«Ξημέρωμα»

Αφίσα, το Ξημέρωμα Αφίσα, το Ξημέρωμα

Ο Σαϊμίρ από την Αλβανία είναι εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη από καιρό και ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί την Ηλέκτρα που είναι και κόρη του ιδιοκτήτη του συνεργείου στο οποίο εργάζεται. Όταν ο μικρός αδερφός του Σαϊμίρ, Βίνι, έρθει στην Ελλάδα, ο Σαϊμίρ θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του.

Ο Βίνι όμως είναι ανυπόμονος και πεπεισμένος ότι είναι φτιαγμένος για πιο φιλόδοξες καταστάσεις.
Πολύ γρήγορα η σύγκρουση των δυο αδερφών και των διαφορετικών κόσμων τους θα αλλάξει τις ζωές όλων με τρόπους που δεν έχουν επιστροφή.

από το Σημείωμα του σκηνοθέτη

"...Όλη η σύγκρουση συγκεντρώνεται μέσα σε μια οικογένεια, μια καλή, ηθική οικογένεια την οποία διέπουν δυνατοί δεσμοί. Δύο αδελφοί, από τους οποίους ο ένας προσπαθεί να κερδίσει τίμια τα προς το ζην, και ο άλλος όχι και τόσο τίμια, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Σαϊμίρ και ο Βίνι.

...Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, ανάμεσα στην την εγκληματικότητα και το έγκλημα που διαπράττεται στο όνομά της αγάπης. Αυτός ο διαχωρισμός είναι σχεδόν αδιόρατος και μπορεί να εξαφανιστεί εξαιτίας μιας μοιραίας συνάντησης ή απλά μιας ευνοϊκής συγκυρίας... Αυτή δεν είναι μια ιστορία για τους μετανάστες, αλλά μια ιστορία για τις προσπάθειες των ανθρώπων να ενταχθούν. Δεν είναι μια ιστορία για το έγκλημα και μαφία, αλλά μια ιστορία για την απίθανη αγάπη.

Έχω συναντήσει όλους τους χαρακτήρες του δράματος μου, σε άλλες περιστάσεις.

Σήμερα έχω την ευκαιρία να τους ξαναδημιουργήσω, προκειμένου να χτίσω μια ιστορία μαζί τους και να εκφράσω, μέσα από αυτή την ιστορία, την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων."

Χαρακτήρες της ταινίας

ΣΑΪΜΙΡ – 28 ετών, μεγάλος αδερφός του Βίνι.
Η ταινία διηγείται την ιστορία μέσα από την δική του οπτική ματιά.
Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, ο Σαϊμίρ ανέλαβε την ευθύνη της οικογένειας και του μικρού του αδερφού. Είναι ισορροπημένος και μαθημένος στο να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ευγενής και καλοβαλμένος κερδίζει τον σεβασμό αυτών που τον συναντούν, όπως και του πεθερού του Νίκου, ο οποίος δεν είναι ενθουσιασμένος με την ιδέα του γάμου της κόρης του με έναν Αλβανό.

ΒΙΝΙ – 20 ετών, μικρός αδερφός του Σαϊμίρ
Έχει μόλις φτάσει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στο σπίτι του Σαϊμίρ μέχρι να τακτοποιηθεί. Ανώριμος και ανυπόμονος βιάζεται να αποδείξει την αυτονομία του στον αδερφό με καταστροφικές συνέπειες. Η εφηβική του συμπεριφορά θα αλλάξει όταν γνωρίσει την Μαιλίντα, στην οποία θα δείξει στοργή, αντίστοιχη με αυτή που τον περιβάλλει ο Σαϊμίρ.

ΗΛΕΚΤΡΑ – 24 ετών, Αρραβωνιαστικιά του Σαϊμίρ
Μετά τον θάνατο της μητέρας της σε παιδική ηλικία μεγάλωσε αποκλειστικά με τον πατέρα της. Είναι αισιόδοξη και έχει μάθει πολλά από τον Σαϊμίρ. Συχνά νιώθει δυσκολία να ισορροπήσει την αγάπη της ανάμεσα στον πατέρα της και τον Σαϊμίρ, αλλά γενναιόδωρη και δυνατή όπως είναι δεν τα παρατάει εύκολα.

