Οι σημαντικότερες εκθέσεις της Ιταλίας σύμφωνα με το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού (MiBAC)

Μέρος Α': Αμπρούτσο, Βασιλικάτα, Καλαβρία, Καμπανία, Εμίλια Ρομάνια, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια και Λιγουρία: Το Ιταλικο Υπουργείο Πολιτισμού (MiBAC) συντάσσει - ανά τακτά χρονικά διαστήματα - μία λίστα με τις σημαντικότερες εκθέσεις της χώρας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για πολιτιστικά ραντεβού που ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο και πρωτότυπo χαρακτήρα τους. Αξίζει λοιπόν να προχωρήσουμε σε μία σύντομη παρουσίασή τους απευθυνόμενοι, πρωτίστως, στους λάτρεις του ιταλικού πολιτισμού (αλλά και της Τέχνης γενικότερα).

fausto pirandelloΑς ξεκινήσουμε με μία έκθεση αφιερωμένη στον Φάουστο Πιραντέλλο - γιο του ιταλού λογοτέχνη Λουίτζι Πιραντέλλο - που "τρέχει" ήδη στο Κιαρομόντε της ν. Ιταλίας (Βασιλικάτα). Η εν λόγω έκθεση - με τίτλο «Φάουστο Πιραντέλλο. Τα Χρόνια του Πολέμου (1939 – 1945)» - παραθέτει 60 διαφορετικούς πίνακές του καλλιτέχνη (από μουσεία αλλά και ιδιωτικές συλλογές της Ρώμης και του Μιλάνου). Μέσα από τα έργα αυτά, ο Πιραντέλλο, αποδίδει την πραγματικότητα με τρόπο τραχύ, μεταφέροντάς μας σε μία νέα διάσταση όπου κυριαρχεί η ιεροτελεστία, ο μύθος και η παραίσθηση (από 23 Νοεμβρίου 2013 έως 25 Φεβρουαρίου του 2014, info: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

cosenza scienza

Ακολουθεί η έκθεση με τίτλο «Επιστήμη: Ιστορίες και επιστημονικά εργαλεία, ένα ταξίδι στον χρόνο» (σ.σ. «Cosenza Scienza - Storie e strumenti scientifici per viaggiare nel tempo») που φιλοξενείται (από τις 14 Νοεμβρίου του 2013) στο Παλάτσο Αρμόνε της Κοσέντσα (Καλαβρία). Η συγκεκριμένη έκθεση διακρίνεται για την υψηλή διδακτική της αξία αφού προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά σύγχρονα αλλά και παλαιότερα επιστημονικά εργαλεία καθώς και φυτικά εκθέματα που ανήκουν στην ιστορική συλλογή του Ινστιτούτου "B. Telesio" της Κοσέντσα (συλλογή που ξεκίνησε το 1861). Η έκθεση αυτή διαρθρώνεται σε 5 διαφορετικές ενότητες: 1. σύγχρονης φυσικής, 2. ηλεκτρομαγνητισμού, 3. ακουστικής, 4. οπτικής και αλχημείας (!) (από 14 Νοεμβρίου έως 5 Μαΐου, info: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

800nb

Εν συνεχεία το MiBAC "ανεβαίνει" βορειότερα προτείνοντας ετούτη τη φορά μία σειρά εκθέσεων σε πόλεις της Εμίλια-Ρομάνια όπως π.χ. την έκθεση «800/Β: To Οτοτσέντο στις συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης τέχνης "MAMbo" και της Εθνικής Πινακοθήκης», με έργα καλλιτεχνών που εκπροσώπησαν περήφανα την ιταλική τέχνη του 19ου αιώνα: Giovanni Barbieri, Luigi Bertelli, Luigi Busi, Ottavio Campedelli, Alessandro Guardassoni, Cesare Masini, Antonio Muzzi, Pelagio Palagi, Antonio Rosaspina, Alfonso Savini. Η έκθεση αποτελείται από 4 διαφορετικές ενότητες (ακαδημία, ιστορικά γεγονότα, προσωπογραφία και τοπίο) που ανασυνθέτουν το καλλιτεχνικό "τοπίο" της εποχής και έργα που θέτουν τις βάσεις για την απαρχή της μοντέρνας τέχνης. - (Μπολόνια, από 23 Ιανουαρίου μέχρι 27 Απριλίου του 2014, info: www.pinacotecabologna.beniculturali.it/).

