Έκθεση « Η εικόνα ως πρόσχημα», Βάλη Κολοτούρου

Ολοκλήρωση Ολοκλήρωση

Την Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015, η ζωγράφος Βάλη Κολοτούρου προσκαλεί το κοινό του Πειραιά και της Αθήνας στην πρώτη αναδρομική έκθεση των έργων ζωγραφικής της με τίτλο, «Η εικόνα ως πρόσχημα», που θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Πρόκειται για μια επιλογή έργων από την ίδια, μέσα από την πορεία της στη ζωγραφική, αντιπροσωπευτικά δείγματα των καλλιτεχνικών της περιόδων, με κύριο χαρακτηριστικό το πρόσωπο και το ανθρώπινο σώμα. Η προσπάθεια της να συλλάβει την ουσία του ανθρώπινου συναισθήματος και η εξερεύνηση της ψυχής κατοπτρίζεται στους πίνακες της.
Επιπρόσθετο γνώρισμα των έργων της είναι η ελευθερία που παρέχει στον θεατή να ερμηνεύσει και να κατανοήσει σύμφωνα με τις δικές του παραστάσεις και εμπειρίες. Στα πλαίσια αυτά, ο θεατής συχνά καλείται να ερμηνεύσει καταστάσεις που παραμένουν σκόπιμα διφορούμενες. Σε άλλους πίνακες, η εικόνα είναι υποκατάστατο για κάτι που συμβαίνει έξω από αυτήν. Με την επιλογή της αυτή, η Βάλη συνειδητά παραπέμπει στην έννοια του παραλόγου και στην αδυναμία του ανθρώπου να συλλάβει την πραγματικότητα.
Τα θέματα της ζωγραφικής της αναφέρονται στον άνθρωπο και στα καθημερινά του προβλήματα καθώς και στην αναζήτηση ταυτότητας που έμμεσα υποδηλώνουν την ανάγκη για δημιουργία και πνευματικότητα.
Έχει κάνει δέκα ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Βέλγιο και σε εννέα ομαδικές σε διάφορες πόλεις, όπως Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Μπολόνια, Νέο Δελχί και Βρυξέλες.

Λίγα λόγια για την Βάλη:
Η Βάλη γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και στο Κολλέγιο της Ευρώπης. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός στο νομικό τμήμα του Κολλεγίου της Ευρώπης και στη συνέχεια υπήρξε επί σειρά ετών ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαική Επιτροπή.
Έχει κάνει μακροχρόνιες σπουδές στην ζωγραφική, μελετώντας το σχέδιο και το χρώμα με αφετηρία τα μαθήματα στο ατελιέ της κας Βάσως Τσέκα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στην Académie Royale des Beaux Arts, στην Académie de Dessin et des Arts Décoratifs de Watermael-Boitsfort και στην Ecole des Arts d' Ixelles, επίσης στις Βρυξέλλες. Από την τελευταία αυτή σχολή έλαβε το δίπλωμά της.
Οι καλλιτέχνες που ενέπνευσαν και επηρέασαν τη Βάλη είναι κυρίως, ο Emil Nolde, για τις πανέμορφες νερομπογιές του, ο Oskar Kokoschka για την αρμονία των χρωμάτων του στον χώρο των αντικειμένων που ζωγραφίζει, η Marlene Dumas, για την επιλογή των θεμάτων της και τη δύναμη της ζωγραφικής της, καθώς και ο Γιώργος Μπουζιάνης για την υπέρβαση, την απόλυτη και ύστατη ουσία που νοιώθει κάνεις βλέποντας τα έργα του.

