Μια Ημέρα στο Θέατρο: Παράσταση για μαθητές στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δημιουργεί και παρουσιάζει την εκπαιδευτική θεατρική παράσταση – βιωματική εμπειρία «Μια Ημέρα στο Θέατρο» για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων του Πειραιά και της Αττικής στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εισαγωγή στη Νέα Εκπαιδευτική εποχή για τα παιδιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά - Ανάπτυξη βιωματικών εκπαιδευτικών εφαρμογών πολιτιστικού περιεχομένου», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» ΕΣΠΑ (2007-2013).

Ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά ως προς τη σημασία της θεατρικής λειτουργίας, να κινητοποιήσει δημιουργικά το νου, το σώμα , το συναίσθημα και τη φαντασία τους και να τα φέρει σε επαφή με όλες εκείνες τις παραμέτρους που συνθέτουν τον κόσμο των παραστατικών τεχνών, προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους ενεργούς θεατές του αύριο.

Παράλληλα, πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς μαθητές να γνωρίσουν από κοντά ένα εντυπωσιακό θεατρικό οικοδόμημα-μνημείο, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της σύγχρονης Ελλάδας: το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εγκαινιασμένο πριν από 118 ολόκληρα χρόνια, έχει φιλοξενήσει στη σκηνή του -η οποία θεωρείται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της εποχής μπαρόκ σε ολόκληρη την Ευρώπη- μερικές από τις πιο σπουδαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη, διάρκειας 45 περίπου λεπτών το καθένα και περιλαμβάνει:

α) Βιωματική ξενάγηση στους πιο ενδιαφέροντες χώρους του θεάτρου, όπως το εντυπωσιακό φουαγιέ , τα θεωρεία, η πλατεία και τα παρασκήνια, τα οποία κρύβουν στα σπλάχνα τους όλους εκείνους τους «μαγικούς» μηχανισμούς που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία αυτού που ονομάζουμε «θεατρική μαγεία». Η ξενάγηση θα πραγματοποιείται από μια έμπειρη ομάδα θεατρολόγων-παιδαγωγών και ηθοποιών και θα βασίζεται τόσο στη ζωντανή, θεατρική αφήγηση όσο και στη διαδραστική επικοινωνία και συνεργασία των ίδιων των παιδιών, που θα απασχολούνται σε θεατροπαιδαγωγικές δράσεις και παιχνίδια.
β) Παρακολούθηση της μονόπρακτης θεατρικής παράστασης της Όλιας Λαζαρίδου «Μια Ημέρα στο Θέατρο» που θα εμπεριέχει πρακτικά τη λειτουργία όλων εκείνων των μηχανισμών με τους οποίους τα παιδιά ήρθαν σε επαφή κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, με τον πιο γοητευτικό και «μαγικό» τρόπο και θα επενδύει στην ζωογόνο δύναμη του παιχνιδιού, κινητήριο μοχλό κάθε θεατρική λειτουργία. Επιπλέον θα αποτελεί τη βάση για περαιτέρω συζήτηση και αλληλεπίδραση, καθώς θα πραγματεύεται με τρόπο ανάλαφρο και διασκεδαστικό, καίρια θέματα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν όλους (σχέσεις εξουσίας, σύγκρουση φαντασίας και πραγματικότητας, αποδοχή της διαφορετικότητας, κ.ά.).


Μια Ημέρα στο Θέατρο - Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένας ηθοποιός-μάγος που κάνει πρόβα στην άδεια σκηνή μαζί με τον βοηθό του, και μια κοπέλα που αμφισβητεί τη δύναμη της θεατρικής ψευδαίσθησης και επιμένει να είναι γαντζωμένη στην πεζή πραγματικότητα, συναντιούνται απροσδόκητα και η συνάντηση αυτή γίνεται αφορμή για ένα συναρπαστικό και μαγικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, ένα ευφάνταστο κυνήγι της αλήθειας με συνοδούς τα πιο γοητευτικά θεατρικά ψέματα.

Με το άνοιγμα της αυλαίας, η ηρωίδα μας εισβάλει σε έναν περίεργο κόσμο ποιητικού ρεαλισμού που απογειώνει τις αισθήσεις, Στον κόσμο αυτό τα πάντα μπορούν να συμβούν! Η φαντασία απελευθερώνεται, η μαγεία συναντά το όνειρο, το ψέμα μπερδεύεται με την αλήθεια και οι μνήμες της παιδικής αθωότητας ξυπνούν. Τα αντικείμενα ζωντανεύουν και «χορεύουν», ηθοποιοί εμφανίζονται και εξαφανίζονται μαγικά, το φως εναλλάσσεται μαγικά με το σκοτάδι, οι σκιές ξεκολλούν από τους τοίχους και η δύσπιστη κοπέλα μεταμορφώνεται κι εκείνη σε ηρωίδα ενός ρομαντικού παραμυθιού που «ξεκλειδώνει» την καρδιά της και ανατρέπει την κυνική κοσμοθεωρία της.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενεργή, ζωντανή παράσταση που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια των παιδιών. Να αναδειχθεί ένα μαγευτικό περιβάλλον ονείρου που θα φέρει στο φως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις δυνατότητες που διαθέτει μια θεατρική σκηνή.

Συντελεστές της Παράστασης & της Ξενάγησης

Κείμενο: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Υπεύθυνη Έργου: Μαρίλια Σταυρίδου
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος – Highway Productions / Λυκόφως

Παίζουν οι ηθοποιοί: Όλια Λαζαρίδου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Άρης Μπαλής
Ομάδα Ξενάγησης: Γιώργος Νανούρης , Χρήστος Σκούρτας, Ίρια Κατσαντώνη, Πάρις Θωμόπουλος, Σταύρος Γιαννακόπουλος

Η μύηση των παιδιών στον κόσμο της θεατρικής μαγείας θα ξεκινά με την άφιξή τους στο θέατρο και θα ολοκληρώνεται με την έξοδό τους από αυτό. Η εμπειρία της επίσκεψης περιλαμβάνει:

• Ζωντανή, θεατρική αφήγηση ιστορικών στοιχείων αλλά και πραγματικών περιστατικών που συνδέονται με την Ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

• Διαδραστικά θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια (αυτοσχεδιασμοί, κουίζ, φωνητικές και εκφραστικές ασκήσεις, παιχνίδι με τα συναισθήματα κλπ.) που στοχεύουν στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών - θεατών, στο πλαίσιο της βιωματικής ξενάγησης, η οποία θα καταλήγει στον χώρο της σκηνής,

• Συνομιλία με τους μαθητές, ώστε μέσα από κατευθυνόμενες ερωταπαντήσεις να αναδειχθεί η βαρύτητα που έχει το θέατρο ως παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και πνευματικό γεγονός.

• Γνωριμία με τις ιδιαιτερότητες των στοιχείων που συνθέτουν την Τέχνη του Θεάτρου, μέσω της καταγραφής των συστατικών της τέχνης όλων των ειδικοτήτων που συμμετέχουν στη δημιουργία του

• Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και απευθύνεται σε μαθητές 9 - 15 ετών (Δ΄ Δημοτικού - Α΄ Λυκείου). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι δίωρο και θα πραγματοποιείται καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή), πρωινές ώρες (9:00-13:00). Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 210-4143360 & 210-4143359 (κ. Νίκος Διαμαντής - Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά) | Ωράριο: 10πμ-2μμ


Γενικές Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου, Πειραιάς
  • Ημερομηνία: Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου 2015
  • Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία έως 30 Νοεμβρίου 2015
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Πληροφορίες: Τηλ.: 2104143310-20