Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010 13:44

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γράφτηκε από την 

 

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου ιδρύθηκε το έτος 1979 και λειτούργησε ένα χρόνο μετά τις 8-2-1980. Στεγάζεται στο σπίτι-εργαστήρι του μεγάλου ζωγράφου και περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικούς πίνακες από όλες τις περιόδους της δημιουργίας του καλλιτέχνη, το προσωπικό του αρχείο και αντικείμενα από τη ζωή του ζωγράφου.

Το οίκημα και οι πίνακες προέρχονται από δωρεά του Ηλία Γουναρόπουλου, γιού του καλλιτέχνη, προς τον Δήμο Ζωγράφου.

Το έτος 1994 ο Δήμος Ζωγράφου, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την ακτινοβολία του Μουσείου με την δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου ευρύτερου ενδιαφέροντος, οικοδόμησε νέα πτέρυγα με προορισμό την διοργάνωση εκδηλώσεων κυρίως εικαστικού, φιλολογικού και λαογραφικού περιεχομένου, δρομολογώντας έτσι μία παρέμβαση πολύπλευρη αλλά και ποιοτική στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Η νέα πτέρυγα, το «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού» αποτελείται από τρεις κύριες αίθουσες:

α ) Την αίθουσα ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, στην οποία πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας κ.λπ.

β ) Την αίθουσα ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ, στην οποία εκτίθενται εκδόσεις και προσωπικά αντικείμενα του διακεκριμένου συγγραφέα και χρησιμοποιείται επίσης για εικαστικές εκθέσεις και

γ ) Την αίθουσα ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΑΤΟΥ όπου διοργανώνονται λογοτεχνικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα με την οικοδόμηση της νέας πτέρυγας και μετά από σχετική πολεοδομική ρύθμιση, δημιουργήθηκε μπροστά από τα δύο κτήρια πεζόδρομος ειδικά διαμορφωμένος, στον οποίο επεκτείνονται πλέον οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Οι δαπάνες της κατασκευής της νέας πτέρυγας καλύφθηκαν από τον Δήμο Ζωγράφου και από δωρεές δημοτών όπως: του ζεύγους Μαρίας και Νίκου Δανιά, της κ. Αντιγόνης Τσίρκα, της κ. Βιβής Παυλάτου, καθώς και της Εμπορικής Τράπεζας.

Οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν σήμερα ένα ενιαίο λειτουργικό ? πολιτιστικό σύνολο, το «ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ».

Το συγκρότημα του Μουσείου λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εξαρτώμενο από το Δήμο Ζωγράφου και διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου η θητεία ταυτίζεται με την θητεία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Φωτογραφίες Συγκροτήματος


Δραστηριότητα του Μουσείου

H ίδρυση του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου έχει μοναδικό σκοπό την διάδοση της μεγάλης προσφοράς του καλλιτέχνη στο ευρύ κοινό. Είναι δε ενθαρρυντικό ότι κατά την σχετικά μικρή διάρκεια της λειτουργίας του, η προσφορά αυτή έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό, που εκδηλώνεται με συνεχή προσεύλεση, όχι μόνο της σπουδάζουσας νεολαίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και πολιτών από ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Παράλληλα, με τη λειτουργία του Μουσείου η τέχνη του Γ. Γουναρόπουλου γίνεται αντικείμενο μελέτης και επιστημονικής ανάλυσης σε σημαντικές εργασίες πανεπιστημιακών και φοιτητών που ασχολούνται με τα εικαστικά, από τις οποίες αξίζει να αναφέρουμε:

- Τον καλαίσθητο τόμο «ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ» που συνέγραψε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ματούλα Σκαλτσά και εξέδωσε το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ το 1990.

- Την έκδοση του βιβλίου «ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ Γ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ», μοναδικό έργο θρησκευτικού περιεχομένου, του καλλιτέχνη, που εκδόθηκε το 1992 από τον Δήμο Ζωγράφου και αποτελεί εργασία της Βίκης Καραΐσκου.

- Επίσης το Μουσείο έχει στηρίξει εργασίες σπουδαστών και φοιτητών με θέμα το έργο του ζωγράφου.

