Natalia Osipova - Sergei Polunin & Guests

Natalia Osipova - Sergei Polunin Natalia Osipova - Sergei Polunin

Μετά τη θριαμβευτική πρεμιέρα στο φημισμένο Sadler’s Wells του Λονδίνου το πιο λαμπερό χορευτικό ζευγάρι έρχεται στην Αθήνα στο Παλλάς, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2016.

Κλασική παιδεία και σύγχρονη χορογραφία
σε μία παράσταση «πυροτέχνημα»
(The list)

Το χρυσό ζευγάρι του Μπαλέτου μετακινείται στο σύγχρονο χορό
με μία παγκόσμια πρεμιέρα που απλά δε χορταίνεις.
(Τhe guardian)

Συνδυασμός τρομερής συναισθηματικής έντασης
και τεχνικής αρτιότητας που εντυπωσιάζει.
(Huffington Post)

Η θεατρική χορογραφία του Πίτα «μαγειρεύει» μοναδικά
την πιο γλυκιά φαντασία με την τρομακτική πραγματικότητα
(The Times)

Μία παραγωγή γεμάτη λαμπερά ταλέντα.
(Αcross the Arts)

Δύο από τους μεγαλύτερους κλασικούς χορευτές του κόσμου βρίσκονται επιτέλους μαζί επί σκηνής, σε μια μοναδική παράσταση σύγχρονου χορού, συνεπικουρούμενοι από δύο ακόμη διάσημους σολίστες.

Με την υπογραφή της Μέκκας του είδους, του περίφημου Sadler's Wells, και σε χορογραφία των Sidi Larbi Cherkaoui, Russell Maliphant και Arthur Pita, η Natalia Osipova και ο Sergei Polunin ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους σε μια παράσταση που συγκεντρώνει εγκώμια κοινού και κριτικών.

NATALIA OSIPOVA – SERGEI POLUNIN

Αναμφισβήτητα, το πιο εκρηκτικό χορευτικό ζευγάρι της εποχής μας (ζευγάρι και στη ζωή) συνυπογράφουν -στην πρώτη, κοινή τους μοντέρνα σκηνική προσέγγιση- το σημαντικότερο χορευτικό γεγονός της φετινής χρονιάς, σε όλη την Ευρώπη, με την κορυφαία τεχνική, το αψεγάδιαστο στυλ αλλά και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο και την ερμηνευτική τους δεινότητα.

Από τη μία, λοιπόν, η διάσημη Natalia Osipova που πρόσφατα πήρε την περίοπτη θέση της θρυλικής Sylvie Guillem στο ρόστερ του διασημότερου κέντρου σύγχρονου χορού στον κόσμο, το ένα και μοναδικό Sadler’s Wells.Η Ναταλία Οσίποβα, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις κορυφαίες Ζιζέλ -του ομώνυμου μπαλέτου- και Οντέτ
-της Λίμνης των Κύκνων- όλων των εποχών. Το πρώην μεγάλο αστέρι των Μπολσόι που συνεχίζει πλέον την τεράστια καριέρα της χορεύοντας όλους τους κορυφαίους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου στο American Ballet Theatre, στο Royal Ballet, στη Σκάλα του Μιλάνου, σε όλα τα μεγάλα θέατρα διεθνώς.

Από την άλλη, ο Sergei Polunin. Ο νέος Rudolf Nureyev,
το τρομερό παιδί της χορευτικής σκηνής, ο νεότερος πρώτος χορευτής στην ιστορία της Covent Garden, ο επίτιμος προσκεκλημένος των Μπολσόι με τα αμέτρητα βραβεία: Χρυσό μετάλλειο και βραβείο κοινού στο Grand Prize της Λωζάνης αλλά και της Αμερικής, καλύτερου χορευτή στην Αγγλία (2007,2011), Ψυχή του χορού από το περιοδικό «Ballet» (2014). Το ταλέντο του όμως είναι πολυδιάστατο: πριν δύο χρόνια, έλαβε μέρος στο μουσικό βίντεο «Take me to Church» του Hozier, με περισσότερες από 15.000.000 προβολές στο youtube, ενώ το Νοέμβριο θα βγει στις ελληνικές αίθουσες η ταινία «Dancer», ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί σε σκηνοθεσία Steven Cantor.
Λίγα Λόγια για την παράσταση

Η παράσταση χωρίζεται σε τρία μέρη, με τις υπογραφές και δημιουργικές ματιές εξαίρετων χορογράφων:

1. Qutb, σε χορογραφία Sidi Larbi Cherkaoui
Qutb στα αραβικά σημαίνει «άξονας», «στύλος» κι έχει πολλαπλές συμβολικές και μυστικιστικές αναφορές στην παράδοση των Σούφι. Εδώ, η Natalia Osipova ενώνει δυνάμεις με τους σπουδαίους σολίστες Jason Kittelberger και James O’Hara, δημιουργώντας την αίσθηση μίας μυστικιστικής αποκάλυψης. Αίσθηση η οποία εντείνεται μοναδικά από τον υπέροχο συνδυασμό της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής με τους παραδοσιακούς ήχους των Σούφι.

