Ένα σινιάλο Πολιτισμού από τον «Φλοίσβο»!

Μιχάλης Κακογιάννης Μιχάλης Κακογιάννης

Από αυτή την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 και για δεκαπέντε μέρες, στο ιστορικό κτίριο του «Φλοίσβου», στην παραλία του Φαλήρου, θα λάβουν χώρα πολλά και εξαιρετικού επιπέδου δρώμενα. Κάθε βράδυ μια ξεχωριστή εκδήλωση, ένα μεγάλης διάρκειας Φεστιβάλ για τη Μουσική, τη Λογοτεχνία, τον Κινηματογράφο, το Θέατρο. Τίτλος «Σινιάλο, ένας Φάρος Πολιτισμού στον Φλοίσβο».

Η ιδέα του Φεστιβάλ ανήκει στη διακεκριμένη υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου, την «ψυχή» της Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας». Με ενθουσιασμό συναίνεσε και ο Δήμαρχος Π.Φαλήρου Διονύσης Χατζιδάκης, που ευγενικά παραχώρησε κτίριο και δυναμικό για να γίνει πραγματικότητα αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα.
Η Λυρική Σκηνή και ο Μύρωνας Μιχαηλίδης, το Εθνικό Θέατρο και ο Σωτήρης Χατζάκης, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Ξένια Καλδάρα, το Τρίτο Πρόγραμμα και ο Χρίστος Παπαγεωργίου, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Τίτος Πατρίκιος, η Ντόρα Μπακοπούλου, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Περικλής Χούρσογλου και ο Τάκης Παπαγιαννίδης, ο Βασίλης Νικολαΐδης, η Δήμητρα Χατούπη, ο Παρασκευάς Καρασούλος, o Γιώργος Ανδρέου και η «Μικρή Άρκτος», ο Γιάννης Μπαστιάς, σπουδαίοι καταξιωμένοι αλλά και νεώτεροι μουσικοί και λυρικοί τραγουδιστές, όπως η Έλενα Κελεσίδη, η Βασιλική Καραγιάννη, η Εριφύλλη Γιαννακοπούλου, ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Διονύσης Σούρμπης, ο Τάσος Αποστόλου, η Ναταλία Γεράκη, ο Μιχάλης Παπαπέτρου, Χρόνης Μπάνος, η Μαρία Μπιλντέα και ο Βασίλης Αγροκώστας, ο Στέλιος Μούστος και οι μαθητές της σχολής, ο Μιχάλης Σουρβίνος, ο Διονύσης Μαλλούχος που θα παρουσιάσει τον Σόλωνα Ραπτάκη και τη Μυρτώ Τζελίσι, αγαπημένοι ηθοποιοί, όπως ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Νίκος Χύτας, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, η Κερασία Σαμαρά, ο Δημήτρης Μαύρος και η Θεοδώρα Σιάρκου, όλοι αγκάλιασαν το φεστιβάλ με την ψυχή τους!
Στόχος του Φεστιβάλ, να γίνει το έργο της Εταιρείας ευρύτερα γνωστό, να έλθουν οι μαθητές των σχολείων και των ωδείων του Π.Φαλήρου κοντά στην τέχνη, να γνωρίσουν το σύμπαν του μύθου που λέγεται Μαρία Κάλλας. Για αυτό, άλλωστε, στον πρώτο όροφο θα λειτουργεί έκθεση με κοστούμια, επιστολές, αντικείμενα και πορτέτα της Κάλλας, ενώ θα προβάλλονται σε οθόνες ντοκιμαντέρ για τη ζωή της. Μαθητές των γυμνασίων Φαλήρου θα διαγωνιστούν γράφοντας μια έκθεση για την Κάλλας και οι καλύτερες θα βραβευτούν την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, Κυριακή 15 Μαρτίου, στη μεγάλη γιορτή των παιδιών.
Είναι σίγουρο ότι μετά τον «Φλοίσβο», το σινιάλο να βρει κι άλλους φάρους Πολιτισμού...

