Πόλεις χωρίς σύνορα

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ:
Το χάρτη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, παντού όπου υπάρχουν ανάγκες, παντού όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος.
Πρώτος σταθμός αυτής της περιοδείας «ευαισθητοποίησης», τα Γιάννενα!

Συζητήσεις, δημόσιες εκδηλώσεις, εκθέσεις, προβολές, σας καλούν να πάρετε μέρος και να μοιραστείτε μαζί μας, για λίγες μέρες, την εμπειρία που φέρνουμε εδώ και 42 χρόνια από τις αποστολές μας, εντός κι εκτός συνόρων. Γιατί είμαστε γιατροί χωρίς σύνορα; Τι σημαίνει πρόσβαση στην περίθαλψη; Πώς κατορθώνουμε να περιθάλπουμε ανθρώπους με μόνο γνώμονα την ανθρώπινη ανάγκη; Ποιοι είναι οι «ξεχασμένοι» ασθενείς;

Αυτά και πολλά άλλα –οι προκλήσεις μας, τα διλήμματα, τα προβλήματα, οι δυνατές συγκινήσεις, όλα όσα πετύχαμε μαζί - θα γίνουν αφορμή να έρθουμε πιο κοντά με όλους εσάς τους πολίτες (χωρίς σύνορα) των Ιωαννίνων, και να προσθέσουμε ακόμη μερικές λέξεις στη λίστα των πραγμάτων που δεν έχουν (και θέλουμε να παραμείνουν) χωρίς σύνορα!

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Εκθέσεις

10-23 Ιουνίου 2013
Έκθεση Φωτογραφίας "Urban Survivors – Επιβιώνοντας στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων"
Art Café "Θυμωμένο Πορτραίτο" (Καποδιστρίου 20)

Διάσημοι φωτογράφοι του πρακτορείου Noor /Apeiron μας ξεναγούν στις παραγκουπόλεις όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγράφοντας συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν στη Ντάκα (Μπαγκλαντές), το Καράτσι (Πακιστάν), το Ναϊρόμπι (Κένυα), το Γιοχάνεσμπουργκ (Νότιο Αφρική) και το Πορτ Ο Πρενς (Αϊτή). Τα ενσταντανέ της Alixandra Fazzina, του Stanley Greene, του Francesco Zizola, του Pep Bonet, του Jon Lowenstein φέρνουν στο φως τις κρίσιμες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες των κατοίκων τους και μας δείχνουν πώς οι ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο, μετατρέπονται σε ένα εφιάλτη βίας, ασθενειών, φόβου, αποκλεισμού και διακρίσεων.

15-16 Ιουνίου
Installation "Δεν είμαστε αόρατοι"
Παλιά Σφαγεία Ιωαννίνων (Μετσόβου & Ακτής Μιαούλη)
Πορτραίτα ξεχασμένων ασθενών γεμίζουν τα Παλιά Σφαγεία Ιωαννίνων (Μετσόβου & Ακτής Μιαούλη) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Photometria

Οι ξεχασμένοι ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μας θυμίζουν την ύπαρξη τους και μας προκαλούν να υψώσουμε τη φωνή μας για να αντιμετωπιστούν οι ασθένειες που ευθύνονται για το 90% των προβλημάτων υγείας παγκοσμίως.
Άνθρωποι που πάσχουν από ελονοσία, φυματίωση, AIDS, λεϊσμανίαση (κάλα – αζάρ), ασθένεια του ύπνου (αφρικανική τρυπανοσωμίαση) και τσάγκας μας κοιτάζουν στα μάτια και ζητούν να τους βγάλουμε από τη λήθη.

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 18.00
Αφήγηση παραμυθιού «Οι Γιατροί του βασιλιά και οι Φρικαλέοι δράκοι» του Ευγένιου Τριβιζά
Kέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιού «Ρόδα» (Δωδώνης 35)

«Όπου οι δράκοι της φτώχειας, του λοιμού, της φωτιάς και του πολέμου χτυπούν, οι ιππότες του τάγματος δεν αργούν καλπάζοντας να φτάσουν, για να προσφέρουν παρηγοριά, φροντίδα, απαντοχή κι ελπίδα». Τα παιδιά εξοικειώνονται με το ανθρωπιστικό έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα από την ιστορία που έγραψε ο αγαπητός μας παραμυθάς και ζωγραφίζουν τους ατρόμητους ιππότες που σπεύδουν να βοηθήσουν τους αδύναμους σώζοντάς τους τη ζωή, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όπου κι αν πιστεύουν, ό,τι χρώμα κι αν έχουν, όπου κι αν ζουν. (Για παιδιά 7-12 ετών, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. του ΚΔΑΠ Ρόδα, 26510-68565).

Συζητήσεις

Τρίτη 11 Ιουνίου στις 19.00
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Τελικά ποιοι έχουν πρόσβαση στα φάρμακα;"
Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων (Γ.Παπανδρέου 2, κτίριο Β')
Ανοιχτή συζήτηση με τον Διευθυντή προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Απόστολο Βεΐζη και την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα για την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, το ρόλο των φαρμακοβιομηχανιών και την καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα.

