«Αριστοφάνης Junior» @ Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής

Αριστοφάνης Junior, Θέατρο Βαφείο, Λάκης Καραλής Αριστοφάνης Junior, Θέατρο Βαφείο, Λάκης Καραλής

Από το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Στο θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής

Με λόγο και με μουσική, ο Αριστοφάνης στη Σκηνή

Με κιθάρες, βιολιά, κλαρίνο, κρουστά και τραγούδια

Με ένα σημαντικό 17μελές καλλιτεχνικό επιτελείο από έντεκα (11) ηθοποιούς και μια ζωντανή Ορχήστρα με έξη (6) μουσικούς επί σκηνής, η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Βαφείο-Λάκης Καραλής παρουσιάζει την σεζόν 2012-2013 την παιδική-εφηβική παράσταση «Αριστοφάνης Junior» (Αχαρνής και Όρνιθες). Το κείμενο έχει διασκευάσει για τα παιδιά η ηθοποιός-θεατρολόγος Μαρία Σκούπα, η οποία σκηνοθετεί και την παράσταση.

Ο «Αριστοφάνης Junior» ξεκινάει τις παραστάσεις του το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 και παίζεται κάθε Σάββατο στις 6:00 το απόγευμα και κάθε Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι, στο Θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής», Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικού, τηλ: 210-3425.637), που φέτος έχει τη χαρά να συνεργαστεί για το ανέβασμα της παράστασης με το μουσικό σύνολο GUITARTE ENSEMBLE και άλλους σημαντικούς μουσικούς. Με τον τρόπο αυτό, ο «Αριστοφάνης Junior» αποκτά μια ξεχωριστή ταυτότητα που, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην πρωτότυπη μουσική που γράφτηκε για το έργο και παίζεται ζωντανά από Ορχήστρα στη Σκηνή.

Σημειώνεται ότι η εγγραφή του CD με τη μουσική της παράστασης έγινε στο Studio 19, ενώ το Βιβλιο-Πρόγραμμα της παράστασης εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο ΑΠΑΡΣΙΣ.

«Αριστοφάνης Junior»

Χορωδία

Πρόκειται για μια προσαρμογή των κωμωδιών ΑΧΑΡΝΗΣ και ΟΡΝΙΘΕΣ του Αριστοφάνη για παιδιά και εφήβους.

Αριστοφάνη, ΑΧΑΡΝΗΣ, 425 π.Χ.

Ο Δικαιόπολις, Αθηναίος πολίτης απαυδισμένος από τα δεινά του Πελοποννησιακού Πολέμου, αποφασίζει να κλείσει ο ίδιος ειρήνη με τους Σπαρτιάτες, για τον εαυτό του και την οικογένειά του μόνο. Φυσικά οι γέροι πολεμόχαροι Αχαρνιώτες το μαθαίνουν και τον κυνηγούν να τον ξυλοφορτώσουν... Ο Δικαιόπολις θα καταφέρει να τους πείσει να προτιμήσουν την Ειρήνη ;

ARISTOFANIS-JUNIOR5

Αριστοφάνη, ΟΡΝΙΘΕΣ, 414 π.Χ.

Δύο Αθηναίοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, αναβαίνουν στον ουρανό για να ζήσουν ήσυχοι με τα πουλιά, ιδρύοντας την Νεφελοκοκκυγία, μια ιδεώδη πολιτεία, απορρίπτοντας μαζί με τον ποιητή την άδικη και διεφθαρμένη πολιτική κατάσταση της αρχαίας  Αθήνας. Όταν η Αθήνα μαστίζεται από τα χρέη και η παρακμή, οι Αθηναίοι αναζητούν την ουτοπία, τη σύγχρονη Νεφελοκοκκυγία!

Ο Αριστοφάνης είναι ο πατέρας της κωμωδίας και χρησιμοποιεί το αστείο, την ανατροπή και τη σάτιρα για να μιλήσει για τα πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν τον Πολίτη.

Με όχημα τον Αριστοφάνη, την ευστροφία του, την απλότητά του, το χιούμορ του από την μία πλευρά, και την διδακτική πλευρά των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία μας από την άλλη, δημιουργήθηκε ένα έργο που, μέσα από το γέλιο, διδάσκει τα παιδιά και τα εξοικειώνει με την ιδιότητα του πολίτη και την έννοια της ευθύνης. Θεωρούμε ότι η πνευματική τροφή των παιδιών μπορεί να αναζητηθεί πρωτίστως στη δική μας θεατρική παράδοση.

ARISTOFANIS-JUNIOR8

Η συγγραφέας του κειμένου και σκηνοθέτις της παράστασης Μαρία Σκούπα, σημειώνει: «Λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας μου στην εκπαίδευση και από την καθημερινή μου επαφή με τους μικρούς ανθρώπους, τα παιδιά, γνωρίζω καλά πως δεν είναι αμέτοχοι της σημερινής πραγματικότητας, αντιθέτως την αφουγκράζονται πολύ καλά. Η πραγματικότητα τα επηρεάζει και πάσχουν, χωρίς φυσικά να μπορούν να την ερμηνεύσουν. Την εποχή της παγκοσμιοποίησης, της επικράτησης της τηλεόρασης και του διαδικτύου, της παντοδυναμίας της εικόνας, την εποχή της απομόνωσης, ο Αριστοφάνης με λόγο λιτό, απλό και τολμηρό, με παρρησία και ζωντάνια, μας δείχνει πώς μπορούμε να δούμε τον κόσμο και την ζωή από μια άλλη πλευρά. Δουλεύοντας στην ελληνική εκπαίδευση ως θεατρολόγος-εκπαιδευτικός, έχω γνωρίσει την λυτρωτική δύναμη του θεάτρου, και ειδικά την απήχηση του λόγου του Αριστοφάνη στους μαθητές. Το θέατρο για παιδιά και εφήβους δε χρειάζεται να βασίζεται στον εντυπωσιασμό των κοστουμιών–σκηνικών και την υπεραπλούστευση του λόγου, αλλά στην ουσία του θεάτρου που δεν είναι άλλη από τον λόγο, την υποκριτική, το σώμα και φυσικά τη μαγεία της μουσικής».

