Blackout (μια μικρή διαμαρτυρία)

Blackout Blackout

Η παράσταση «Blackout (μια μικρή διαμαρτυρία)» με τον Χρήστο Σαπουντζή σε σκηνοθεσία Ειρήνης Μαργαρίτη ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και επιστρέφει τις Κυριακές στο Ικαριώτικο Καφενείο «Χαλαρά» στα Εξάρχεια!

Η σκέψη είναι απλή: όπου υπάρχουν καφενεία και φιλόξενοι άνθρωποι, υπάρχει χώρος για τις ιστορίες του Χρήστου Οικονόμου. Ιστορίες για ανθρώπους φοβισμένους, τσακισμένους από την απώλεια, τη σκληρή δουλειά, ιστορίες πάνω από όλα όμως, για ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω. Βοιωτία, Θεσσαλονίκη, Σύρος, Κύπρος, Κρήτη είναι μόνο μερικοί από τους προορισμούς της παράστασης. Κι επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν παντού καφενεία-ουζερί σαν το "Υπάρχω" του Χρήστου Οικονόμου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ταξιδέψουμε με το Blackout και στη δική σας πόλη.

Το επίσημο site της παράστασης για να ενημερώνεστε για τις στάσεις της περιοδείας
http://www.blackout-theater.gr/

Blackout
(μια μικρή διαμαρτυρία)

Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα
και παραστάσεις στην Αθήνα κάθε Κυριακή στις 15.00 το μεσημέρι.

Ικαριώτικο Καφενείο «Χαλαρά»
Εμμανουήλ Μπενάκη 24 (εντός της στοάς)
Κυριακή στις 15:00 | Διάρκεια 65 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (με τσίπουρο ή κρασί & μεζέ)
Απαραίτητη κράτηση θέσεων 6972 310 415

Με πιάνει φόβος που βλέπω έτσι σκοτεινό τον κόσμο, σα να ‘ναι πόλεμος ή κατοχή σα να ΄χει γίνει κάποιο κακό μεγάλο. Κι ύστερα, για λίγο, για μια στιγμή, ο φόβος γίνεται γαλήνη όταν σκέφτομαι πως έξω είναι σκοτάδι και παγωνιά αλλά εγώ είμαι μέσα στα ζεστά, φυλαγμένος, με φως, φαί και τσίπουρο, με τον Τάκη να μιλάει να μιλάει...

Το «Blackout: μια μικρή διαμαρτυρία» επιστρέφει ύστερα από δυο χρόνια στο καφενείο «Χαλαρά» και ξεκινάει την περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για δυο ιστορίες από τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του Χρήστου Οικονόμου «Κάτι θα γίνει, θα δεις» (Κρατικό βραβείο Διηγήματος 2011) που ζωντανεύουν σε ένα παραδοσιακό καφενείο-ουζερί στο κέντρο της Αθήνας. Με την υποστήριξη της ομάδας Re-act, o Χρήστος Σαπουντζής και η Ειρήνη Μαργαρίτη (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή «Γιάννης Βαρβέρης» 2015) παρουσιάζουν ξανά την παράσταση, μια «μικρή διαμαρτυρία» απέναντι σε έναν κόσμο που οι κανόνες του μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί για λίγους.

  • Σκηνοθεσία: Ειρήνη Μαργαρίτη
  • Μουσική: Sancho 003
  • Φώτα: Νίκος Βλασόπουλος
  • Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος: Κατερίνα Καλφόγλου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Κρητικού
  • Φωτογραφίες: Ροζίτα Φοράδη, Πηνελόπη Γερασίμου, Φάνης Παυλόπουλος
  • Δημιουργία video: Nikiforos /colorstories + the kid images
  • Γραφιστικά: Δημήτρης Μητσόπουλος
  • Εκτέλεσης Παραγωγής: Κατερίνα Χατζηκυριάκου / Re - act
  • Ερμηνεύει ο Χρήστος Σαπουντζής

Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Μεγάλωσε στην Κρήτη και στον Πειραιά. Η συλλογή διηγημάτων «Η γυναίκα στα κάγκελα» ήταν το πρώτο του βιβλίο. Το «Κάτι θα γίνει, θα δεις» βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2011). Η Ειρήνη Μαργαρίτη είναι ηθοποιός. Το Blackout (μια μικρή διαμαρτυρία) είναι η δεύτερη σκηνοθεσία της μετά το Unemployed (2011). Με την ποιητική της συλλογή «Φλαμίνγκο» (εκδόσεις Μελάνι), κέρδισε το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη» της Εταιρείας Συγγραφέων. O Χρήστος Σαπουντζής γεννήθηκε το 1966. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης ΒΕΑΚΗ, το 1994. Είχε συμμετοχή μέχρι τώρα σε περισσότερες από σαράντα παραστάσεις.

Έγραψαν

Γιώργος Σαρηγιάννης
«...κι εκείνο το πλακάτ, το άγραφτο, το βουβό, το φτιαγμένο -προχειροδουλειά...- μ’ ένα σκουπόξυλο και με χαρτόνια κομμένα από χαρτόκουτες και κολλημένα με σελοτέιπ που ξεκολλάνε απ’ τη βροχή, εκείνο το πλακάτ που δεν το βλέπεις αλλά σα να σου μπήγεται κατάστηθα, εκείνο το χέρι που μένει υψωμένο, ξεραμένο, μουσκεμένο, σα γροθιά που ποτέ δε σχηματίστηκε δε θα τα ξεχάσω. Ποτέ. Να πω ένα ευχαριστώ. Και να σας πω κι ότι αυτά τα τσίπουρα με τον Χρήστο Σαπουντζή πρέπει να τα πιείτε. Είναι καθαρτήρια.
(http://totetartokoudouni.blogspot.gr/2015/11/blog-post_19.html)

Όλγα Σελλά
«Ηταν από τις πιο ευτυχείς συνυπάρξεις λογοτεχνίας και θεάτρου, και για μία ώρα όσοι βρεθήκαμε σ’ αυτό το καφενείο μεταφερθήκαμε για λίγο κάπου αλλού. Έτσι, απλά, χωρίς τη βοήθεια σκηνικών ή εντυπωσιακών φωτισμών, μόνο χάρη στην αμεσότητα της ερμηνείας του Χρήστου Σαπουντζή. Αυτή η παράσταση είναι μια διαφορετική εμπειρία θεατρικής πράξης και συμμετοχής σ’ αυτήν».
http://www.kathimerini.gr/838447/article/politismos/8eatro/8eatro-me-oyzo-kai-meze

Στέλλα Χαραμή
«Πόσους τέτοιους ανθρώπους ξέρεις, αναρωτιέσαι, καθώς παρακολουθείς τον Χρήστο Σαπουντζή να αφηγείται τις ιστορίες τους σαν να ήταν δικές του. Μάλλον γιατί είναι δικές του, όπως είναι του καθένα που ζει σ' αυτή τη συνθήκη, είτε τη λες κρίση, είτε τη λες απλώς ζωή... Στο μεταξύ, το θέατρο έχει γίνει βίωμα. Ο ηθοποιός θαμώνας. Ο θεατής διαμαρτυρόμενος».
(http://tospirto.net/theater/ive_seen/24692)

Aντιγόνη Κάραλη | Έθνος
«Ο Χρήστος Σαπουντζής με λόγο πυκνό και στακάτο, με ζεστασιά κι αμεσότητα “αγκαλιάζει” τρυφερά τους ήρωες. Πάσχει μαζί τους, αγωνίζεται, τους συμπονά. Περνάει απαλά από όλες τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που τους καθορίζουν με εκφραστικότητα τέτοια και με δύναμη τόση όση ακριβώς χρειάζεται».