Σάββατο 15 Ιουνίου στις 21:00, Συζήτηση με θέμα "Πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες" με τον εθελοντή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Θανάση Σπυράτο μετά το τέλος της προβολής της ταινίας «Access to Danger Zone" στα Παλαιά Σφαγεία Ιωαννίνων (Μετσόβου & Ακτής Μιαούλη) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Photometria

Προβολές

Τρίτη 11/6/2013, στις 20:00
"Invisibles" (Οι Αόρατοι)
Παλαιά Σφαγεία Ιωαννίνων (Μετσόβου & Ακτής Μιαούλη) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Photometria

Σκηνοθεσία: Mariano Barroso, Isabel Coixet, Javier Corcuera, Fernando Leon de Aranoa, Wim Wenders, Παραγωγή: Javier Bardem (2007), Διάρκεια: 105'
"Οι Αόρατοι" είναι μια σπονδυλωτή ταινία που περιλαμβάνει πέντε ιστορίες για πέντε ξεχασμένες κρίσεις. Μια ταινία που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία για να μας θυμίσει τα ξεχασμένα θύματα των ενόπλων συγκρούσεων και των ξεχασμένων ασθενειών: τα παιδιά-στρατιώτες στην Ουγκάντα, τους ασθενείς που πάσχουν από την ασθένεια Chagas και από την ασθένεια του ύπνου, τα θύματα σεξουαλικής βίας στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τους εκτοπισμένους στην Κολομβία. Οι σκηνοθέτες Mariano Barroso, Isabel Coixet, Javier Corcuera, Fernando Leon de Aranoa και Wim Wenders, δίνουν φωνή σε αυτούς τους ανθρώπους που προτιμάμε να θεωρούμε αόρατους σε μια ταινία με παραγωγό τον Javier Bardem για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Σάββατο 15/06/2013, στις 20:00
"Access to the Danger Zone" (Πρόσβαση στη ζώνη κινδύνου)
Παλαιά Σφαγεία Ιωαννίνων (Μετσόβου & Ακτής Μιαούλη) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Photometria

Σκηνοθεσία: Eddie Gregoor & Peter Casaer, Αφήγηση: Daniel Day-Lewis
Παραγωγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα & Canvas (2012), Διάρκεια: 70'
Η πρόσβαση στη ζώνη κινδύνου είναι μια ταινία για τα θύματα των πολέμων και την ανάγκη τους για ανθρωπιστική βοήθεια. Ξεκινώντας από την απαγωγή δύο εργαζομένων στο ανθρωπιστικό έργο, σε ένα στρατόπεδο προσφύγων της Κένυας, η ταινία περιγράφει τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να παρέχουν βοήθεια σε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη: τη Σομαλία, το Ανατολικό Κονγκό και το Αφγανιστάν. Μέσα από συνεντεύξεις με ασθενείς και με σημαντικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, η ταινία δεν διερευνά μόνο τους κινδύνους και τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται, αλλά εξετάζει και τη σύγχυση των ρόλων με στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες καθώς και τους συμβιβασμούς που απαιτεί η πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες.

Κυριακή 16/06/2013, στις 21.00
"Οι Urban Survivors έχουν φωνή"
Στον κήπο του Art Café "Θυμωμένο Πορτραίτο" (Καποδιστρίου 20)

Τεγκουτσιγκάλπα (Ονδούρα), Πόλη της Γουατεμάλα (Γουατεμάλα), Ντάκα (Μπαγκλαντές), Καράτσι (Πακιστάν), Ναϊρόμπι (Κένυα), Γιοχάνεσμπουργκ (Νότιο Αφρική) και Πορτ Ο Πρενς (Αϊτή). Επτά photofilm για το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε επτά παραγκουπόλεις μέσα από τις φωτογραφίες των Kadir Van Lohuizen, Andrea Bruce, Stanley Greene, Alixandra Fazzina, Francesco Zizola, Pep Bonet, και Jon Lowenstein του πρακτορείου Noor.
Μετά την προβολή, εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα μας μιλήσουν για τις εμπειρίες τους από τις αποστολές της οργάνωσης εντός κι εκτός συνόρων.

Στον δρόμο για τον πόνο του άλλου

Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 19.00
Πλατεία Πάργης με την ομάδα capoeira «Copanhia Pernas Pro Ar»

Σάββατο 15 Ιουνίου στις 11:00
Πεζόδρομο Μουλαϊμίδου με το σύνολο Κλαρινέτων Σαξοφώνων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Οι εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα βρίσκονται στα Γιάννενα για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από το ανθρωπιστικό έργο της οργάνωσης και να ενημερώσουν τον κόσμο για τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Για τον πόνο του άλλου».

Ελεύθερη Είσοδος
Με την υποστήριξη των
ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ !
Έλα να μας βρεις
Μάθε πως μπορείς να στηρίξεις κι εσύ το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Ανέβασε τις δικές σου φωτογραφίες από την αθέατη πλευρά της πόλης στο
MyUrbanSurvivors
Γράψε για τα Γιάννενα Χωρίς Σύνορα στο Facebook και στο Twitter #CitiesWithoutBorders