ΝΙΚΟΣ – 50 ετών, πατέρας της Ηλέκτρας
Ιδιόκτητης συνεργείου αυτοκινήτων, δεν ενθουσιάζεται όταν η κόρη του αποφασίζει να αρραβωνιαστεί τον Σαϊμίρ, ο οποίος δουλεύει στο γκαράζ του. Κτητικός και με ισχυρή αίσθηση δικαίου, δυσανασχετεί με την ανατροπή στη ζωή του.

ΚΕΝΟ – 40- ετών, γκάνγκστερ
Αρχηγός της τοπικής Αλβανικής Μαφίας ο Κένο δεν αστειεύεται. Εγκαταλειμμένος από την μητέρα του και κακοποιημένος από τον πατριό του, έχει μεγαλώσει σε φυλακές. Την γυναίκα του Μαιλίντα την έκανε πόρνη και μετά επεκτάθηκε σε μεγαλύτερες δουλειές. Εξαιρετικά επικίνδυνος, ακόμη και για την ίδια του τη γυναίκα - που με κάποιον δικό του διεστραμμένο τρόπο ακόμα αγαπά -, δε διστάζει να σκοτώνει με ανύπαρκτες αφορμές.

ΜΑΙΛΙΝΤΑ – 30 ετών, Αλβανίδα πόρνη
Η όμορφη Μαιλίντα είναι η πρώην γυναίκα του Κένο. Αφού δεν μπορεί να απαλλαχθεί από την εφιαλτική παρουσία του Κένο, η μόνη της σκέψη είναι πώς θα καταφέρει να δραπετεύσει από την σκλαβιά της. Όταν γνωρίζει τον Βίνι αρχίζει να ελπίζει, αλλά ξέρει ότι ο Κένο καραδοκεί. Ζει το πεπρωμένο της με αξιοπρέπεια και η ταλαιπωρία τής έχει προσδώσει μια μαρτυρική διάσταση.

ΜΠΕΝ – 35 ετών, Αλβανός φίλος του Βίνι
Ο Μπεν είναι μικροαπατεώνας στην παρυφές του κύκλου του Κένο. Παραποιεί έγγραφα και διευκολύνει μετανάστες στα σύνορα. Κοντά στον Κένο αισθάνεται ασφάλεια, αλλά ο αδύναμος χαρακτήρας του θα βάλει τον Βίνι σε μπελάδες.

  • Σκηνοθεσία: Robert Budina
  • Παραγωγοί: SABINA KODRA for ERAFILM PRODUCTION (ALBANIA)
  • Συμπαραγωγοί:LILETTE BOTASSI for INKAS FILMS (Ελλάδα),
    DANIEL BURLAC for ELEFANT FILM (Ρουμανία),
    GUILLAME DE SEILLE for ARIZONA FILM (Γαλλία).

Με την επιδότηση του Eurimages & SEE CINEMA NETWORK

Πρωταγωνιστούν:
Marvin TAFAJ,
Guljem KOTORI,
Ισαβέλλα ΚΟΓΕΒΙΝΑ,
Xhevdet JASHARI,
Λαέρτης ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ,
Eglantina CENOMERI,
Αντώνης ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ.

Συντελεστές:

  • Marius PANDURU - DOP
  • Vangelis ZELKAS - SOUND RECORDIST
  • Marius LEFTARACHE - SOUND DESIGNER
  • Bianca NIKOLAREIZI - ART DIRECTOR
  • Vicky TATAKI - MAKE UP ARTIST
  • Emir GRAMO - COSTUMES
  • Eugen KELEMEN - EDITOR
  • Aldo SHLLAKU - COMPOSER

Πληροφορίες

«ΞΗΜΕΡΩΜΑ»
(aka "AGON")
(2011) Δράμα, 110 λεπτά
Αλβανία/Ελλάδα/Γαλλία/Ρουμανία

Μία συμπαραγωγή των Inkas Film Productions
EKK, NOVA TV, EΡT A.E., N-ORASIS

Official Selection, Chicago International Film Festival 2012.
Official Selection, Bloody Hero International Film Festival Phoenix Arizona 2013
Official Selection, Bari International Film Festival 2013

Από 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 στους κινηματογράφους.

Πληροφορίες:
FILMTRADE Ltd,
Λεωφ. Κηφισίας 130Α – Αθήνα ΤΚ 115 26
Tηλ: +30 2106981083-4, fax: +30 210 6983 430
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.filmtrade.gr

Το Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Κλήρωση: Τρίτη 26/02/2013 14:00 για Κυριακή 27/02/2013, στο cinema Ίλιον, για την προβολή, στις 20:30.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Teen Art Fest O Rockarolla Radio διοργανώνει PARTY στην Αθήνα »