«Το Καπλάνι της Bιτρίνας» της Άλκης Ζέη

«Το Καπλάνι της Bιτρίνας» της Άλκης Ζέη «Το Καπλάνι της Bιτρίνας» της Άλκης Ζέη

Μετά την μεγάλη θεατρική επιτυχία της φετινής χρονιάς, η παράσταση «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη, που διασκεύασε και σκηνοθέτησε η ηθοποιός, θεατρολόγος και σκηνοθέτις Ανδρομάχη Χρυσομάλη, η παράσταση που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, που γνώρισε την ανταπόκριση των κριτικών καθώς ανέβασε τα στάνταρ του παιδικού- εφηβικού θεάτρου, ανοίγει τα φτερά του και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία από τις 18 Μαΐου έως τις 25 Μαΐου και Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στις 11.30 & 17.00.

Στις παραστάσεις της Κυριακής θα μας τιμήσει με την παρουσία της η συγγραφέας κ. Άλκη Ζέη.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, με 11 καταξιωμένους και ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, που μας μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο ‘’σκηνικό’’ των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δυο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936.

Το Καπλάνι της βιτρίνας, το εμβληματικό έργο της Άλκης Ζέη που συμπληρώνει 53 χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, είναι το πρώτο μυθιστόρημά της και αποτελεί έργο – σταθμό για την ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.

Λίγα λόγια για το έργο:

«Κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του το μάτι και την άλλη το μαύρο...
Τι θα συμβεί όμως όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι; Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους; Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι ;»

Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με την δικτατορία του Μεταξά, όπου πραγματικότητα και παιχνίδι “συνωμοτούν” για να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό.
Η παιδική αφέλεια και αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν για να μας πουν ξανά ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.

Στο κλασικό αυτό πλέον έργο της, η Άλκη Ζέη φωτίζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα και περιγράφει την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια στην τρυφερή παιδική της ηλικία με ρεαλισμό και ενάργεια αλλά και μια ανάλαφρη περιπαικτική διάθεση, απόρροια της παιδικότητας της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία : Ανδρομάχη Χρυσομάλη
  • Σκηνικά- Κοστούμια : Γιάννης Μετζικώφ
  • Προβολές 3D και Video Art : Σπύρος Ρασιδάκης, Αλέξανδρος Τσερέπας
  • Μουσική : Μιχάλης Αβραμίδης
  • Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη
  • Επιμέλεια κίνησης : Κική Μπάκα
  • Φωτογραφίες και trailer παράστασης : Νίκος Μανδαράκας
  • Μακιγιάζ : Εύη Ζαφειροπούλου
  • Βοηθός Σκηνοθέτη : Α΄ Θοδωρής Ντουρντουρέκας, Β΄ Ελεάννα Φινοκαλιώτη
  • Βοηθός σκηνογράφου : Λίνα Καρανικολάου
  • Κατασκευή σκηνικών : Βασίλης Σακής

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Στέφανος Οικονόμου, Γιώργος Βουβάκης.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : ΜΕΘΕΞΙΣ 2010 Εταιρεία Θεάτρου και Πολιτισμού
Οργάνωση Παραγωγής : Θοδωρής Ντουρντουρέκας
Γραμματεία : Σοφία Σαμαρά
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
facebook : https://www.facebook.com/methexis2010?ref=bookmarks

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
«Το Καπλάνι της Bιτρίνας»
της Άλκης Ζέη
ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2016
ΣΤΙΣ 11:30 & 17:00

Τιμές εισιτηρίων: 12€ (ενηλίκων), 10€ (παιδικό),
10 ευρώ (ομαδικό)

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΜΜΘ
>Στο Μέγαρο Μουσικής:
25ης Μαρτίου & Παραλία.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Σάββατο: 10:00πμ-6:00μμ
Τηλέφωνο: 2310 895938-9.
Τις ημέρες που πραγματοποιούνται παραστάσεις στο κτίριο Μ2 μπορείτε να καλείτε και στο: 2310896000.
Εφόσον υπάρχει παράσταση Κυριακή, τα εκδοτήρια ανοίγουν δύο ώρες πριν από την εκδήλωση.

>Στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο:
10:00πμ-3:30μμ
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
10:00πμ-2:00μμ και 5:30μμ-8:00μμ

>Ηλεκτρονικά
Στο www.ticketservices.gr

Σχολικές παραστάσεις: από 18 Μαΐου έως 25 Μαΐου 2016 (τηλ. κρατήσεων για σχολικές παραστάσεις: 210 5325563, τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ)

Έκθεση εικόνων