Έκθεση Φωτογραφίας: “Μία Οικογενειακή Ιστορία” του Περικλή Αλκίδη

Η έκθεση φωτογραφίας "Μία Οικογενειακή Ιστορία" του Περικλή Αλκίδη, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2011, θα διαρκέσει από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2011. Τα εγκαίνια είναι αύριο, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στην αίθουσα τέχνης «Αγκάθι», στις 8.00 μ.μ.

H σειρά "Μία Οικογενειακή Ιστορία", όπως και το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Περικλή Aλκίδη, ανήκει στο ευρύτερο είδος των αυτοβιογραφικών έργων. Τα έργα αυτά έχουν ξεχωριστή αξία για τους δημιουργούς τους, όχι μόνο γιατί παρέχουν τη δυνατότητα μιας αναδημιουργίας του παρελθόντος, αλλά και γιατί επιτρέπουν ένα είδος συνέχειας, μια μετακίνηση από το παρόν στο μέλλον.συναισθήματα και αναμνήσεις.

Μέσα από τη σειρά αυτή, όπως σημειώνει η Πηνελόπη Πετσίνη, καθηγήτρια του Τμήματος Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών, μελετήτρια του έργου του φωτογράφου, «μπορούμε να δούμε την επιθυμία του δημιουργού να διαχειριστεί, έστω έως ένα βαθμό, αυτές τις μνήμες δίδοντάς τους μυθιστορηματικό, δραματουργικό χαρακτήρα». Επιχειρεί να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή των γεγονότων, αντιπαραθέτοντας τα τεκμήρια της οικογενειακής αλληλογραφίας, στα οποία καταγράφονται σπαράγματα της παιδικής του ηλικίας, με σύγχρονα κείμενα και φωτογραφίες, σε μία «δραματική απόδοση κρυμμένων σχέσεων και καλυμμένων συναισθημάτων: ο φόβος, η ενοχή, ο θυμός, η θλίψη ή η ντροπή που συνυπάρχουν με την αγάπη ή την τρυφερότητα, αποκαλύπτονται για να δείξουν τί μπορεί να κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του αθώου οικογενειακού στιγμιότυπου», συνεχίζει η Π. Πετσίνη. Με τον τρόπο αυτό, η συνειδητή εξερεύνηση της μνήμης οδηγεί σε μια αναμόχλευση της ίδιας της ταυτότητας, για να καταλήξει τελικά σε μια πρακτική που λειτουργεί σαν μια μορφή θεραπείας. Γιατί, γνωρίζοντας την επισφαλή και επιλεκτική φύση της μνήμης, ο φωτογράφος θα μπορούσε μέσα από το έργο του να εξομολογείται: «επιλέγω τι θυμάμαι, άρα ελέγχω ποιος είμαι».

periklis-Τα έργα που συγκροτούν αυτήν την «οικογενειακή ιστορία» επιχειρούν μια κατάδυση στη μνήμη της παιδικής ηλικίας. Μια κατάδυση όμως που δεν στοχεύει μόνο στο παρελθόν όμως, αλλά, μέσα από την εμπρόθετη δημιουργική ανασύστασή του στο παρόν προσβλέπει στο μέλλον. Όσο κι αν ο φωτογράφος παίζει με τον θεατή, σε ένα πρώτο επίπεδο, το παιχνίδι της νοσταλγίας, το παρελθόν που αναδύεται μέσα από το έργο του, μέσα από παλιές οικογενειακές φωτογραφίες ή καρτ-ποστάλ, εξετάζεται κριτικά, ανασυντίθεται από τη δημιουργική αντιπαράθεσή του με το έργο του σημερινού, ενήλικου πια, καλλιτέχνη. Στηριζόμενος σε θραύσματα μνήμης, ο Π. Aλκίδης επιχειρεί να αποκαλύψει εκμαιεύσει από αυτά κρυμμένες πληροφορίες, συναισθήματα και αναμνήσεις...

Πληροφορίες:

Έκθεση Φωτογραφίας: Περικλής Αλκίδης "Μία οικογενειακή ιστορία"
Χώρος: Αγκάθι-Κartάλος αίθουσα τέχνης
Μηθύμνης 12 & Επτανήσου, Πλ. Αμερικής, Τ: 210 8640250
Ώρες λειτουργίας: Δε-Σα 11:30-13:30 & Τρ, Πε, Πα 19:00-20:30
Εγκαίνια: Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011, 20:00
Διάρκεια: 17 Οκτωβρίου - 5 Νοεμβρίου 2011