Έκθεση ζωγραφικής της Αντωνίας Γρίβα στην Γκαλερί Cube

Η Γκαλερί Cube, δύο χρόνια μετά την εικαστική συνομιλία των Αντωνία Γρίβα και Κωνσταντίνου Πάτσιου στη διατομική έκθεση "emotional collective" και στο πλαίσιο της Fresh Art, φιλοξενεί την καινούρια δουλειά της Αντωνίας Γρίβα με τίτλο " Reflet d'âme / αντανάκλαση της ψυχής ".

Η Αλεξάνδρα Παναγοπούλου, δημοσιογράφος, γράφει για τα έργα του "Reflet d'âme / αντανάκλαση της ψυχής": Κατά την εποχή του Ομήρου, η ψυχή ήταν πνοή όμοια με την αναπνοή. Αργότερα, σύμφωνα με τους Ίωνες φιλοσόφους, η ψυχή του ανθρώπου συνιστούσε κινητική δύναμη, η οποία εμψυχώνει, δίνει ζωή στο υλικό και αισθητικό σώμα, είναι η ζωή του ορατού σώματος. Για τον Πλάτωνα, η ψυχή συνιστά τη ζωή, την αρχή της κάθε κίνησης και την ασώματη πραγματικότητα, το εγώ του ανθρώπου, η οποία επιζεί μετά τον θάνατο. Το σώμα, για τον Πλάτωνα, είναι ο ναός της ψυχής. Και ως ναός αντανακλά την κατάστασή της.
Είναι δυνατόν αυτό που νιώθουμε μέσα μας να το εκπέμπουμε προς τα έξω μέσα από τη στάση του σώματός μας, μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου μας ή την απουσία αυτών;
Λένε πως όταν η ψυχή μιλάει, το σώμα μιλάει. Και αυτό ακριβώς βλέπουμε μέσα από τα έργα της Αντωνίας Γρίβα. Οι μορφές της, είναι σύγχρονοι ναοί της ψυχής, πάνω στους οποίους αντανακλάται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πνεύμα που φιλοξενούν.
Ψυχές βασανισμένες, λυτρωμένες, σε απόγνωση. Με μη λεκτικό τρόπο, μόνο μέσα από εκφράσεις προσώπου και στάσεις σώματος η Αντωνία Γρίβα δημιουργεί ένα εικαστικό ψυχογράφημα με το μολύβι της να «περιγράφει» όσα δεν μπορούν να πουν οι λέξεις και τα χρώματα να δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ξετυλίγονται αυτές οι καταστάσεις.

 

Reflet dame 2

Reflet dame 3

Η Αντωνία Γρίβα έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, αποδίδει τις μορφές της με αληθοφάνεια, χωρίς να λείπουν τα στοιχεία του ρομαντισμού, οι έντονες και δραματικές φωτοσκιάσεις, το εκφραστικό χρώμα.
Όμως, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές η ελπίδα, η αναγέννηση κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή των λουλουδιών, θυμίζοντας πίνακες της βικτωριανής περιόδου. Λουλούδια που προσφέρονται ως δώρα, ως χαρά, ως λύτρωση, λουλούδια που εμφανίζονται ως μία υπόσχεση ανάστασης και αισιοδοξίας.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαρτίου – 18 Απριλίου 2015