Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Θεσσαλονίκη: 25 χρόνια Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γιορτάζουν την 25η επέτειο του Ελληνικού Τμήματος και επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 15 Μαΐου για μια εβδομάδα εκδηλώσεων (έκθεση φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ, ενημερωτική συνάντηση για συμμετοχή σε αποστολή) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυσή του, το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θυμάται τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας του και μοιράζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τις «στιγμές αλήθειας» των ανθρώπων που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν αυτή την ιστορία στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη. Φωτογραφικά πορτρέτα των «πρωταγωνιστών» της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα∙ εικόνες έντονες που αποτυπώνουν τον ανθρώπινο πόνο αλλά και την προσπάθεια για την ανακούφισή του∙ ιστορίες γεμάτες ευαισθησία και αλληλεγγύη που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στις αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο∙ γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή διαφορετικών ανθρώπων, ξένοι που ήρθαν κοντά για μια στιγμή και η μοίρα τους άλλαξε για πάντα.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Έκθεση φωτογραφίας «Στιγμές Αλήθειας», 9-15 Μαΐου
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 9 Μαΐου στις 20:00
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο: 11:00 – 21:00, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή 11:00 -18:00

H φωτογράφος Μαριλένα Σταφυλίδου αποκαλύπτει την ανθρώπινη διάσταση της οργάνωσης μέσα από τις «στιγμές αλήθειας» των προσώπων που εδώ και 25 χρόνια γράφουν την ιστορία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η ίδια η δημιουργός, μέλος της οργάνωσης με ενεργή συμμετοχή σε φωτογραφικές αποστολές στη Ζάμπια, την Ινδία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, τη Σερβία, παρουσιάζει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, τεχνικούς, οικονομικούς διαχειριστές, συντονιστές προγραμμάτων. Μέσα από 25 πορτρέτα «πρωταγωνιστών» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με το αναγνωρίσιμο λευκό μπλουζάκι, η φωτογράφος κατορθώνει να αποτυπώσει τη δύναμη της ομάδας και ταυτόχρονα να αναδείξει τη διαφορετικότητα της κάθε προσωπικότητας.

Τα πορτρέτα συνοδεύονται από φωτογραφίες δράσης από τις σημαντικότερες αποστολές και τα γεγονότα-ορόσημα που σημάδεψαν το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από την επείγουσα παρέμβαση στο βόρειο Ιράκ το 1991 μέχρι την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2015.

Παράλληλα, ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης με τίτλο «Ταξίδι προς την ελπίδα», αφιερώνεται στην προσφυγική κρίση που άφησε το έντονο στίγμα της τον τελευταίο χρόνο και στη Μεσόγειο. Μέσα από την παρουσίαση φωτογραφιών και μαρτυριών προσφύγων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας θυμίζουν ότι η ανάγκη των ανθρώπων για προστασία δεν μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με φράχτες και σύνορα.

Φωτογραφίες δράσης: Νάντια Δρούλια, Gabriele Francois Cashini, Γιάννης Κολεσίδης, Ζέτα Κοντού, Υann LIbessart, Γιώργος Μάκκας, John Moore, Μαρία Παπαδούλη, Νώντας Πάσχος, Alessandro Penso, Frederic Sautereau, Μαριλένα Σταφύλιδου.

Ντοκιμαντέρ «25 χρόνια χωρίς σύνορα - The untold stories» του Γιάννη Μαυρογένη
Προβολή: Τρίτη 10 Μαΐου στις 19:30, Αίθουσα Διαλέξεων, β’ όροφος

25 χρόνια γεμάτα εμπειρίες, προκλήσεις, αγωνίες, νίκες αλλά και απώλειες, από την Αϊτή ως τις Φιλιππίνες και από την Αρμενία ως τη Ζιμπάμπουε συγκεντρώνει το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαυρογένη που καταγράφει 25 προσωπικές ανέκδοτες ιστορίες των ανθρώπων που εδώ και 25 χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να σώζουν ζωές ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα την «Εργασία στις Αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα»
Ενημερωτική Συνάντηση: Πέμπτη 12 Μαΐου, 18:00 – 20:00
Κατ’ ιδίαν Συζήτηση: Πέμπτη 12 Μαΐου, 20:00 – 21:00

Η ομάδα του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού της οργάνωσης μας καλεί να μάθουμε περισσότερα για το εργασιακό πλαίσιο και τη συμμετοχή στις αποστολές της οργάνωσης. Στο πρώτο μέρος της «Ενημερωτικής Συνάντησης» θα γίνει παρουσίαση των δράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τις ειδικότητες που αναζητούν και τον τρόπο εργασίας στις αποστολές στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μετά την παρουσίαση, θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό και ανοιχτή συζήτηση. Στο δεύτερο μέρος, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία για «Κατ’ ιδίαν Συζήτηση» με μέλη της ομάδας Ανθρωπίνου Δυναμικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.