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 1 Μαρτίου/ μουσική
ΒΡΑΔΙΑ ΟΠΕΡΑΣ
Κάτια Πάσχου - υψίφωνος, Τάσος Αποστόλου - βαθύφωνος, Ναταλία Γεράκη - φλάουτο, Μιχάλης Παπαπέτρου - πιάνο
Μια ξεχωριστή συναυλία με τέσσερις διακεκριμένους Έλληνες σολίστ που παρουσιάζουν μια βραδιά με θέμα την Όπερα. Άριες και διασκευές από αγαπημένες όπερες των Bizet, Gounod, Tchaikovsky, Donizetti, Rossini, Verdi και Puccini.

Δευτέρα 2 Μαρτίου/ θέατρο-μουσική
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ με ΦΟ-ΡΑ ΣΤΟΝ «ΦΛΟΙΣΒΟ» & ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΡΠΑΣ
Επιμέλεια δράσης: Αλέξανδρος Βαμβούκος. Θεατρολογική επιμέλεια: Ειρήνη Μουντράκη.
Ηθοποιοί: Σαμουήλ Ακίνολα, Δανάη Κατσαμένη, Τάσος Πυργιέρης, Αντώνης Χαντζής. Σύμβουλος Ψυχολόγος: Νίκος Κατσαντώνης. Αφετηρία για το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το έργο «Το τρίτο κύμα» των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς, που ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Θέατρο Χώρα. Η βραδιά θα κλείσει με τους σολίστ της άρπας Μαρία Μπιλντέα και Βασίλη Αγροκώστα, σ' ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.

Τρίτη 3 Μαρτίου/ ραδιόφωνο
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Τρεις Τρίτου, τρεις ώρες Τρίτο». Ζωντανές μεταδόσεις από το στούντιο του Φλοίσβου. Παραγωγοί και μουσικοί αυτοσχεδιάζουν.

Τετάρτη 4 Μαρτίου/ κινηματογράφος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Για το έργο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη θα μιλήσει ο κριτικός Γιάννης Ζουμπουλάκης και θα προβληθεί η ταινία «Τρωάδες». Η Πρόεδρος της Εταιρίας Βάσω Παπαντωνίου θα απονείμει τιμητική πλακέτα στη γενική διευθύντρια του «Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης» Ξένια Καλδάρα.

Πέμπτη 5 Μαρτίου/ βιβλίο-ντοκιμαντέρ
Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Νικολαΐδη «Μαρία Κάλλας, οι μεταμορφώσεις μιας τέχνης». Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Θεοδώρα Σιάρκου. Θα ακολουθήσει η προβολή του video-αφιερώματος της Εταιρίας για τη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας.

Νίκος ΚούνδουροςΝίκος Κούνδουρος

Παρασκευή 6 Μαρτίου/ κινηματογράφος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ "ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ''
Με το αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο συνεχίζεται αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μμ το φεστιβάλ "Σινιάλο από τον πολιτισμό στον Φλοίσβο", που διοργανώνει η Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης "Μαρία Κάλλας", σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
Η πρόεδρος της Εταιρείας Βάσω Παπαντωνίου θα απονείμει τιμητική πλακέτα στον σκηνοθέτη για την προσφορά του στην Τέχνη, ενώ ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παύλος Κάγιος θα μιλήσει για το έργο του.
Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία του Κούνδουρου "Οι φωτογράφοι", με ελεύθερη είσοδο.

Σάββατο 7 Μαρτίου/ μουσική
Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΟΝ «ΦΛΟΙΣΒΟ»
ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ με σολίστες της Λυρικής
Έλενα Κελεσίδη - υψίφωνος, Βασιλική Καραγιάννη - υψίφωνος, Γιάννης Χριστόπουλος - τενόρος, Διονύσης Σούρμπης - βαρύτονος, Τάσος Αποστόλου – βαθύφωνος.

Κυριακή 8 Μαρτίου/ κινηματογράφος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ
Θα προβληθεί η βραβευμένη του ταινία «Λευτέρης Δημακόπουλος», ενώ ο σκηνοθέτης θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη για τα μηνύματα της εικόνας.

