Σάββατο, 23 Μαΐου 2009 11:19

Paul Cezanne

Γράφτηκε από  Βατικιώτης Παντελής
Paul Cezanne Ο Paul Cezanne γεννήθηκε στης στην Aix-le-Provence της Γαλλίας. Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ήταν γιος πιλοποιού που ασχολήθηκε με τραπεζικές εργασίες και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Τελειώνοντας το σχολείο, κατά την περίοδο 1859-1861, ο πατέρας του τον πίεσε να σπουδάσει νομικά. Παράλληλα παρακολουθούσε και μαθήματα ζωγραφικής. Παρά τις αντιδράσεις του πατέρα του, αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του καλλιτέχνη και το 1861 ακολούθησε το φίλο του από τα νεανικά του χρόνια, Emile Zola και έφτασε στο Παρίσι.

Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Paul Cezanne, γνωρίστηκε με πολλούς καλλιτέχνες που ανήκαν στο κίνημα του Ιμπρεσιονισμού, ένα κίνημα που τον επηρέασε σημαντικά στην ζωγραφική του, ωστόσο πρόσθεσε και προσωπικά στοιχεία στα έργα του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήθελε να μετατρέψει τον ιμπρεσιονισμό "σε κάτι στέρεο που διαρκεί όσο και η τέχνη που εκτίθεται στα μουσεία". Η μεγαλύτερη συνεισφορά του στον ιμπρεσιονισμό θεωρείται η πρόσθεση καθαρών γεωμετρικών στοιχείων που αργότερα επηρέασαν και το κίνημα του κυβισμού.

the_card_players_2
The Card Players
Ο Cezanne πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις των Ιμπρεσιονιστών, αηδίασε όμως τόσο με τον τρόπο με τον οποίο τις υποδέχτηκαν οι κριτικοί και το κοινό, κάτι που τον έκανε να αποσυρθεί πίσω στην παρτίδα του, το Aix -le-Provence. Εκεί αφοσιώθηκε ανενόχλητος, μακριά από το θόρυβο και τις διαμάχες των κριτικών, στα προβλήματα της τέχνης του. Συμφωνούσε με τους Ιμπρεσιονιστές φίλους του πως οι μέθοδοι της ακαδημαϊκής τέχνης ήταν αντίθετες με τη φύση. Θαύμαζε τις νέες ανακαλύψεις στο χώρο του χρώματος και της διάπλασης των μορφών. Και ο ίδιος ήθελε να υποταχθεί στις εντυπώσεις του, να ζωγραφίσει τα σχήματα και τα χρώματα που έβλεπε, όχι εκείνα που ήξερε ή που του είχαν διδάξει.

Το 1886 πεθαίνει ο πατέρας του και του αφήνει μία σημαντική κληρονομιά. Ήταν οικονομικά ανεξάρτητος, άνθρωπος, με στρωτή, απλή ζωή, και δεν του ήταν απαραίτητο να βρίσκει αγοραστές για τα έργα του. Την περίοδο 1887-1899 ο ζωγράφος απομονώνεται όλο και πιο πολύ αδιαφορώντας για την αρνητική κριτική στα έργα του, η οποία γίνεται όμως σταδιακά ασθενέστερη.

the_forest_3
The Forest
Ο Paul Cezanne πέθανε στις 22 Οκτωβρίου του 1906 από πνευμονία. Τα έργα του επικεντρώνονται σε μία περιορισμένη θεματολογία και κυρίως σε θέματα νεκρής φύσης, τοπίων και προσωπογραφιών. Από τα έργα του απουσιάζουν η ιμπρεσιονιστική ατμόσφαιρα και το γραφικό ανοικτό - σκοτεινό. Αντίθετα, οι δομές των έργων του, στηρίζονται σε χρωματικές αξίες και παραλλαγές φωτεινότητας, σε καθαρές γραμμές και σε γεωμετρικές φόρμες, περιέχουν ήδη πολλά από εκείνα τα βασικά στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν αργότερα τον κυβισμό, τον εξπρεσιονισμό και την αφηρημένη ζωγραφική.

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία :
Σημειώσεις Χρήστου Μιχαλόπουλου. Ιστορικός τέχνης.
Το Χρονικό Της Τέχνης. Ε.H. Gombrich
Βικιπαίδεια, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Francisco Goya Lucientes Diego Rodriguez Da Silva Y Velazquez »