passaporto
Η λίστα συνεχίζεται με την έκθεση «Ποιός είσαι, από που έρχεσαι και που πηγαίνεις. Η εξέλιξη του διαβατηρίου» που υλοποιείται στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Γενεαλογίας με την υποστήριξη των Κρατικών Αρχείων της Μόντενα, του Πολιτιστικού Συλλόγου "Nonsoloscuola" και του Ιδρύματος "FamilySearch ". Πρόκειται, κατ' ουσίαν, για μία έκθεση αρχειακού υλικού (που "αγκαλιάζει" ένα μεγάλο εύρος ομαδικών και ατομικών εγγράφων, όπως π.χ. διαβατήρια, φύλλα πορείας, κτλ.) με στόχο την καταγραφή της εξέλιξης του διαβατηρίου (και των ταξιδιωτικών εγγράφων γενικότερα) από τον 15 αιώνα μέχρι σήμερα (Μόντενα, από 28 Νοεμβρίου του 2013 έως 28 Φεβρουαρίου 2014).

telos

Έπειτα το MiBAC προτείνει μία έκθεση με έργα του Αρτούρο Μαρτίνι, του σημαντικότερου γλύπτη του ιταλικού "νοβετσέντο", με τίτλο «Αρτούρο Μαρτίνι. Αρμονίες, φιγούρες μεταξύ μύθου και πραγματικότητας» (σ.σ. "Arturo Martini. Armonie, figure tra mito e realtà"). Πρόκειται για μία πρωτοβουλεία των ιδρυμάτων "Fondazione Cassa di Risparmio in Bologna" και "Fondazione del Museo Internazionale delle Ceramiche in Faenza" που θα διαρκέσει από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Μαρτίου 2014 στο Διεθνές Μουσείο Κεραμικής της Φαέντσα (MIC), με 50 περίπου από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη όπως: Ο Σύγχρονος Δαβίδ (1908), Η Ανάγνωση, Ο μύθος του Αγίου Γεωργίου, Η ξαπλωμένη γυναίκα (1932), Η καθιστή δεσποινίς (1943), Η Γυναίκα στην άμμο (1944), κτλ. (από 12 Οκτωβρίου 2013 έως 30 Μαρτίου 2014, info: http://www.micfaenza.org/)

jorit

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα -στην πόλη της Ραβέννα- το ομώνυμο Διεθνές Μουσείο φιλοξενεί, από τις 27 Οκτωβρίου 2013 έως της 9 Μαρτίου του 2014, την έκθεση «Jorrit Tornquist και το αιώνιο φως του χρώματος» (σ.σ. "Jorrit Tornquist e la luce eterna del colore"). Πρόκειται για ένα πολιτιστικό ραντεβού αφιερωμένο, εξολοκλήρου, στον Jorrit Tornquis με δημιουργίες του από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα: 68 έργα που παραπέμπουν στην έρευνα που πραγματοποίησε πάνω στο φως και το χρώμα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και υλικά (ακουαρέλες, λάδια, ακρυλικά, υφάσματα) – (info:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

itinerari

Η λίστα συνεχίζει με την Περιφέρεια της Φρίουλι - Βενέτσια Τζούλια και την αρχαιολογική έκθεση: «Ταξιδεύοντας στις ρωμαϊκές Άλπεις της βορειο-ανατολικής Ιταλίας με κατεύθυνση το Νόρικο», που διοργανώνεται στα πλαίσια των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς και την υποστήριξη του Ιδρύματος Aquileia, καθώς και άλλων ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Η εν λόγω έκθεση στοχεύει στην παρουσίαση του μεγάλου και κουραστικού εκείνου ταξιδιού που έπρεπε να πραγματοποιήσει κανείς -κατά τα ρωμαϊκά χρόνια- για να προσεγγίσει της περιοχές πέραν των Άλπεων, ξεκινώντας από τη βορειοδυτική πύλη της ρωμαϊκής πόλης Aquileia (στα σύνορα ανάμεσα σε Ιταλία και Σλοβενία): από την Αδριατική θάλασσα δηλαδή στις Ανατολικές Άλπεις (από 28 Σεπτεμβρίου του 2013 έως τις 31 Αυγούστου του 2014, info: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