Γιώργος Μητρόπουλος
Δίπλα στους τακτικούς θαμώνες που παίζουν χαρτιά, ο Χρήστος Σαπουντζής κάνει μια αληθινή κατάθεση ψυχής, καταδύοντάς μας στον κόσμο των ηρώων του Οικονόμου, παρέα με μεζέδες, κρασί και τσίπουρα. Μετατρέπεται σε έναν μαγικό αφηγητή, σε έναν ιδανικό story teller που μας γνωρίζει τη ζωή ανθρώπων κατατρεγμένων, που η μοίρα δεν τους φέρθηκε καθόλου καλά. Παρόλα αυτά, οι χαρακτήρες αυτοί δεν σταματούν να αγωνίζονται, δεν λυγίζουν.
http://gr.euronews.com/2013/12/05/daily-stories-in-a-traditional-coffee-house-black-out-/

Μαρία Κρύου
Με ένα λόγο άμεσο και διόλου επιτηδευμένο, η ίδια η πόλη και η ζωή σ’ αυτήν γίνεται ξαφνικά ένα θέμα που σε αφορά. Μπορεί κάποιους να μην τους αγγίξουν αυτά που θ’ ακούσουν, άλλοι πάλι σίγουρα θα συγκινηθούν. Ο Χρήστος Σαπουντζής στακάτος, πυκνός, δυναμικός και εκφραστικός μας χαρίζει όλες τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του κειμένου. Όμως το στοίχημα στην παράσταση αυτή δεν είναι τόσο η απόδοση του κειμένου... Το σημαντικό είναι η αίσθηση ότι μοιράζεσαι μια κατάσταση με άλλους, ότι τα πράγματα ανακατεύονται, αλλάζουν ταυτότητα. Η παράσταση παραχωρεί τη θέση της σε μια συναναστροφή και όσα λέγονται έχεις την αίσθηση πως είναι κουβέντες αναμεταξύ μας, τόσο άμεσες. http://www.athinorama.gr/theatre/article.aspx?id=1001575

Σπύρος Παπαδόπουλος | Βυτίο
Μια παράσταση για κανονικούς ανθρώπους, γι’ αυτούς που μιλάει -τα ‘χουμε ξαναπεί- αριστουργηματικά ο Χρήστος Οικονόμου. Άνθρωποι δύσκολοι σε ζοφερούς καιρούς. Τι σημαίνει κρίση; Τι σημαίνει δουλειά, τι σημαίνει ζωή και τι θάνατος; Τα διηγήματα του Οικονόμου μιλάνε για τη σέρβα μάνα, για το εργατικό ατύχημα κάποιου Πέτρου, για διαμαρτυρίες, αγωνίες και ματαιώσεις πριν γράψει γι’ αυτά η Guardian.

Μαριάννα Ρουμελιώτη
Η πολύ δυνατή ερμηνεία του Χρήστου Σαπουντζή, οι γέροι στην γωνία που παίζουν πρέφα, το τσίπουρο στα χέρια, τα εκπληκτικά κείμενα του Οικονόμου, το καφενείο «Χαλ...αρά», όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά, σε αφήνουν με μια γλυκιά μελαγχολία. Η παράσταση τελειώνει και εσύ μπορείς να παραμείνεις στον χώρο να τελειώσεις το ποτό και το φαΐ συζητώντας τις ιστορίες με το πλακάτ και το μουστάκι.
http://enfo.gr/ar2164

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη
Οι outsider εκπλήξεις. Στο ικαριώτικο καφενείο «Χαλαρά» ανάμεσα σε αληθινούς πελάτες, εκτυλίσσεται το «Blackout», της Ειρήνης Μαργαρίτη. Μια αληθινά πρωτότυπη σκηνική πρόταση με μοναδικό ερμηνευτή το Χρήστο Σαπουντζή, τον οποίο αρκετοί εκλαμβάνουν ως θαμώνα του καφενείου που μονολογεί με τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα ζωντανεύει δυο διηγήματα από τη βραβευμένη (με Κρατικό Βραβείο 2011 ) συλλογή του Χρήστου Οικονόμου «Κάτι θα γίνει , θα δεις» («Πόλις»). Το «Μουστακάκι με κάρβουνο» και το «Πλακάτ με σκουπόξυλο». Μια παράσταση- «μικρή διαμαρτυρία», που συνοδεύεται με ρακή .
http://www.clickatlife.gr/theatro/story/22968

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ‘60 Ευτυχισμένες μέρες’ «Caveman» του Rob Becker »