"Αναζήτηση Εργασίας"

Αφίσα, "Αναζήτηση Εργασίας" Αφίσα, "Αναζήτηση Εργασίας"

"Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque" με το έργο "Αναζήτηση Εργασίας" του Μισέλ Βιναβέρ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, επανέρχεται, μετά την επιτυχία της περασμένης άνοιξης, από  17 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2014, για 12 μόνο παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το προφητικό έργο του Βιναβέρ δίκαια παραμένει ένα εμβληματικό έργο της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας, παρόλο που γράφτηκε πριν σαράντα τρία χρόνια. Ένα πολιτικό μπουλβάρ με σημείο αναφοράς τον Μάη του '68 το οποίο αναδεικνύει με χιούμορ και ευστροφία, τις νοσηρές παθογένειες του καπιταλιστικού συστήματος και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για επιβίωση. Και θέτει με ένα πλάγιο χιούμορ αλλά και με έναν πυρετώδη ρυθμό, το μέγα ερώτημα όλων των καιρών: τι είναι ικανός ο άνθρωπος να κάνει για να βρει δουλειά. Στην Ελλάδα της κρίσης με τα αυξητικά ποσοστά ανεργίας και τα όσα δεινά αυτή επιφέρει, το έργο αποκτά τραγική επικαιρότητα.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Θανάση Σαράντου

Το ιδιοφυές έργο του Μισέλ Βιναβέρ ανιχνεύει με επιτυχία τις παθογένειες μιας άρρωστης κοινωνίας και μιλά για τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στο αέναο κυνήγι του χρήματος και της προσποιητής ευδαιμονίας. Ένα κυνήγι με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα σε έναν κόσμο όπου καταρρέουν όλες οι ανθρώπινες ηθικές αξίες και ευτελίζονται όλα τα κεκτημένα δικαιώματα του σύγχρονου πολίτη, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που μοιάζει περισσότερο με άναρχη ζούγκλα. Το εμβληματικό αυτό έργο της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας, ακούγεται σαν χτύπος αυτοσχέδιας ωρολογιακής βόμβας που σύντομα πρόκειται να εκραγεί.

Σημείωμα της μεταφράστριας Δήμητρας Κονδυλάκη

Άνεργος εδώ και τρεις μήνες, ένας πρώην διευθυντής πωλήσεων αναζητά εργασία. Μέσα από μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που δίνει στον διευθυντή προσωπικού πολυεθνικής εταιρείας ως υποψήφιος για μια θέση, παρακολουθούμε την ακρότητα και τον κυνισμό και κυρίως την παντοδυναμία της έννοιας της Εργασίας στον καπιταλιστικό κόσμο. Η σχέση εργοδότη και υποψήφιου εργαζόμενου λαμβάνει αρχετυπικές διαστάσεις. Το έργο αποκτά δραματική επικαιρότητα στην Ελλάδα της κρίσης, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας, της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών που σχετίζονται μ' αυτήν αλλά και της ισχυρής αντανάκλασης των συνεπειών της στην οικογενειακή ζωή του καθενός. Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει κανείς για να βρει – ή για να μην χάσει – τη δουλειά του; Πόση ελευθερία και πόση αξιοπρέπεια είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει; Αυτό είναι και το ερώτημα στο οποίο θα μπορούσε να συνοψιστεί το έργο.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Michel Vinaver, γεννημένος στο Παρίσι το 1927 από γονείς ρωσικής καταγωγής, ξεκινά ως νεαρός μυθιστοριογράφος και εξελίσσεται σε θεατρικό συγγραφέα. Ταυτόχρονα ακολουθεί ένα ιδιαίτερο μονοπάτι στη ζωή: γίνεται ανώτατος αξιωματικός και στη συνέχεια ιδιοκτήτης των θυγατρικών της πολυεθνικής εταιρίας Gillette. Το θέατρό του είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία: τον πόλεμο της Κορέας, την Αλγερία, την 11η Σεπτεμβρίου. Στα περισσότερα κείμενά του τοποθετεί τον άνθρωπο σε ένα πεδίο οικονομικών συναλλαγών. Συγκαταλέγεται στους σύγχρονους Γάλλους θεατρικούς συγγραφείς με τις περισσότερες παραστάσεις έργων στο θέατρο. Έργα του έχουν σκηνοθετήσει οι Planchon, Vitez, Françon κ. α. Μετά την ένταξη του θεατρικού του έργου "L'Ordinaire" στο ρεπερτόριο της Comédie-Française, ο Michel Vinaver καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς του γαλλικού θεάτρου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη
  • Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος
  • Παίζουν: Θανάσης Σαράντος, Αγγελική Καρυστινού, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Ρενέ Τζόλα
  • Σκηνικό-κοστούμια: Bασιλική Σύρμα
  • Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη
  • Βοηθός χορογράφος: Βασίλης Σκαρμούτσος
  • Επιμέλεια φωτισμών: Σάββας Σουρμελίδης
  • Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς
  • Επιμέλεια κομμώσεων : κομμωτήρια xstudios

Παραγωγή: εταιρεία θεάτρου ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ
ithikon-akmeotaton.blogspot.com

Πληροφορίες
"Αναζήτηση Εργασίας" Έργο σε 30 θραύσματα,
Μισέλ Βιναβέρ
"La Demande d'emploi" Pièce en trente morceaux,
Michel Vinaver

Από 17 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2014

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος
Πειραιώς 206 Ταύρος. Τηλέφωνο 210-3418550

Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη – Κυριακή
Ώρα έναρξης : Τετάρτη έως Σάββατο 9.15, Κυριακή 8.15.
Διάρκεια : 100 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων : 12 ευρώ κανονικό - 8 ευρώ ( μαθητικό, φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, πολυτέκνων, ευρωπαϊκής κάρτας νέων, κάρτας πολιτισμού, κάρτας club ifa (γαλλικού ινστιτούτου), κάτοχοι κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ), ΑμΕΑ, άνω των 65.