Η Ιστορία του Στρατιώτη των Stravinsky-Ramuz

Η Ιστορία του Στρατιώτη των Stravinsky-Ramuz Η Ιστορία του Στρατιώτη των Stravinsky-Ramuz

Η Ιστορία του Στρατιώτη (1918) από το KYKLOS ENSEMBLE σε σύμπραξη με τη θεατρική ομάδα Ω2 αποτέλεσε μία μουσικοθεατρική επιτυχία της περασμένης σεζόν. Φέτος, έφτασε η ώρα η παράσταση να ταξιδέψει και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Για δύο μόνο παραστάσεις, στις 6 & 7 Φεβρουαρίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονικής. 

Προσέλκυσε εκατοντάδες θεατές στο Ωδείο Αθηνών, θεωρήθηκε από τον τύπο το πιο επιτυχημένο ανέβασμα του έργου στην χώρα μας και έλαβε διθυραμβικές κριτικές τόσο για την ανάδειξη του μοντερνισμού της μουσικής όσο και για τις γεμάτες φαντασία, αμεσότητα και φρεσκάδα ερμηνείες του.

Το έργο για μικρό μουσικό σύνολο και ηθοποιούς, αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας και φιλίας του Igor Stravinsky (1882-1971) και του συγγραφέα Charles-Ferdinand Ramuz (1878-1947), βασίζει τη μεφιστοφελική υπόθεσή του σε έναν λαϊκό ρωσικό μύθο. Υιοθετώντας πλήθος πειραματισμών υπερβαίνει τις κατηγορίες και τα είδη, αποτελώντας ουσιαστικά την αφετηρία της πιο σύγχρονης αντίληψης για το Νέο Μουσικό Θέατρο.

Τις παραστάσεις προλογίζει το έργο του σημαντικού Κύπριου συνθέτη Φάνου Δυμιώτη (1965-2007) The Soldier's Blues –μια σύνθεση εμπνευσμένη από τη μουσική της Ιστορίας του Στρατιώτη, ένας φόρος τιμής στο σπουδαίο έργο.

Το ΚYKLOS ENSEMBLE, σύνολο μουσικής δωματίου αποτελούμενο από σολίστ που διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει ήδη διαγράψει μια σπουδαία πορεία στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του. Πιστό στη σχέση του με τους νέους μουσικούς της χώρας, προκηρύσσει ακροάσεις για νέους σολίστ από όλα τα μουσικά όργανα (που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), έτσι ώστε οι επιτυχόντες να προλογίζουν τις συναυλίες του για το έτος 2015. Οι ακροάσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό και τον τύπο.

Περισσότερες σχετικές πληροφορίες θα ανακοινωθούν στο www.tch.gr, στο site του συνόλου, καθώς και στο facebook του KYKLOS ENSEMBLE και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

  • φωτογραφίες © Χρήστος Αγγελόπουλος
  • Μουσική Διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
  • Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης–Κώστας Κουνέλλας
  • Συμμετέχουν οι σολίστες του KYKLOS ENSEMBLE
  • με τους ηθοποιούς Χρηστίνα Γαρμπή και Βασίλη Σαφό
  • μετάφραση κειμένου: Χρηστίνα Γαρμπή-Βασίλης Σαφός

Πληροφορίες
Ο KYKLOS με το Θέατρο:
Η Ιστορία του Στρατιώτη των Stravinsky-Ramuz
Η θεατρική διάσταση μιας μοναδικής μουσικής εμπειρίας

6 & 7 Φεβρουαρίου 2015 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ώρα: 21:00
ΜΜΘ: Αίθουσα ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2
Είσοδος: 12€, 8€ μειωμένο

KYKLOS ENSEMBLE
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ
Γενική Διεύθυνση: Δημήτρης Δεσύλλας
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Κουμεντάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Άγης Γυφτόπουλος

'Εγραψαν για την παράσταση:

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Ένας Στρατιώτης σε δυο περιπέτειες»

«Η ιστορία του στρατιώτη» του Στραβίνσκι παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο με θεατρικά στατική, συναυλιακή μορφή και στο Ωδείο Αθηνών ως κανονική παράσταση. Η δεύτερη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο KYKLOS συναντά το θέατρο» ήταν η ωραιότερη που είδαμε ώς τώρα.

- Κριτική Γιάννη Σβώλου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Κέφι, φαντασία και καλό γούστο»

«Το πρόσφατο ανέβασμά του από το σύνολο «Κύκλος» στις αρχές Δεκεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών, ξεχώρισε εύκολα ως το επιτυχέστερο εδώ και αρκετά χρόνια. Διαφορά του από άλλες παραγωγές, ήταν η γεμάτη φαντασία και αμεσότητα φρέσκια απόδοση του κειμένου καθώς επίσης το εξαιρετικά επιτυχημένο σκηνικό μέρος. [...] Αντίστοιχα εξαιρετικό ήταν το μουσικό σύνολο υπό την καθοδήγηση του Μίλτου Λογιάδη»

- Κριτική Νίκου Δοντά

ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

«Σίγουρα, μία σημαντικότατη δουλειά που σκόρπισε χαμόγελα και προσδοκίες, δικαιώνοντας μάλιστα όσο ελάχιστοι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα τις προθέσεις και αυτού ακόμη του Στραβίνσκυ!»

- Κριτική Ευτύχιου Δ. Χωριατάκη

AVOPOLIS

«Αλλά ως βάση ενός ευρύτερου έργου, προορισμένου να "διαβαστεί, παιχθεί και χορευτεί" (lue, jouée et dansée), η σημασία της είναι ακριβή, τόσο για την ιστορία της μουσικής τέχνης στον 20ο αιώνα, όσο και για ό,τι ονομάσαμε Νέο Μουσικό Θέατρο. Και ακριβώς αυτήν τη σημασία ανέδειξε η εκλεκτή συνεργασία των KYKLOS Ensemble με την ομάδα Ω²»

- Κριτική Χάρη Συμβουλίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Πέντε σιωπές» της Σίλα Στίβενσον "Δε Variéte" »