Το ΜΟΥΣΕΙΟ από τις αρχές του 1995 έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκθέσεων στο εξωτερικό. Ήδη τον Αύγουστο του 1996, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία έκθεση ζωγραφικής στην Σωζόπολη της Βουλγαρίας (Ελληνική πόλη και γεννέτειρα του ζωγράφου). Η έκθεση διοργανώθηκε από το ΜΟΥΣΕΙΟ με την πολύτιμη συνεργασία και σημαντική οικονομική συνδρομή του «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», καθώς και χρηματοδότηση από την ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, με σκοπό την διάδοση της νεοελληνικής εικαστικής δημιουργίας στα πλαίσια της πολιτιστικής επικοινωνίας μεταξύ Βαλκανικών χωρών.

Τον Αύγουστο του 1997 οργανώθηκε έκθεση με έργα του Γ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Το Σκαλί» Αγλαντζιάς Κύπρου, στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Δήμων Αγλαντζιάς και Ζωγράφου.

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ανέκαθεν δεχόταν μεγάλο αριθμό μαθητών για ξενάγηση. Από το Σεπτέμβριο του 2009 όμως, το προσωπικό του μουσείου ανέπτυξε ένα ανανεωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Ως μια επέκταση των παραπάνω προγραμμάτων, το Νοέμβριο του 2009 ξεκίνησαν στο ΜΟΥΣΕΙΟ Διαλέξεις Ιστορίας της Τέχνης οι οποίες προσφέρονται στο ευρύ κοινό μια φορά την εβδομάδα με ελεύθερη είσοδο.

Παράλληλα το ΜΟΥΣΕΙΟ στην προσπάθειά του να διαδώσει την τέχνη του Γ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ εκδίδει μεταξοτυπίες των έργων του, σε περισσότερο αριθμό αντιτύπων.

Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Κατσιμητσουλιάς ετοιμάζει ένα ντοκυμαντέρ για τον Γ.Γουναρόπουλου.
Δείτε το 3λεπτο τρέιλερ του ντοκυμαντέρ σε πρώτη προβολή εδω.

Πληροφορίες σχετικές με τον καλλιτέχνη και το έργο του, διαβάστε το άρθρο της Ν.Μπαλούτογλου, "Ο Γιώργος Γουναρόπουλος και το Μουσείο Γ.Γουναρόπουλου στου Ζωγράφου".

Δραστηριότητα του «Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού»

Ταυτόχρονα με την ίδρυσή του στις 3 Οκτωβρίου 1994, το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΜΟΥΣΕΙΟΥ, έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οι οποίες καλύπτουν βασικούς τομείς της πνευματικής ζωής όπως: λογοτεχνία, ποίηση, ζωγραφική, γλυπτική,, φωτογραφία, λαϊκή τέχνη καθώς και εορταστικές εκδηλώσεις κοινωνικού περιεχομένου.

Βασικές επιδιώξεις του ΚΕΝΤΡΟΥ είναι α) Η επιλογή της κατάλληλης και επίκαιρης θεματολογίας προκειμένου να αγγίζει τα ενδιαφέροντα του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και

β) Η επεξεργασία και ο εμπλουτισμός της παρουσίασης των θεμάτων, κατά τρόπο ώστε η κάθε εκδήλωση να αποτελεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός.

Η δεύτερη αυτή ουσιαστική παράμετρος, που χαρακτηρίζει κατά γενική ομολογία τις εκδηλώσεις του ΚΕΝΤΡΟΥ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην γενικότερη απήχηση που έχει τούτο και της θερμής ανταπόκρισης που έτυχε από διακεκριμένους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης όπως: πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες και ηθοποιούς, οι οποίοι με την συμμετοχή τους και την προσωπική τους σφραγίδα δίνουν την προσδοκώμενη ποιοτική διάσταση στην πολιτιστική παρέμβαση του ΚΕΝΤΡΟΥ.

Πληροφορίες

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Διεύθυνση: Γουναροπούλου 6 και Φρυγίας, Ζωγράφου, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 7777601, 7702613, www.gounaropoulos.gr

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη - Τετάρτη 9:00-13:30π.μ και 17:00 με 20:00μ.μ

Θερινό ωράριο 18:00-21:00μ.μ

Πέμπτη - Σάββατο 9:00-15:00π.μ

Δευτέρα και Κυριακή κλειστά

Ανδριανή Αμπάβη

Είμαι απόφοιτος της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις. Για εφτά χρόνια εργάστηκα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παραγωγή events, ενώ από το 2009 διδάσκω εικαστικά σε Ι.Ε.Κ. και δημόσια σχολεία. Είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών στον Πειραιά και υπεύθυνη για την ύλη του περιοδικού.