2. Silent Echo σε χορογραφία Russell Maliphant
Έχοντας ως βάση το κλασικό «pas de deux» -ντουέτο, σόλο, σόλο, ντουέτο- οι Natalia Osipova και Sergei Polunin δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε ένα θέαμα, που παντρεύει μαγευτικά τον χορό με τη μουσική και το φωτισμό.

3. Run Mary Run σε χορογραφία Arthur Pita
Μία ιστορία τοξικής αγάπης, εμπνευσμένη εν μέρει από τη σχέση της Amy Winehouse και του Blake Fielder-Civil, η αφήγηση της οποίας ξεκινά από το τέλος και έχει ως ηχητικό background τη μουσική της Shangri-Las, που μεσουρανούσε στους εφήβους του 1960, και του Frank Moon.

Ταυτότητα Παράστασης

Μέρος Α’ : Qutb

  • Χορογραφία: Sidi Larbi Cherkaoui
  • Σχεδιασμός Φωτισμού: Fabiana Piccioli
  • Χορεύουν: Natalia Osipova, Jason Kittelberger and James O'Hara
  • Διάρκεια: 22’
  • Διάλειμμα 20 λεπτών

Μέρος Β’: Silent Echo

  • Χορογραφία: Russell Maliphant
  • Επιμέλεια Μουσικής/ Σχεδιασμός Φωτισμού: Michael Hulls
  • Χορεύουν: Natalia Osipova και Sergei Polunin
  • Διάρκεια: 22’
  • Διάλειμμα 20 λεπτών

Μέρος Γ: Run Mary Run

  • Χορογραφία: Arthur Pita
  • Μουσική: Shangri-Las, Crystals και David Lynch (mixed by Frank Moon)
  • Χορεύουν: Natalia Osipova και Sergei Polunin
  • Διάρκεια: 36’

Πληροφορίες
NATALIA OSIPOVA
SERGEI POLUNIN
& Guests
Συμμετέχουν: Jason Kittelberger και James O’Hara

Ημερομηνίες και Ώρα Έναρξης παραστάσεων:
Παρασκευή, 2 και Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: Ζώνη Δ: 40€ || Ζώνη Γ: 50€ || Ζώνη Β: 65€ || Ζώνη Α: 75€ || Διακεκριμένη Ζώνη: 95€
Για παιδιά, μαθητές, φοιτητές, έκπτωση 20% στη Ζώνη Δ’: 32 €
Για ανέργους, ειδική τιμή στη Ζώνη Δ’: 30€

Προπώληση Εισιτηρίων:
Ηλεκτρονικά στο viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/dance/theatro-pallas/natalia-osipova-sergei-polunin) και τηλεφωνικά στο 11876 || Στα ταμεία του Παλλάς (Βουκουρεστίου 5) || Σε όλα τα καταστήματα Public και MediaMarkt.

Παραγωγή - Διοργάνωση:
www.lavris.gr | 210 7258510
www.facebook.com/lavris.gr/

Βιογραφικά

NATALIA OSIPOVA

Η Ρωσίδα χορεύτρια Natalia Osipova γεννήθηκε στη Μόσχα το 1986 και στην ηλικία των 8 φοίτησε στη Σχολή Μπαλέτου του Μikhail Lavrosky. Το 2004, αποφοίτησε από την Ακαδημία του Μπαλέτου Μπολσόι και εντάχθηκε ως επαγγελματίας στο μπαλέτο την ίδια χρονιά. Το 2008 έγινε σολίστ και το 2010 πρώτη χορεύτρια. To 2011, έγινε η πρώτη χορεύτρια στο Μπαλέτο Mikhailovsky, ενώ πλέον είναι η πρίμα μπαλαρίνα του Royal Ballet. Μέχρι σήμερα έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις όπως το Grand Prix στο Prix de Luxemburg International Ballet Competition το 2003, το Best Female Dancer 2007 από το Britain’s Critics’ Circle National Dance Awards και το Golden Mask για το ντουέτο της με τον Lopatin στην παράσταση La Sylphide το 2009.

Έχει χορέψει κορυφαίους ρόλους όπως την Ζιζέλ, την Κίτρη στον Δον Κιχώτη, και την Οντέτ στη Λίμνη των Κύκνων και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, όπως την Σκάλα του Μιλάνου, το American Ballet Theatre και το Μαριίνσκυ.

