Οι Pirandello. Η οικογένεια και η εποχή της μέσα από εικόνες

Πιραντέλλο Πιραντέλλο

Η έκθεση «Οι Pirandello» που έχουν επιμεληθεί οι Enzo Zappulla και Sarah Zappulla Muscarà και προωθείται από το Ινστιτούτο Ιστορίας του Σικελικού Θεάματος, είναι ένα συναρπαστικό, πρωτόγνωρο εικονογραφικό ταξίδι στην ιστορία μιας από τις πιο πολύπαθες και πολυσύνθετες οικογένειες μεταξύ δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα, η οποία διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στο παγκόσμιο πολιτιστικό προσκήνιο.

 Γύρω από τον κύριο πρωταγωνιστή, τον Luigi Pirandello, παρουσιάζονται η οικογένειά του με καταγωγή από το Αγκριτζέντο, η σύζυγος Antonietta Portolano, τα παιδιά, ο πρωτότοκος Stefano, που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, και αυτός επίσης από πολλές απόψεις εξαιρετικός δραματουργός και πεζογράφος, ο Fausto, που επρόκειτο να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Ρωμαϊκής Σχολής, η Lietta, η οποία είχε έναν άτυχο γάμο με ένα Χιλιανό διπλωμάτη, τον Manuel Aguirre, οι νύφες, Olinda Labroca, Pompilia D'Aprile, τα εγγόνια, η μούσα του και ερμηνεύτρια Marta Abba. Εκτός από τις φωτογραφίες του στενού οικογενειακού πυρήνα, παρουσιάζονται εκείνες στις οποίες απεικονίζεται παρέα με φίλους, συγγραφείς, ηθοποιούς, εκπροσώπους της σύγχρονης ιντελιγκέντσιας. Επίσης, τεκμήρια από τις πιο σημαντικές περιοδείες του Luigi Pirandello στο εξωτερικό, από την εκλογή του σε ακαδημαϊκό της Ιταλίας και από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ.

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ PIRANDELLO

Η έκθεση, αποτύπωση μιας ολόκληρης εποχής, ρίχνει φως σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της εποχής. Μια εξιστόρηση μέσα από εικόνες σπάνιες, άγνωστες, προφητικές, που συνθέτουν το μυθιστόρημα των "Pirandello". Πρόσωπα που φιλοδοξούν να παραμείνουν, όχι μόνο μεταπλασμένα μέσω της έντονα αυτοβιογραφικής γραφής του Luigi και του Stefano, αλλά και ως αποκαλυπτική οπτική ανάμνηση.

(Επιμέλεια κειμένου: Sarah Zappulla Muscarà και Enzo Zappulla)

 

Θα μιλήσουν:
Ανταίος Χρυσοστομίδης, Μεταφραστής και Συγγραφέας
Sarah Zappulla Muscarà, Καθ. Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κατάνιας
Enzo Zappulla, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιστορίας του Σικελικού Θεάματος

Εγκαίνια Εκθεσης: Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 19:00
Iταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47
Στα ιταλικά με ελληνική μετάφραση
Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 28/01/2014 – 28/02/2014
Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00 και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων

 

Θα μιλήσουν:

Ανταίος Χρυσοστομίδης, Μεταφραστής και Συγγραφέας

Sarah Zappulla Muscarà, Καθ. Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κατάνιας

Enzo Zappulla, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιστορίας του Σικελικού Θεάματος