Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που οργανώνονται από το 1991 από το Συμβούλιο της Ευρώπης το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Το θέμα που επιλέχθηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΑ για τη διετία 2015-2016 είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και ανεκτικότητα».

 

Το Σάββατο στις 24 και την Κυριακή στις 25 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση από αρχαιολόγους του Μουσείου. Αντικείμενα διηγούνται ιστορίες για θρησκευτική βία, βία της εξουσίας, βία κατά των γυναικών αλλά και για αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και για τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης.

Το Σάββατο στις 24 και την Κυριακή στις 25 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00, στην αίθουσα 6 Το βυζαντινό κάστρο η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς, σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει την ''Ελένη'' του Ευριπίδη. Το έργο του Ευριπίδη, ένα αιρετικό, αντιπολεμικό κείμενο, ζωντανεύει θεατρικά, με τη σκηνοθετική ματιά του δοκιμασμένου στο νεανικό-εφηβικό θέατρο, Τάσου Ράτζου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν να είναι οικεία και απόλυτα συνδεδεμένα με τις αναζητήσεις των νέων.

Η παράσταση θα επαναληφθεί το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 20.00, στον ίδιο χώρο (αίθουσα 6).

  • Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.
  • Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (24 και 25/9/2016) η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.