Πρόσφατα πρωταγωνίστησε στην παράσταση «The Flames of Paris» του Alexei Ratmansky η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία σε όλη την Ευρώπη.

SERGEI POLUNIN

Γεννημένος στην Ουκρανία, ξεκίνησε στην ηλικία των 4 στην γυμναστική ακαδημία και στην συνέχεια για τα επόμενα 5 χρόνια στο Kyiv State Choreographic Institute. Μόλις αποφοίτησε, σε ηλικία 13 ετών, έγινε μέλος του Royal Ballet School. Το 2009 έγινε σολίστ του Μπαλέτου και τον Ιούνιο του 2010 έγινε ο νεότερος πρώτος χορευτής στην ιστορία του. Το 2012 ανακοίνωσε την άμεση αποχώρησή του. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένιωθε δυστυχισμένος γιατί « ο καλλιτέχνης μέσα του πέθαινε».

Μερικούς μήνες αργότερα δέχτηκε την πρόταση του Μπαλέτου Στανισλάφσκι και έγινε πρώτος χορευτής του.

Έχει διακριθεί με αμέτρητα βραβεία μεταξύ άλλων το Prix de Lausanne.

Το 2014 ανακοίνωσε την συνεργασία του με τον διάσημο Αμερικανό φωτογράφο και μουσικό παραγωγό David LaChapelle και έλαβε μέρος στο μουσικό βίντεο «Take me to Church» του Hozier με περισσότερες από 15.000.000 προβολές στο youtube.To 2016, πρωταγωνιστεί στο «Dancer», ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Steven Cantor.

Jason Kittleberger
(χορευτής, Qutb)

Κατάγεται από το Rochester, όπου ξεκίνησε τις σπουδές τους σε χορό, υποκριτική, μιούζικαλ και σχεδιασμό παραγωγής στις Performance Plus, Draper School of Dance, και School of the Arts, και –στη συνέχεια- πήγε στη Σχολή Τεχνών της Β. Καρολίνας, όπου είχε τη δυνατότητα να εστιάσει σε τεχνικές και φόρμες καλλιτεχνών όπως οι Twyla Tharp, George Balanchine, Carlos Orta, Lynne Taylor Corbett, Duncan Noble.

Ο Kittelberger υπήρξε χορευτής των Rochester City, Carolina Ballet και Hubbard Street II ενώ έχει συνεργαστεί με τους Robert Battle, Aszure Barton, Kevin O’Day, Ohad Naharin, Crystal Pite, Hofesh Shechter, Didy Veldman, Jo Stromgren, Jacopo Godani, Jill Johnson, Emanuel Gat και Sidi Larbi Cherkaoui.

Παράλληλα, εκπαιδεύει ηθοποιούς όπως οι Emily Blunt και Benedict Cumberbatch, ενώ ο ίδιος έχει εμφανιστεί σε ταινίες όπως Adjustment Bureau, MA, A Float,και Looking Glass.

James O’Hara
(Χορευτής, Qutb)

Με καταγωγή από το Fremantle της Δυτικής Αυστραλίας, ο James έχει διεθνή καριέρα ως χορευτής, δάσκαλος χορού, βοηθός χορογράφου και χορογράφος. Υπήρξε μέλος του Ballet Junior de Genève και τo 2004 πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Princess Grace: έκτοτε επιδεικνύει αξιόλογες συνεργασίες με χορογράφους και μπαλέτα όπως Ballet Preljocaj, Matthew Lutton και Chrissie Parrott, Ross McCormack, Michael Keegan Dolan,Marina Mascarell, Damien Jalet, Sidi Larbi Cherkaoui, Cedar Lake Contemporary Ballet, The Australian Ballet, The Paris Opera Ballet, The Norwegian National Ballet καιThe Bolshoi Theatre Moscow.

Επίσης, διδάσκει χορό στο Μόντρεαλ, στη Σχολή Χορού της Νέας Ζηλανδίας και την Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών Δυτικής Αυστραλίας. Έχει εργαστεί εντατικά στην Εταιρία Χορού Steps Youth στο Περθ και πρόσφατα ξεκίνησε στην Εθνική Εταιρία Χορού του Sadler’s Wells.

Έχει προταθεί για τα βραβεία Helpmann, Green Room και Australian Dance Award.

RUSSELL MALIPHANT
(Χορογράφος, Silent Echo)

Ο Russell Maliphant σπούδασε χορό στο Royal Ballet Scholl, ενώ ασχολήθηκε με τη μελέτη της ανατομίας, της φυσιολογίας και της βιομηχανικής. Στη μεγάλη καριέρα του έχει συνεργαστεί ως χορευτής και χορογράφος με μεγάλα μπαλέτα, όπως της Όπερας της Λυόν και της Λωραίνης, το Royal Ballet, το Batsheva Ensemble και σημαντικές ομάδες σύγχρονου χορού: The Ballet Boyz, CobosMika, DV8 Physical Theatre, Michael Clark & Company κ.λ.π. Επίσης συνέπραξε και με τις δύο ιδιότητές του με σπουδαίες προσωπικότητες του χορού όπως η Sylvie Guillem, ο Robert Lepage και ο Adam Cooper.

