Xρόνης Μπότσογλου, Αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 18 Απριλίου 2010 αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης.

Η έκθεση αποτελεί την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναδρομική του καλλιτέχνη και παρουσιάζει περισσότερο από 170 έργα, ζωγραφική, σχέδια, γλυπτική, κατασκευές, χαρακτικά, ψηφιακές εικόνες, εικονογραφήσεις, που εκτείνονται χρονικά από τη δεκαετία του ?50 μέχρι και σήμερα και συγκεντρώνονται για πρώτη φορά από ένα μεγάλο αριθμό Μουσείων, Ιδρυμάτων, Πινακοθηκών και ιδιωτών συλλεκτών.

Το πλούσιο και πολυδιάστατο έργο του Χρόνη Μπότσογλου χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αναζήτηση πάνω στην ανθρώπινη μορφή και ιδιαίτερα το γυμνό σώμα. Για περισσότερο από πέντε δεκαετίες η καλλιτεχνική του δραστηριότητα επικεντρώθηκε σε μια βιωματική, υπαρξιακή ζωγραφική, μέσω της παρατήρησης και της συγκινησιακής προσέγγισης του εαυτού του και των οικείων του πρόσωπων. Με άξονα το ανθρώπινο σώμα που διατρέχει το σύνολο σχεδόν της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, η έκθεση ιχνηλατεί τη θέση του Χρόνη Μπότσογλου απέναντι στην κριτική διάσταση της αναπαράστασης και τον κοινωνικό ρόλο του δημιουργού, την αναμέτρηση του με διαχρονικά ερωτήματα, όπως η αβεβαιότητα και η τρωτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο κύκλος της ζωής και του θανάτου και ο φόβος της φθοράς, η έννοια του βιωμένου χώρου, ο ρόλος της μνήμης, αλλά και τη σχέση του έργου του με το ίδιο παρελθόν και την ιστορία της τέχνης.

mpotzoglouΛίγα λόγια για τον Χρόνη Μπότσογλου:

Ο Χρόνης Μπότσογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941. Το διάστημα 1960-1965 σπουδάζει ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στη συνέχεια στην Ecole Sup?rieure des Beaux-arts στο Παρίσι (1970-1972). Έχει λάβει μέρος σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων. Το 1989 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ, στην οποία διετέλεσε αντιπρύτανης (1997-1998) και πρύτανης (2001-2006). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Πληροφορίες:

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει εγκατασταθεί προσωρινά στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του πρώην εργοστασίου Φιξ, που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του.

Διεύθυνση:

Βασ. Γεωργίου Β' 17 -19 & Ρηγίλλης

Αθήνα, 10675

Τηλέφωνα: 210 9242111-3

Φαξ: 210 9245200

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ώρες Λειτουργίας:

Τρίτη έως Κυριακή: 11.00π.π.μ - 19.00μ.μ

Πέμπτη: 11.00π.μ - 22.00μ.μ

Δευτέρα: Κλειστά

Τιμές Εισιτηρίων:

Κανονικό: 3?

Μειωμένο ? φοιτητικό: 1,5?

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « "Biogenengines" στο Gallery Cafe Αναθάλλουσες αισθήσεις »