Performance “υσΤέρRα” @ Myrό Gallery

Myrό Gallery Myrό Gallery

Η Myrό Gallery σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την performance "υσΤέρRα" της εικαστικού, ψυχολόγου και Art Therapist Έλενας Τονικίδη, με την μουσική επιμέλεια του Χρήστου Γιαννακόπουλου, που επέχει θέση ενός ανεπίσημου finissage της διεθνούς έκθεσης Women in R.E.D. που φιλοξενεί. Ο τίτλος της performance είναι μια σύνθεση της αρχαιοελληνικής λέξης "υστέρα", που σήμαινε τη μήτρα, με την λατινική λέξη "terra" που σημαίνει "γη". Η πράξη της αναζητά τον χαμένο δεσμό και παρουσιάζει αυτή την αναζήτηση.Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 στις 20.30, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, και η διάρκεια της performance θα είναι 20' περίπου.

Η performance ως επαναδημιουργός της παλαιότερης και δημιουργός νέας μορφής , με τη φύση της τέχνης και την ανησυχία της θα επιχειρήσει την Κάθαρση , μέσα από την κίνηση ,την μουσική, την εικαστική απεικόνιση ,την αναπαράσταση, μέσα από την συναισθηματική απελευθέρωση και την υπερβατικότητα θα απελευθερώσει μια σειρά από συχνά εμφανιζόμενα και επίπονα συναισθήματα, θα χρησιμεύει ως δοχείο για τα συναισθήματα του κοινού με ασφαλή τρόπο και που ήταν δύσκολο να αναγνωρίσει στον εαυτό του επιτρέποντας το παράλληλα και στην ίδια την δημιουργό της performance.

Ο φόβος μπορεί να μειωθεί η συνομιλία μπορεί να ξεκινήσει... αυτή η υπερβατικότητα, το όχι-εγώ, το μη-ανθρώπινο προκειμένου να γίνει πιο εύκολα κατανοητό και να εκτιμηθεί το τι σημαίνει να είμαι "το εγώ", ένας όχι-Θεός αλλά ένας ατελής άνθρωπος, θα υποστηρίξει τη μείζονα σημασία της γυναίκας να υποδυθεί τον υπερ-άνθρωπο που θα ξεπεράσει τα δικά του όρια. Κατ' αυτό τον τρόπο η ασφάλεια και τα όρια θα καθορίζονται από τους φανταστικούς φόβους και το να παίξει κανείς στο χείλος επικίνδυνων τοποθεσιών, εκεί όπου ακόμα και οι άγγελοι φοβούνται να πατήσουν. Ακόμη και αν επιλέγουμε να παραμένουμε στα απομονωμένα μας κουτιά το να μην θέλουμε να ειδωθεί από τους άλλους καθώς προσπαθούμε να αποφύγουμε το να μας βλέπουν οι άλλοι, τη Μήδεια που κρύβεται , τις ενορμήσεις ,το ένστικτο της διαιώνισης η υσΤέRρα θα ξορκίσει τον πόνο.

Ο δημόσιος και ο εσωτερικός εαυτός της γυναίκας με έναν τρόπο που δηλώνει τον παραδοσιακό διαχωρισμό νου-σώματος ως ένα άνευ σημασίας κατασκεύασμα (1) θα μετατρέψει τα βάσανά της σε σύμβολα ικανά να αντικατοπτρίζουν συναισθήματα να αυξήσει την αποδοχή του εαυτού της και την αίσθηση αυτό-αξίας που χάνει/βρίσκει όταν καλείται στη διπλή σχέση αφενός με το ανθρώπινο σώμα της τον μικρόκοσμο, αφετέρου με τον περιβάλλοντα κόσμο τον μακρόκοσμο στο να εκπληρώσει το έργο της - πέρα από κάθε θρησκευτικό, μυθικό, επιστημονικό χαρακτήρα- τη διατήρηση στους αιώνες.

* υστέρα = η μήτρα , terra= η γη (λατινικά)

Διαβάστε το ολοκληρωμένο κέιμενο τεκμηρίωσης στην διεύθυνση http://myrogallery.blogspot.gr/2012/10/performance-r.html

Σχετικά με την Έλενα Τονικίδη

Η Έλενα Τονικίδη είναι εικαστικός, ψυχολόγος /art-therapist. Σπούδασε καλές τέχνες & ψυχολογία στη Γερμανία (Institut für Kunst- und Bildgeschichte (IKB)-bildunngsprogramm für künstlerisch-ästhetische Praxis-, Psychologisches H. Ruprecht-Karls ). Το 2006 επιστρέφει οριστικά στην Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας «Ψυχολογία-Τέχνη», η οποία δραστηριοποιείται εκπαιδευτικά σε τομείς συνάντησης της «ψυχολογίας και της τέχνης (art-therapy)», καθώς και στην προβολή της εικαστικής δημιουργικότητας των ατόμων με ψυχική διαταραχή. Έργα της βρίσκονται στο Rathaus του Korvestheim και σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει στο ενεργητικό της 5 ατομικές, & 6 ομαδικές εκθέσεις, καθώς επίσης 4 performance/ installation «τέχνη & art-therapy» (Μπιενάλε 1 ΚΜΣΤ,Διεπιστημονικό Συνέδριο «Ετεροτοπίες» Θεσσαλονίκη 2007, 4th International Encounter for ArtsTherapies, Αθήνα 2009, Κόδρα 10 -10ο Φεστιβάλ εικαστικών τεχνών, Θεσσαλονίκη 2010, SoΜΑ γκαλερί Μyrό,Θεσσαλονίκη 2011)

Σχετικά με τη Myrό Gallery

Η γκαλερί Myrό έχει στόχο να δώσει βήμα σε κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα, να ενθαρρύνει την ελεύθερη δημιουργία, αλλά και να πλαισιώσει τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της με πολλές διαφορετικές μορφές και είδη Τέχνης. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της λειτουργίας του χώρου ενθαρρύνται η ζύμωση και ευνοείται η δημιουργία. Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της ελληνική καλλιτεχνικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Τη γκαλερί Myrό έχει ιδρύσει ο Σταύρος Μυρωνίδης, ιδρυτής & ιδιοκτήτης του Antiques House, και διευθύνει ο Πάρης Καπράλος.

Ετικέτες
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Kalos&Klio Showroom Watercolour International »