Αυτόνομη Ακαδημία από 4 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2015‏

Καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολιτικοί ακτιβιστές από Αθήνα, Βερολίνο και πολλά άλλα μέρη θα συναντηθούν στο άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, για να βιώσουν και να αποκαλύψουν την ενότητα του κόσμου. Εναντιωνόμαστε στην τρέχουσα πολιτική πολέμων με πρακτικές της αγάπης.

Η Αυτόνομη Ακαδημία αποτελεί μία πρόταση για τη δημιουργία ενός προσιτού σε όλους πανεπιστημίου στην Αθήνα. Είναι ιδανική για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Κρίση σαν εργαλείο ριζικής αλλαγής του κόσμου της παιδείας και της τέχνης.

Στον κήπο της Ακαδημίας θα γίνουν στο διάστημα ενός μηνός σεμινάρια, ομιλίες καλλιτεχνών, συγκεντρώσεις, προβολές ταινιών και αυθόρμητες δράσεις. Παρόμοιες παράλληλες εκδηλώσεις θα λάβουν επίσης χώρα σε εκθέσεις, φεστιβάλ και διάφορους χώρους στην Αθήνα. Ο χρόνος θα κυλίσει μακρυά από την λογική του καπιταλισμού καθώς θα μεταμορφωθούμε σε αυτοαναπτυσσόμενο κοινωνικο-κυβερνητικό γλυπτό, σε σκηνικό ταινίας και θα γίνουμε το πολιτικό μοντέλο διασύνδεσης και ποικιλομορφίας που έχει ανάγκη άμεσα η επανάστασή μας!

Είμαστε ένα πανεπιστήμιο με οριζόντια οργάνωση: καθηγητές του ανώτερου επιπέδου της ακαδημίας καθώς και άλλοι λιγότερο γνωστοί, όλοι μέλη του συνεχώς διευρυνόμενου προγράμματος μας (βλ. συννημένο αρχείο και την ιστοσελίδα μας).

Η λέξη «Ακαδημία», η οποία σήμερα χρησιμοποιείται για να δηλώσει εκπαιδευτικούς θεσμούς, αναφερόταν αρχικά σε έναν δημόσιο χώρο στην Αθήνα. Αργότερα προστέθηκε στην επωνυμία το όνομα του Πλάτωνα ο οποίος δίδασκε εκεί. Η «Πολιτεία» του Πλάτωνα, το στρατιωτικοποιημένο κράτος, έχει θέσει τις βάσεις του imperium, της Αυτοκρατορίας στην οποία ζούμε σήμερα. Στο έργο αυτό, η επινόηση των εθνών και των συνόρων παραμένει το κύριο όργανο καταπίεσης. Αναπροσδιορίζοντας και γράφοντας ξανά την ιστορία του τόπου διδασκαλίας του Πλάτωνα εκτελούμε μία χειρουργική επέμβαση εξάλειψης της δυαδικής πολιτικής αντιπαραθέσεων στο σημείο ακριβώς από όπου έγινε το αρχικό λάθος. Μετά από πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια αποκλεισμού, η Τέχνη αντιστέκεται στην εκμετάλλευση που προκαλεί η εξάπλωση των δυνάμεων της παγκόσμιας αγοράς και επανακτά το ρόλο της ως πυξίδα στην κοινωνία.

Η Αυτόνομη Ακαδημία οφείλει την ύπαρξή της στην καλλιτέχνη Joulia Strauss προς τιμήν των εξαιρετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που είχε τη χαρά και το προνόμιο να είναι μέρος: New Academy of Fine Arts, St. Petersburg (Timur Novikov†), The German Film School,Berlin (Bernd Willim†), και Sophienstrasse 22a, Berlin (Friedrich Kittler†).