Με αφετηρία το Βυζάντιο

Κωνσταντίνος Παρθένης Ο Ευαγγελισµός Κωνσταντίνος Παρθένης Ο Ευαγγελισµός

Ποιες είναι οι επιδράσεις και οι επιρροές που δέχθηκαν νεότεροι έλληνες ζωγράφοι από τα βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά πρότυπα; Υπάρχουν δάνεια της βυζαντινής εικονογραφίας στη σύγχρονη τέχνη; Σ' αυτά τα ερωτήματα σκοπεύει να απαντήσει το φετινό εικαστικό αφιέρωμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

 

Οι νεότεροι έλληνες καλλιτέχνες κληρονομώντας τη βυζαντινή παράδοση, την εμβολίασαν με τις ανατρεπτικές αλλαγές που γνώρισε η τέχνη, στο πνεύμα των αναζητήσεων της περιλάλητης γενιάς του '30 και του Μεσοπολέμου κατά τον περασμένο αιώνα. Με τίτλο «Ιστορώντας την Υπέρβαση. Από την παράδοση του Βυζαντίου στη νεότερη τέχνη», η έκθεση συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη βυζαντινή τέχνη. Παρουσιάζονται συνολικά 130 έργα από κρατικά και εκκλησιαστικά μουσεία, ναούς, συλλογές κ.ά., με την υπογραφή σημαντικών ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαος Ζίας, θα περιλαμβάνει έργα των εξής καλλιτεχνών, οι οποίοι ζωγράφισαν με θρησκευτική ευαισθησία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη βυζαντινή τέχνη: Κωνσταντίνου Παρθένη, Φώτη Κόντογλου, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρου Παπαλουκά, Σπύρου Βασιλείου, Νίκου Νικολάου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Κωνσταντίνου Αρτέμη, Δημήτριου Πελεκάση, Αγήνωρα Αστεριάδη, Πολυχρόνη Λεμπέση, Δημήτρη Μπισκίνη, Στέφανου Αλμαλιώτη, Αναστάσιου Λουκίδη, Ράλλη Κοψίδη, Κωνσταντίνου Φανέλλη, Χριστόφορου Αναστασάκη, Παντολέωνα και Νικόλαου Γ. Ζωγράφου και των χαρακτών Δημήτριου Γαλάνη, Λυκούργου Κογεβίνα, Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Αλεβίζου Αναστάσιου (Τάσσου), Γιώργου Σικελιώτη, Γιώργου Βελισσαρίδη και Βάσως Κατράκη.

«Η βυζαντινή τέχνη έβαλε τις βάσεις στη ζωγραφική, την ογκομετρική διανομή στο χώρο, τους έντονους χρωματισμούς, τα σουρεαλιστικά στοιχεία...» υπογράμμισε ο διευθυντής του Μουσείου, Κυριάκος Κουτσομάλλης στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη (12 Ιουνίου 2013) στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Αιώνες αργότερα, καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, κατόρθωσαν να εντάξουν «στους εικαστικούς τους προβληματισμούς στοιχεία της παράδοσης και του Μοντερνισμού, συμβάλλοντας έτσι και στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη βυζαντινή τέχνη». Στη συνέντευξη τύπου εκτός από τον διευθυντή του Μουσείου, μίλησε επίσης ο Νικόλαος Ζίας και ο Χρήστος Μαργαρίτης που επιμελήθηκε τον συνοδευτικό τόμο ο οποίος σχεδιάστηκε και εκδόθηκε από τη Μικρή Άρκτο. Ο κ. Ζίας μίλησε για τη «ζωγραφική της εικόνας» και το πως προσεγγίζεται και ο κ. Μαργαρίτης για τον συνοδευτικό τόμο, ο οποίος περιλαμβάνει εισαγωγικό κείμενο του Διευθυντή του Μουσείου κ. Κυριάκου Κουτσομάλλη και των εξής επιστημόνων: κ Νικολάου Ζία, κ Νικολάου Γραίκου, κ Σπύρου Μοσχονά, κ Γιώργου Μυλωνά, κ Ιωάννη Φριλίγκου, κας Ιωάννας Στουφή-Πουλημένου, κ Γεώργιου Τσιγάρα, κας Ανδρομάχης Κατσελάκη, κας Μαρίας Νάνου, κ Γιάννη Κολοκοτρώνη, κας Μελίτας Εμμανουήλ, κ Νεκτάριου Μαμάη, κας Ειρήνης Οράτη, γλωσσάρι, βιβλιογραφία και έγχρωμες αναπαραγωγές όλων των εκθεμάτων, αλλά και έργων αναφοράς.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013. Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:00, εκτός της Τρίτης και του απογεύματος της Κυριακής. Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο, θα πραγματοποιούνται καθημερινά ξεναγήσεις στους χώρους της έκθεσης (12:00-13:00) για το κοινό και για γκρουπ κατόπιν συνεννόησης και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών.

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Τηλ.: 210 7252895 – 6
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, Τηλ. 22820 22444, Fax: 22820 22490

Έκθεση εικόνων

Ράλλης Κοψίδης
Προσχέδιο για την εικονογράφηση της οροφής του κεντρικού κλίτους 
του Ι.Ν. του Αποστόλου Παύλου στο Chambésy, ΓενεύηΝίκος Εγγονόπουλος
Ο προφητάναξ ∆αβίδ