Το 1996, δημιουργεί τη δική του ομάδα (Russell Maliphant Company) ξεκινώντας ταυτόχρονα και τη μόνιμη συνεργασία του με τον κορυφαίο φωτιστή Michael Hulls. Τα γνωστότερα έργα του είναι τα Sheer, Choice, Broken Fall, Push, No Shadow, Eonnagata, The Rodin Project, Erebus, Fallen και Second Breath.

Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία, όπως τo Laurence Olivier Award, το Time Out Live, το Circle National Dance Award, το South Bank Show Dance Award, ενώ το 2011 ανακηρύχτηκε τιμητικά διδάκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Plymouth. Την τελευταία δεκαετία, είναι ο βασικός χορογράφος του μεγαλύτερου και διασημότερου κέντρου σύγχρονου χορού παγκοσμίως, του περίφημου Sadler’s Wells.

SIDI LARBI CHERKAOUI
(Χορογράφος, Qutb)

Το ντεμπούτο του Sidi Larbi Cherkaoui ως χορογράφος έγινε το 1999 με το μιούζικαλ του Andrew Wale “Ανώνυμη Εταιρεία”. Από τότε, έχει χορογραφήσει πάνω από 20 παραστάσεις, κερδίζοντας πολλά σημαντικά βραβεία.

Το 2008, το Sadler’s Wells τον ανακήρυξε Μόνιμο Συνεργάτη και από το 2010 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του “Festival Equilibrio” στη Ρώμη. Από το Σεπτέμβριο του 2015 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου Royal Ballet of Flanders (Μπαλέτα της Φλάνδρας) στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Από το 2010, έχει ιδρύσει επίσης τη δική του ομάδα που ονόμασε Eastman και σε συνεργασία με τον Damien Jalet χορογράφησε την πολυβραβευμένη παράσταση Babel, ενώ το 2013 συνεργάστηκε με την Marina Abramovic για το Boléro που ανέβασε στην Όπερα των Παρισίων.

Έχει συνεργαστεί με πολλά διάσημα Θέατρα και Μπαλέτα στον κόσμο όπως τα Dutch National Ballet, Paris Opera Ballet, Bunkamura Theatre Cocoon στο Τόκιο, Stuttgart Ballet, Los Angeles Dance Company κλπ.

Arthur Pitta
(χορευτής, Run Mary Run)

Γεννήθηκε στη Νότια Αφρική και τα πρώτα μαθήματα μπαλέτου και μοντέρνου χορού τα πήρε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το 1991, σε ηλικία 19 ετών, ταξιδεύει στο Λονδίνο όπου συνεχίζει τις σπουδές του στη Σύγχρονη Σχολή Χορού Λονδίνου. Έξι χρόνια αργότερα, γίνεται μέλος της θεατρικής ομάδας του Matthew Bourne, New Adventures. Το 2003, αρχίζει να ασχολείται περισσότερο με τη χορογραφία, δουλεύοντας σε όπερες, μιούζικαλ, θεατρικά έργα και ταινίες.

Για δύο χρόνια, από το 2002 έως το 2004, εργάζεται στο The Place, όπου ίδρυσε την Open Heart Productions και παρουσιάζει την επιτυχία Boomshe SheBoom and Bugger, a Fairy Tale. Το 2007, παρουσιάζει στη Βασιλική Όπερα τη Μεταμόρφωση, εμπνευσμένη από την ομότιτλη ιστορία του Κάφκα, η οποία και χάρισε στον Pita τα Βραβεία «Critics Circle National Dance Award» και «Southbank SkyArts Award», καθώς επίσης και στον Watson το Βραβείο «Olivier» για το ρόλο του.

Το 2014 παρουσιάζει στο Paul Hamlyn Hall το μαραθώνιο χορευτικό του The World’s Greatest Show. Στις σπουδαίες χορογραφίες του, επίσης, συγκαταλέγονται τα εξής: God’s Garden για τη Natalia Osipova και τον Ιvan Vasiliev στο Solo for Two, Ballad of Mack and Ginny για τους Wendy Whelan και Edward Watson, The Nutcracker σε συνεργασία με τους Sidi Larbi Cherkaoui και Édouard Locke. Στις ταινίες του συγκαταλέγονται οι Sunshine on Leith και Ex Machina.

Έκθεση εικόνων