Δευτέρα 9 Μαρτίου/ θέατρο-μουσική
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
Η Δήμητρα Χατούπη, σε ένα μονόλογο από το εμβληματικό έργο του Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου». Στο δεύτερο μέρος, ο πιανίστας και καθηγητής του Αττικού Ωδείου Διονύσης Μαλλούχος παρουσιάζει τους ταλαντούχους μουσικούς Μυρτώ Τζέλησι και Σόλωνα Ραπτάκη.

Τρίτη 10 Μαρτίου/ μουσική
ΡΕΣΙΤΑΛ ΦΩΝΗΣ & ΠΙΑΝΟΥ
Εριφύλλη Γιαννακοπούλου - υψίφωνος, Χρόνης Μπάνος - πιάνο

Τετάρτη 11 Μαρτίου/ κινηματογράφος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ
Θα προβληθεί η ταινία του «Γενέθλια Πόλη». Για τον σκηνοθέτη θα μιλήσει ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης.

Πέμπτη 12 Μαρτίου/ μουσική
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ «ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟ» ΤΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ και τον Παρασκευά Καρασούλο. Στο πιάνο ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου. Τραγουδούν: Ζαχ. Καρούνης, Δημ. Βουτσάς, Πολυξένη Καράκογλου.

Τίτος ΠατρίκιοςΤίτος Πατρίκιος

Παρασκευή 13 Μαρτίου/ λογοτεχνία-μουσική
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι λέξεις του ποιητή «ντύνονται» με την Τέχνη του πιάνου της Ντόρας Μπακοπούλου. Προλογίζει ο συγγραφέας Αναστάσης Βιστωνίτης, ενώ αποσπάσματα από το καινούργιο βιβλίο του Πατρίκιου με πεζά κείμενα «Ο πειρασμός της νοσταλγίας». Διαβάζει ο ηθοποιός Νίκος Χύτας.

Σάββατο 14 Μαρτίου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΜΠΑΣΤΙΑ
με «οικοδεσπότες» τον γιο του Γιάννη Μπαστιά και τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Αποσπάσματα από τον «Μηνά τον Ρέμπελο, κουρσάρο του Αιγαίου» θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Στο δεύτερο μέρος, ο Στέλιος Μούστος και οι μαθητές της Σχολής Κιθάρας, σ' ένα μουσικό ταξίδι στην Ισπανία και τον Νέο Κόσμο.

Κυριακή 15 Μαρτίου/ η γιορτή των παιδιών
-Γνωστοί ηθοποιοί - Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κερασία Σαμαρά, Δημήτρης Μαύρος, κ.ά. διαβάζουν αποσπάσματα από τις βιογραφίες μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής.
-Ο Μιχάλης Σουρβίνος με την κιθάρα και τους μαθητές του παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.

-Μαθητές των ωδείων της περιοχής και σχολείων παίζουν στο πιάνο τις αγαπημένες τους συνθέσεις.
-Απονομή βραβείων στις τρεις καλύτερες εκθέσεις των παιδιών για τη Μαρία Κάλλας.

  • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:
    Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος-συγγραφέας
  • Επιμελητής χώρου: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
  • ΧΟΡΗΓΟΙ:
    «Ιδρυμα καπετάν Βασίλη», Δ.Τσίτουρας, Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Ρέα, LG.,Πιάνα ΚΑΡΥΔΑΣ

Πληροφορίες
Ένα σινιάλο Πολιτισμού από τον «Φλοίσβο»!

1 - 15 Μαρτίου 2015

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 7.30 μμ, εκτός από την τελευταία Κυριακή, που το πρόγραμμα αρχίζει στις 11.30 το πρωί.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ»

Έκθεση εικόνων

Κοστούμια Μαρίας ΚάλλαςΝτόρα ΜπακοπούλουΗ ταινία του Κούνδουρου “Οι φωτογράφοι”