leonardo

Οι προτάσεις του υπουργείου συνεχίζονται με την πόλη της Γένοβας και την έκθεση «Οι απίστευτες μηχανές του Λεονάρντο» (σ.σ. " Le incredibili macchine di Leonardo"). Πρόκειται για ένα ραντεβού αφιερωμένο στην ιδιοφυΐα του Λεονάρντο Ντα Βίτσι και τις μηχανές εκείνες που περιέχονται στους γνωστούς του κώδικες. Μία έκθεση με θέμα την πτήση, τη μηχανική, τον πόλεμο και το νερό που στήθηκε χρησιμοποιώντας 40 περίπου πιστά αντίγραφα των εν λόγω μηχανημάτων, φτιαγμένα από επιδέξιους τεχνίτες της Φλωρεντίας (με υλικά όπως ξύλο, ύφασμα και μπρούτζο). Η συγκεκριμένη έκθεση θα μεταφερθεί και στο εξωτερικό (Βιέννη, Βερολίνο, Σικάγο, Βαρσοβία, Σιάτλ, Πόλη του Μεξικού, κτλ.) - (από τις 07 Σεπτεμβρίου του 2013 εως τις 29 Ιουνίου του 2014, info: http://www.museidigenova.it/spip.php?article866).

edvard munch

Όμως οι πολιτιστικές προτάσεις της Γένοβας δεν σταματούν εδώ αφού -στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων από τη γέννησή του- η πόλη τιμά τον νορβηγό καλλιτέχνη Edvard Munch στο Παλάτσο Ντουκάλε, με μία έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου (με την επιμέλεια του Marc Restellini). Πρόκειται για μία έκθεση άκρως αντιπροσωπευτική της καλλιτεχνικής και υπαρξιακής πορείας του καλλιτέχνη, αλλά και ένα ντοκουμέντο του περάσματός του από τον "εξπρεσιονιστικό νατουραλισμό" σε ένα νέο και πιο τολμηρό είδος ζωγραφικής, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στο να διαταράξει συνολικά την τέχνη του 20ου αιώνα. Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου της Γένοβας και του Ιδρύματος "Palazzo Ducale Fondazione per la Cultura" και αποτελεί ένα πολιτιστικό προϊόν της Arthemisia Group και της 24ORE Cultura - Gruppo 24 ORE.

fiorentini

Η λίστα, με την πρώτη ομάδα εκθέσεων, ολοκληρώνεται με μία πρωτοβουλία της Εθνικής Πινακοθήκης του Παλάτσο Σπινόλο της Γένοβαςπου συνεχίζει τις δράσεις εμβάθυνσης στον ιταλικό πολιτισμό παρουσιάζοντας στο κοινό 5 πίνακες γνωστών ζωγράφων της Φλωρεντίας των αρχών του 16ου αιώνα - μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης -  στην έκθεση «Φλωρεντινοί ζωγράφοι στο Παλάτσο Σπινόλα». Ζωγραφικοί πίνακες των αρχών του 16 αιώνα.» (σ.σ. "Pittori fiorentini a Palazzo Spinola. Dipinti di primo Cinquecento") - (με την επιμέλεια των Gianluca Zanelli και Andrea Muzzi). Η παραπάνω έκθεση στοχεύει στην απομόνωση ενός πυρήνα έργων της φλωρεντινής ζωγραφικής σχολής των πρώτων δεκαετιών του 16 αιώνα των Fra Bartolomeo, Domenico Puligo, Francesco Granacci και Pierfrancesco di Jacopo Foschi (από 11 Οκτωβρίου 2013 έως 23 Μαρτίου 2014).