Olympolis Art Project

Επίσημη αφίσα Επίσημη αφίσα

Τέσσερις μέρες του Αυγούστου από τις 2 έως 5 Αυγούστου, στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου - «Αλεξάνδρειο» και στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Λιτόχωρου, στους πρόποδες του Ολύμπου, το κοινό θα έρθει πιο κοντά στις τέχνες, την πνευματική δημιουργία και την αστείρευτη λαχτάρα κάποιων ανθρώπων να φτάσουν στην κορυφή.

Ο Olympolis Art Project αποτελεί ένα Φεστιβάλ Τεχνών, που δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου, το Μύτικα. Το Οlympolis, φέτος, διοργανώνει ένα φεστιβάλ τεχνών, μουσικής, ιδεών, γαστρονομίας και «αναμνήσεων» για το θεϊκό βουνό, τον Όλυμπο.Στόχος είναι η ανάδειξη του Ολύμπου σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, η καλλιτεχνική δημιουργία, η συνεύρεση ανθρώπων, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.

Το βασικότερο όμως είναι η μετάδοση ενός αισιόδοξου μηνύματος ότι παρά τα τόσα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια φλόγα που μπορεί να φωτίσει τις καρδιές των ανθρώπων και να ενισχύσει την επιθυμία τους να φτάσουν σε οπιαδήποτε κορυφή.

Στο διάστημα 2 με 5 Αυγούστου 2013, λοιπόν εγκαινιάζονται και διαρκούν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2013, εικαστικές εκθέσεις σύγχρονης και κλασικής τέχνης, μουσικές συναυλίες, γαστρονομικές διαδρομές με τοπικά προϊόντα, πανεπιστημιακές έρευνες, ιστορικά ντοκουμέντα και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, που αφορούν το περιβάλλον και την παγκόσμια κουλτούρα.

Το κορυφαίο γεγονός όμως που θα μεταδοθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα, το Σάββατο 3 Αυγούστου μετά τη δύση του ηλίου, είναι το μουσικό θέμα " OLYMPUS RAPSODY" διάρκειας 70 περίπου λεπτών, που έχει συνθέσει και ενορχηστρώσει ο Eddy Koopman, περκασιονίστας της ολλανδικής Metropole Orkest.

Κρίνεται επίσης αναγκαίο να επισημανθεί πως το Olympolis Art Project αγκαλιάζουν η Περιφερειακή Ενότητα Νομού Πιερίας, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Θεσσαλονίκη 2014 - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Νέων και η Unesco.