ARISTOFANIS-JUNIOR3

Το έργο Αριστοφάνης Junior στηρίζεται σε τέσσερεις (4) άξονες:

– Έμφαση στον λόγο και το κείμενο

– Υποκριτική ικανότητα εξαιρετικών ηθοποιών

– Ποιοτική και πρωτότυπη μουσική ειδικά γραμμένη για την παράσταση, που ερμηνεύεται ζωντανά από Ορχήστρα στη σκηνή.

– Λιτό σκηνικό με αφαίρεση περιττών στοιχείων, απλά και έξυπνα κοστούμια από ανακυκλώσιμα υλικά.

Παππούλη Αριστοφάνη, η αλήθεια μόνο φτάνει;

Φανέρωσέ μου πώς μπορώ, τον κόσμο τούτο το στραβό,

ν' αναποδογυρίζω, να τονε κάνω ίσο ...

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ της ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Αριστοφάνης Junior» (Αχαρνής και Όρνιθες)

Κείμενο (διασκευή για παιδιά): Μαρία Σκούπα
Σκηνοθεσία: Μαρία Σκούπα
Μουσική (πρωτότυπη, ειδικά γραμμένη για το έργο): Νίκος Χατζηελευθερίου
Σκηνικά – κοστούμια: Προσωδία (με ανακυκλωμένα υλικά)
Φωτισμοί: Σάββας Σουρμελίδης
Ηθοποιοί:
Σάββας Σουρμελίδης, Γιούλη Μητρογιαννοπούλου, Ελένη Σταυράκη, Αριάδνη Μιχαηλάρη, Γιώργος Τσαγκαράκης, Ολίβια Λαπατά, Κλώντια Διακομιχάλη, Κατερίνα Τυροπώλη, Λάμπρος Κόκκορης, Σπύρος Δημακόπουλος, Κατερίνα Λιάπη.
Μουσική Σύνθεση: Νίκος Χατζηελευθερίου
Η μουσική αποδίδεται ΖΩΝΤΑΝΑ από το GUITARTE ENSEMBLE: (Νίκος Χατζηελευθερίου, (κιθάρα), Άννα Σαρτζίδου (κρουστά, τραγούδι), Χρήστος Φάκλαρης (κιθάρα), Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος (κιθάρα) και με την συμμετοχή των μουσικών: Αναστασία Μηλιώρη (βιολί, φωνητικά), Πάρης Μαμμάς, (κλαρίνο).

Εγγραφή CD με τη μουσική της παράστασης: Studio 19, Ηχοληψία Κώστας Μπώκος
Έκδοση Βιβλίου με το έργο (πρόγραμμα της παράστασης): Εκδοτικό Οίκος ΑΠΑΡΣΙΣ

Παραστάσεις:
Σάββατο 6:00 το απόγευμα
Κυριακή 12.00 το μεσημέρι
Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (μαζί με το διάλειμμα)
Η παράσταση ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας 6–15 ετών
Εισιτήρια:
10 ευρώ (ενήλικες)
5 ευρώ (παιδιά και νέοι έως 18 ετών)
5 ευρώ Μειωμένο (μέλη Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε., Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας-ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων-ΑΣΠΕ ΑμΕΑ, ατέλειες, ομαδικά κ.λπ.)
Χώρος:
Θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής», Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικού, ΑΘΗΝΑ
Κρατήσεις θέσεων: τηλ: 210-3425.637
Πληροφορίες και υλικό για το θέατρο και την παράσταση:
www.theatrovafeio.gr ΚΑΙ www.paidiko-theatro.gr
facebook: http://www.facebook.com/vafeiolakiskaralis

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:
Ο «Αριστοφάνης Junior» (Αχαρνής και Όρνιθες) θα παίζεται Σάββατο, Κυριακή και καθημερινές για Σχολεία (μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου), κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα:
- Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής, τηλ: 210-3425.637 (ώρες 9:00πμ-8:00μμ.)
- κ. Σάββας Σουρμελίδης, τηλ: 6977-09.19.69 (ώρες 9:00πμ-3:00μμ)
- κ. Καλλιόπη Παπαδά, τηλ: 6944-623.418 (ώρες 9:00πμ-1:00μμ, 6:00-8:00μμ.)
- στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ballet Flamenco de Andalucía Το Αηδόνι και το Τριαντάφυλλο »

3 σχόλια

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  • ID:873 Anastasia Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 14:11 δημοσιεύθηκε από Anastasia

    Εξαιρετική ιδέα! Πολύ θα ήθελα μια πρόσκληση...

  • ID:778 NIOVI Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 11:11 δημοσιεύθηκε από NIOVI

    Εντυπωσιακό δείχνει για τα παιδιά μου !!!

  • ID:378 ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΒΑΛΑΣΙΑ Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 20:15 δημοσιεύθηκε από ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΒΑΛΑΣΙΑ

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΦΤΗΣΤΗΡΑ ΜΟΥ !!!!!!!!!!!!!!!!