Πληροφορίες
Έκθεση « Η εικόνα ως πρόσχημα» // Βάλη Κολοτούρου

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά,
Φίλωνος 29, Πειραιάς 185 35
Διάρκεια έκθεσης: 14 – 22 Ιουνίου 2015
Ωρες λειτουργίας 10:30-13:00 & 19:00-21:00

Εγκαίνια: 15 Ιουνίου 2015, 19:30, Είσοδος ελεύθερη.
Facebook: Vali Kolotourou // Instagram: valikolotourou

Ο τίτλος της έκθεσης «Η Εικόνα ως πρόσχημα» αναφέρεται αφενός στο γεγονός ότι η Βάλη χρησιμοποιεί την ανθρώπινη μορφή και το σώμα όχι για να απεικονίσει συγκεκριμένους ανθρώπους αλλά για να εκφράσει ιδέες μέσα από τα θέματα της ζωγραφικής της κι αφετέρου στην υποκειμενική αντίληψη της εικόνας από τον θεατή ο οποίος την ερμηνεύει σύμφωνα με τις δικές του παραστάσεις και εμπειρίες.

Τα θέματα της ζωγραφικής της Βάλης αναφέρονται στον άνθρωπο και στα καθημερινά του προβλήματα, στη ζωή στο εργασιακό του περιβάλλον, στη βία, στην αλλοτρίωση και στην κοινωνική διαμαρτυρία, στις κοινωνικές του σχέσεις, στη μοναξιά, στην αναζήτηση ταυτότητας, στο θάνατο και τελικά στο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Βάλη θίγει, επίσης, θέματα όπως η πολιτική και θρησκευτική εξουσία καθώς και η φθορά και η απώλεια που επιφέρει το αμείλικτο πέρασμα του χρόνου. Μέσα από τα θέματα αυτά, η ζωγραφική της, κινούμενη ανάμεσα στην εικόνα ως παράσταση και στην ιδέα που εκφράζεται πίσω από αυτήν, έμμεσα υποδηλώνει την ανάγκη για δημιουργία και πνευματικότητα ως αντίβαρο στον θάνατο.

Σε αρκετούς πίνακες ο θεατής καλείται να ερμηνεύσει καταστάσεις που παραμένουν σκόπιμα διφορούμενες. Σε άλλους, πάλι, η εικόνα είναι ένα υποκατάστατο για κάτι που συμβαίνει έξω απ αυτήν. Με την επιλογή της αυτή, η Βάλη, συνειδητά παραπέμπει στην έννοια του παράλογου καθώς και στην αδυναμία του ανθρώπου να συλλάβει την πραγματικότητα. Την ίδια λογική έχουν και οι τίτλοι που βάζει στα έργα της και οι οποίοι εκφράζοντας πότε τραγικότητα και απειλή και πότε τρυφερότητα και χιούμορ υποδηλώνουν την απόλυτη μοναξιά του ανθρώπου στο σύμπαν.

Η Βάλη ζωγραφίζει λάδι σε καμβά ή σε χαρτί καθώς και υδατογραφίες. Χρησιμοποιεί, επίσης, στα υλικά της, μολύβι, κάρβουνο, μελάνι και μαρκαδόρο.
Για τα θέματα της χρησιμοποιεί ζωντανό μοντέλο ή φωτογραφίες που βρίσκει σε εφημερίδες και περιοδικά. Και τα δύο αποτελούν απλως αφορμή, γιατί όταν αρχίσει να ζωγραφίζει χάνουν την πραγματική τους απεικόνιση και το έργο καταλήγει να είναι προϊόν, αποκλειστικά, της καλλιτεχνικής της φαντασίας. Από την άποψη αυτή η ζωγραφική της παραπέμπει στους ζωγράφους της ρομαντικής περιόδου. Διαθέτει, επίσης, μια ευρύτατη γκάμα χρωμάτων η οποία αποτελεί αβίαστη επιλογή εσωτερικής διεργασίας και συνδιασμού.

ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΚΗΣ
Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχών

Έκθεση εικόνων

Στο τέλος της ημέραςΔισταγμος (Hesitation)Το άγνωστοΨευδαίσθησηΣτο εργοστάσιοThe callΤα ροδάκινα