκεται στη Βουλή των Ελλήνων. Ένα δώρο μου προς τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο. Πήρα μέρος και σε ομαδική έκθεση στην Αθήνα, με έργα μου από μεικτά υλικά. Στη συνέχεια, γράφτηκα στο Σύλλογο Εικαστικών Δωδεκανήσου και εκθέτω σταθερά μαζί τους.

Μετά από πολλά χρόνια ηθελημένης καλλιτεχνικής αποχής, ξανάρχισα το 2010, εντατικά από το 2012.

Επιμέλεια Έκθεσης, Καλλιόπη Κουντούρη, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης.

Γενικές Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΜΕΡΥ- Νέα Μαρίνα Ρόδου, Αυστραλίας 28 & Κολοκοτρώνη 8, Ρόδος
  • Ημερομηνία: Εγκαίνια: 1 Αυγούστου 2015, στις 20.00
  • Διάρκεια: 1 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου 2015
  • Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Κυριακής 9.00 - 13.30 και 18.00 - 21.30
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Πληροφορίες: Τηλ. 22410 29111 έως 2.