Ο Μέγας Ανατολικός του Ανδρέα Εμπειρίκου

Ο Μέγας Ανατολικός του Ανδρέα Εμπειρίκου Ο Μέγας Ανατολικός του Ανδρέα Εμπειρίκου

Ο Μέγας Ανατολικός του Ανδρέα Εμπειρίκου στον Πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Θεατρική διασκευή βασισμένη στο μυθιστόρημα του Α. Εμπειρίκου μόνο για 5 παραστάσεις. Την Δευτέρα 26 και Τετάρτη 28 Μαΐου 2014, Κυριακή 1η, Δευτέρα 2, και Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014 στις 21.30.

Ένα ζευγάρι αποφασίζει να ταξιδέψει με τον Μεγάλο Ανατολικό. Από το Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη. Συναντά τα πρόσωπα του μυθιστορήματος. Που διερωτώνται. Που ερωτώνται. Που ερωτεύονται. Η επανάσταση, οι ενοχές, οι απαγορεύσεις. Όλα ηδονικά. Στη θάλασσα, όλα ξεκινούν απ' την αρχή. Δεν υπάρχουν κανόνες, θρησκείες, παρελθόν, μέλλον. Υπάρχει μόνο η αχανής μπλε επιφάνεια. Και ο Μέγας Ανατολικός είναι ο τρόπος να την προσεγγίσεις. Να καταλάβεις το μέγεθός της. Στην ένωση τους. Η θάλασσα και ο Μέγας Ανατολικός. Η γυναίκα και ο άνδρας. Ο Παν. Ο έρως...

  • Σύνθεση κειμένων, δραματουργική επεξεργασία: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Κατερίνα Μαούτσου
  • Σκηνοθεσία: Μπάμπης Γαλιατσάτος
  • Ερμηνεία: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Κατερίνα Μαούτσου
  • Σκηνικά – κουστούμια: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Κατερίνα Μαούτσου
  • Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
  • Ηχογραφήσεις – επιμέλεια ηχογραφήσεων: Γιωργής Τσουρής

Ακούγονται οι φωνές των: Ελένη Βεργέτη, Ακύλλα Καραζήση, Θεανώ Μεταξά, Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Έμη Πανουργιά, Άλκηστις Πουλοπούλου, Μαρία Σκουλά, Γιωργή Τσουρή, Νικόλα Χανακούλα.

Ὁ Μέγας Ἀνατολικός: ἐρωτογραφία ἐν πλῷ

«Πολλά κείμενά μου δεν έχουν εκδοθεί. Λόγω ελευθεροστομίας. Ενοχλούνται τα καλώς κείμενα ώτα. Το μυθιστόρημά μου Ο Μέγας Ανατολικός έχει για θέμα το παρθενικόν ταξείδιον του υπερωκεανείου Ανατολικός από την Αγγλίαν εις την Αμερικήν. Εκτός από τους ήρωας, ο ίδιος ο Ανατολικός είναι πρόσωπο τού έργου συμβολικώς».
(Ανδρέας Εμπειρίκος, 1967)

Ο Μέγας Ανατολικός

« Το κείμενο του Εμπειρίκου που έχει προκαλέσει τον πλέον άκρατο ενθουσιασμό και την πλέον βίαιη επίκριση είναι ο Μεγάλος Ανατολικός. Για τους αγιογράφους του ποιητή το μυθιστόρημα αυτό των δύο χιλιάδων πυκνοτυπωμένων σελίδων, καθώς αποδεικνύει το βάθος της ψυχαναλυτικής γνώσης του συγγραφέα του και το μέγεθος του απελευθερωτικού του οράματος, είναι «ένα από τα έργα-σταθμούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας». Για τους πολιτικά ορθούς επικριτές του Εμπειρίκου (οι οποίοι, συν τοις άλλοις, επιτιμούν και την ελληνική αντιδογματική αριστερή κριτική του παρελθόντος για συμβιβασμό με τον ταξικό εχθρό και αφομοίωση από αυτόν) ο Μεγάλος Ανατολικός είναι ένα "φασιστικό έπος". »
(Νάσος Βαγενάς, 23/12/2001)

Το μυθιστόρημα Ο Μέγας Ανατολικός, ένα από τα τολμηρότερα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, πραγματεύεται το παρθενικό ταξίδι του υπερωκεανίου «Μέγας Ανατολικός» από το λιμάνι του Λίβερπουλ μέχρι τη Νέα Υόρκη, το 1867. Έργο ζωής τού Ανδρέα Εμπειρίκου, γράφτηκε κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και του Ψυχρού πολέμου, και δεν εκδόθηκε παρά μόνο μετά από το θάνατο του ποιητή, ψυχαναλυτή και εισηγητή του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα.
Ο Μέγας Ανατολικός, που συγκρίνεται και αντιπαρατίθεται συχνά με τις 120 Μέρες των Σοδόμων του Μαρκήσιου ντε Σαντ, αποτελεί για τον συγγραφέα μια αφορμή «για να δημιουργήσει μία κινούμενη μονάδα-νησίδα όπου, χωρίς τους περιορισμούς της πιθανοφάνειας, θα συσσωρεύσει όλες τις παραλλαγές και τις εκφάνσεις της σαρκικής ομιλίας από την ονείρωξη και τον αυνανισμό αρχινώντας, ως την επιδειξιομανία, τον ηδονοβλεπτισμό, τον λεσβιασμό, την παιδεραστία, την αιμομιξία, τον φετιχισμό, τον σαδισμό, τον μαζοχισμό, την κοπροφαγία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου αποβλέποντας στην ικανοποίηση του ερωτικού ενστίκτου» (Οδυσσέας Ελύτης).

Πρωταγωνιστές τού μυθιστορήματος είναι οι επιβάτες τού υπερωκεανίου, που διαπλέουν τον Ατλαντικό, απολαμβάνοντας τον έρωτα χωρίς όρια και σε όλες τις μορφές του.

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
Ο Μέγας Ανατολικός του Ανδρέα Εμπειρίκου
5 μοναδικές παραστάσεις @ ΚΕΤ
Θεατρική διασκευή βασισμένη στο μυθιστόρημα του Α. Εμπειρίκου

Δευτέρα 26 και Τετάρτη 28 Μαΐου, Κυριακή 1η, Δευτέρα 2, και Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014, ώρα 21.30
Διάρκεια : 100 λεπτά
Γενική είσοδος: 10 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο (άνεργοι, φοιτητές, κάρτα ΣΕΗ) : 5 ευρώ.
Κρατήσεις: 213.00.40.496. / 69.45.34.84.45.

theatre / performance art / poetry / installation / readings / documentary / creative writing / music
Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11361, Κυψέλη, Αθήνα
Τ: (00 30) 213 00 40 496 || Mobile: (00 30) 69.45.34.84.45
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Site: http://polychorosket.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/kentron.el
Twitter: https://twitter.com/TVControlCenter
Flickr: http://www.flickr.com/photos/79921428@N03/sets
YouTube: http://www.youtube.com/channel/UC0rOD1_SgjuNrkNmx59_sMg?feature=mhee
Vimeo: https://vimeo.com/user16922222/videos
Teaser : http://www.youtube.com/watch?v=74G9Da77Vxo

Πρόσβαση στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων: λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8 || τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 || τρόλεϊ (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4 || ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (12 λεπτά με τα πόδια).
Χάρτης GoogleMaps:
https://plus.google.com/115399163603766834337/about?gl=fr&hl=en

Έκθεση εικόνων

Φωτογραφίες