Mockob Selim C

Mockob Selim C Mockob Selim C

Η νέα παράσταση της ομάδας Όχι Παίζουμε "Mockob Selim C", που θα παρουσιαστεί 17-18-19 Οκτωβρίου 2013, στο ΙΕΤΜ Athens, στο χώρο Ρομάντζο Bios και θα συνεχιστεί από 1η Νοέμβρη 2013, στο Βυρσοδεψείο κάθε Πέμπτη και Παρασκευή.

Η ομάδα όχι παίζουμε παρουσιάζει, με την παράσταση Mockob Selim C, την τρίτη της ανάγνωση στο ομώνυμο έργο του Γεώργιου Βιζυηνού, σε ένα work-in-progress διάρκειας 5 ετών, από την πρώτη της πολυσυζητημένη παρουσίαση το 2008 στην αίθουσα της ΚΟΑ, στο Ωδείο Αθηνών. Αυτή τη φορά εμπνέεται από την αισθητική, αλλά και την έννοια, του τσίρκου, μεταμορφώνοντας τον ήρωα του Βιζυηνού σε ένα «φρικιό» που περιφέρεται στους θεατές από τα χέρια ενός τζόκερ-θηριοδαμαστή.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου 2013, στο χώρο Ρομάντζο Bios, καθώς επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στη συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες ΙΕΤΜ, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, με καλεσμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών απ' όλη την Ευρώπη και από άλλες ηπείρους, με στόχο να ταξιδέψει μαζί με την ομάδα στο εξωτερικό. Το Mockob Selim C εντάχθηκε στις 11 παραστατικές δράσεις που θα παρουσιάσει το IETM Athens στο ελληνικό κοινό, καθώς και στα περισσότερα από 500 μέλη που απαριθμεί, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται κορυφαίοι θεσμοί και καλλιτέχνες όπως το Φεστιβάλ της Αβινιόν, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Kunstenfestivaldesarts, o Jan Fabre, οι Forced Entertainment κ.α. Η παράσταση θα συνεχιστεί από 1η Νοεμβρίου 2013 στο Βυρσοδεψείο, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή.

Mockob Selim C

Βασισμένη στο προκλητικό, για την εποχή του, διήγημα του Γ. Βιζυηνού (19ο αι), η παράσταση παρακολουθεί την ιστορία ενός Τούρκου άνδρα, του Μοσκώβ Σελήμ, που επιχείρησε απεγνωσμένα να αλλάξει εθνική ταυτότητα, στην αναζήτηση του για αποδοχή και τρυφερότητα, την οποία ποτέ δεν έλαβε από τον πατέρα του. Η ζωή του υπήρξε ένα ταξίδι μεταξύ συνόρων στην πολεμοδαρμένη Ανατολή, πότε υποταγμένος και πότε δραπέτης από σχήματα εξουσίας: στην οικογένειά του, το στρατό και την κοινωνία. Αυτός και η ιστορία του γίνονται ένα χορογραφημένο θέαμα στη σκηνή ενός επικίνδυνου τζόκερ, ενός αεικίνητου «θηριοδαμαστή» που εκμεταλλεύεται την ασυγκράτητη δίψα του «αγαθού και παράδοξου» Τούρκου για πατρική στοργή και αγάπη και τον κάνει έκθεμα στο περιπλανώμενό του τσίρκο.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Σχολιάζουμε το «τσίρκο» της εμμονής μας να ικανοποιούμε κενά σύμβολα εξουσίας. Παρουσιάζουμε το θεαματικό, τρυφερό, μαρτυρικό, παράδοξο, αστείο, ζωώδες σύμπτωμα της ανθρώπινης ψυχής να εμμένει και να αντέχει δεινά κι ας χτυπάει διαρκώς σε τοίχο. Παρουσιάζουμε τον «περιφρονημένο γιο» του Βιζυηνού ως το ηρωικό θηρίο που θα κάνει τα πάντα για λίγη συμπάθεια και αναγνώριση. Παίζουμε με τον Βιζυηνό και την ικανότητά του να περιγράφει το σύμπτωμα μιας εποχής μέσα από το σώμα των προσωπικών μας σχέσεων και υποθέσεων.

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Η ομάδα «όχι παίζουμε» ξεκίνησε το 2004. Δημιουργεί παραστάσεις μεταξύ θεάτρου και χορού στο πλαίσιο των δράσεων UrbanDig Project και Συγγραφείς του Κόσμου. Με το UrbanDig Project η αλλιώς Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη περιηγείται σε λιγότερο γνωστές γωνιές και κτήρια της πόλης όπου στήνει σύγχρονες παραστάσεις που επανα-συστήνουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβουν και προσωπικότητες που πέρασαν από εκεί. Με τη δράση Συγγραφείς του Κόσμου, η ομάδα συνεργάζεται με θεατρικές σκηνές, παρουσιάζοντας νέες σκηνικές προσεγγίσεις σε έργα διεθνούς απήχησης. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της 15 παραγωγές. Το 2010 διακρίθηκε στο International Eco-art Contest & Exhibition στη Ρώμη με το έργο "Μάχη του Μαραθώνα μ.Χ» και το 2011 τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στο TedxAthens Challenge 2011 από το Ίδρυμα Λαμπράκη. Η παράσταση της ομάδας για το Λαπαθιώτη προτάθηκε για δύο βραβεία από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών 2006.

Συντελεστές – διανομή:

  • Ηθοποιοί: Γιώργος Φριντζήλας, Τζίνα Θλιβέρη
  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης & Ειρήνη Αλεξίου
  • Κείμενο: Γεώργιος Βιζυηνός (επεξεργασία: Γιώργος Σαχίνης)
  • Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
  • Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
  • Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
  • Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
  • Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου
  • Ομάδα παραγωγής: Μαντώ Μελαχροινού & Κώστας Κλίτσας
  • Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μυτιληναίος
  • Video trailer: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος
  • Εκπαιδευτής εναέριων πανιών: Χριστίνα Σουγιουλτζή
  • Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μύτα

Ευχαριστούμε τους Γιάννη Σκουρλέτη και Περικλή Πραβήτα για τη συμβολή τους στη σκηνογραφία.

Πληροφορίες
Mockob Selim C
Από την ομάδα όχι παίζουμε

17-18-19 Οκτωβρίου 2013 ΙΕΤΜ Athens
στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ Bios
Ώρα: 20.15
Τιμή εισιτηρίου: 10€

ΡΟΜΑΝΤΣΟ BIOS
ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ 3-5, ΑΘΗΝΑ

Από 1η Νοεμβρίου 2013
στο ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ
κάθε Πέμπτη & Παρασκευή
Ώρα: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 10€

ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ
ΟΡΦΕΩΣ 174, ΑΘΗΝΑ, 11855
Τ. +30 210 34 53 203
Μ. +30 690 8707881

Κρατήσεις / Προπώληση: Dance Cultural Centre, Πειραιώς 76, 3ος όροφος, τ. 210 5230582
Και ηλεκτρονικά μέσω: www.busart.org/2013/09/16/ietm-athens-2013-artistic-programme/