Muted Distortions - There is no outside

Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση Muted Distortions που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου 2013.

Η έκθεση έχει στόχο να συγκεντρώσει μια ομάδα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, μουσικών, καθώς και προγραμματιστών γύρω από τη μελέτη της έννοιας του θορύβου*. Η έκθεση διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει ένα εργαστήριο στο οποίο αντί για μια απλή παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων, θα φιλοξενούνται προσωπικές έρευνες με τη μορφή διεργασιών εν εξελίξει, οι οποίες ξεκινούν από μια συγκεκριμένη αφετηρία, το θόρυβο, και θα διαχέονται σε μια σειρά διαφορετικών καλλιτεχνικών τομέων (αρχιτεκτονική, sound art, motion design κ.λ.π.).

Σύμφωνα με το μοντέλο της μεταφορντικής ουτοπίας όπου οι βιομηχανικές υποδομές μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε άυλα κανάλια πληροφορίας, οι ζωές μας τείνουν να καθορίζονται από πράξεις παραγωγής και αναπαραγωγής. Ο ελεύθερος χρόνος του σύγχρονου ανθρώπου δεν σημαίνει πια μη παραγωγή, όπως για τις παλαιότερες γενιές η απομάκρυνση από το χώρο εργασίας σήμαινε αυτόματα την απομάκρυνση από την αλυσίδα μαζικής παραγωγής. Πλέον στον ελεύθερό μας χρόνο δημιουργούμε συνεχώς νέα προϊόντα (διαδικτυακές σελίδες, διαδικτυακές κοινότητες, κ.λ.π.) για επιχειρήσεις όπως το Facebook, ενώ αναπαράγουμε και διαδίδουμε προϊόντα πολυεθνικών εταιριών όπως για παράδειγμα ταινίες και μουσική μέσω ιδιωτικών μέσων διάδοσης πληροφοριών τύπου Google.

Δεδομένου ότι ακόμα και όταν δεν εργαζόμαστε παράγουμε αξία και προϊόντα για ιδιώτες, γίνεται εμφανές ότι η ζωή μας μετατρέπεται σταδιακά σε μια μηχανή παραγωγής. Στο βαθμό που η διάκριση του να ζούμε και να παράγουμε τείνει να εξαλειφθεί, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει "απέξω". Εγκλωβισμένοι σε αυτή τη ρωγμή του μεταμοντέρνου παρόντος, στρέφουμε την προσοχή μας στις στρεβλώσεις του, στις διαδικασίες αυτές που το διαταράσσουν, στο θόρυβο*. Συντονισμένοι πλέον στις χαμηλές συχνότητες, οι Σιωπηλές Στρεβλώσεις (Muted Distortions) αντιπροσωπεύουν την παρεμβολή στο σήμα της ροής της πληροφορίας. Συνιστούν τη διαδικασία της διατάραξης, της όχλησης του κανονικού (ή του κυρίαρχου), η οποία μετατρέπεται σε δομικό στοιχείο της καθημερινότητας.

Οι Σιωπηλές Στρεβλώσεις (Muted Distortions) είναι ο θόρυβος αλλά είναι επίσης ένα μήνυμα, ένα κομμάτι πληροφορίας που προκαλεί τη διάρρηξη της πληροφορίας.

* Θόρυβος είναι κάθε πληροφορία που περιέχεται σε ένα μήνυμα, αλλά δεν ήταν στην πρόθεση του αποστολέα η ύπαρξή της. Mulder Arjen, General Media Theory, V2_/Nai Publishers 2004.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Koβάνης

Συμμετέχοντες:

Ελένη Αηδόνη, Ιωάννα Αλεξίου, Berhanu Ashagrie, Juliana Azevedo, Θάλεια Βελεγράκη, Everdien Breken, Paul Buchanan, Penny Demertzi, Ingrid Edwards Sang Hee, Zilfo Eri, Fariborz Farid, Danai Gkoni, Loes Glandorff, Σταύρος Κοντάκης, Άννα Κοντονικόλα, Ηλίας Κοντονικόλας, Χρυσούλα Κοροβέση, Φίλιππος Μουγιάρης, Alejandro Ramirez, Dimitris Rentoumis, Laura Pardo, Χριστίνα Σπανού, Marina Stavrou, Γιούλη Τσατσοπούλου, Γιώργος Τσόπανος, Leonardo Vargas, Φερενίκη Φωτοπούλου, Παύλος Χαδούλης

Επισκεφθείτε το website που δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση 'Muted Distortions'

Εγκαίνια: Πέμπτη 06.12.2012, 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 06.12-13.01.2013
Ώρες Λειτουργίας: Δευτ-Σαβ 12:00-21:00, Κυρ 12:00-19:00
metamatic:taf
Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι

Ετικέτες
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης 10ο Bazart στο M art Space »