movies Lord Of War - Ο Κυρίαρχος του Παιχνιδιού
 

Lord Of War - Ο Κυρίαρχος του Παιχνιδιού Lord Of War - Ο Κυρίαρχος του Παιχνιδιού Hot

Lord Of War - Ο Κυρίαρχος του Παιχνιδιού

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Σκηνοθέτης
Σενάριο
Μουσική
Παραγωγής

Αν θέλετε να ανακαλύψετε ακόμα ένα κομματάκι του παζλ που μας συμπληρώνει την εικόνα που έχουμε σχηματίσει για την ψυχοσύνθεση των Αμερικανών τότε πρέπει να δείτε αυτή τη ταινία! Μη μου τα στέγας θίγατε! Ο Άντριου Νίκολς και ο Νίκολας Κέητζ εκτίθενται ανεπανόρθωτα, προσβάλλουν το άρτον ημών των επιΜπούσιων και το αμερικανικό κοινό φροντίζει να κάνει το καθήκον του. Να πατώσει η ταινία στα ταμεία. Είναι σαν να βγει ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα και να μας δείχνει αντί για τις όμορφες θάλασσες και τις ασπριδερές αμμουδιές τη βρώμα και τη δυσωδία στα Λιόσια και το αιωρούμενο άνω του λεκανοπεδίου Αττικής γκρίζο πάπλωμα του νέφους! Σοκ και δέος μαζί!

Ο Γιούρι Ορλόφ (Νίκολας Κέητζ) φτάνει μικρός στην Αμερική με τον αδερφό του Βιτάλι (Τζάρετ Λέτο) και τους γονείς του. Η δουλειά που ανακαλύπτει ότι έχει ταλέντο στο να κάνει είναι μία: έμπορος όπλων. Ξεκινάει από χαμηλά αλλά αρκετά σύντομα απλώνει τα πλοκάμια του σε ολόκληρο το κόσμο. Κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων που κάνει αυτή τη δουλειά έχει πυκνά συχνά στα χνάρια του τον πράκτορα της Ιντερπόλ Τζακ Βάλενταιν (Ήθαν Χωκ).

Άντριου Νίκολς τη μουσική, Νίκολας Κέητζ το πρώτο βιολί. Ο πρώτος μας έχει χαρίσει ήδη ως σκηνοθέτης τα Gattaca & Simone και επιπλέον ως σεναριογράφος τα Truman Show & The Terminal, και ο δεύτερος κάνει για άλλη μια φορά αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα εδώ και χρόνια. Να παίρνει στις πλάτες του ρόλους και να τους φέρνει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία. Εδώ τα πάντα στηρίζονται πάνω του. Αυτός είναι ο ήρωας (αντιήρωας μάλλον), ο αφηγητής μας, με λίγα λόγια ο ξεναγός μας στα τελευταία είκοσι με είκοσι πέντε χρόνια ιστορίας και όσα δεν βλέπαμε πίσω από τις κινούμενες τιτλέζες στα δελτία ειδήσεων!

Κάπου εκεί είναι που αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν αμερικανικό στούντιο να εγκρίνει ένα τέτοιο σενάριο το οποίο έχει ως στόχο να γνωστοποιήσει εν μέρει πως δουλεύει η νούμερο ένα κερδοφόρα εμπορία στον κόσμο! Αυτή των όπλων. Όχι ότι όλα όσα παρουσιάζει το φιλμ, λέει ευθέως ή υπονοεί δεν μας ήταν λίγο πολύ γνωστά, αλλά το να τα βλέπεις όλα αυτά σε ταινία από το Αμέρικα που ο κινηματογράφος είναι η δεύτερη πιο κερδοφόρα επιχείρηση παγκοσμίως είναι σκέτη τρέλα! Διότι αυτό το φιλμ από τη μια είναι ντοκιμαντέρ, από την άλλη βιογραφική ταινία, λίγο παρακάτω περιπέτεια και προς το τέλος καθαρά πολιτική! 

Πως αυτός ο αχταρμάς λοιπόν βγήκε τέλειος σε όλους τους τομείς ένα... σενάριο το ξέρει. Η αλήθεια είναι πως η θεματολογία με την οποία καταπιάνεται ο Νίκολς προσφέρεται για να γυριστεί ένα αριστούργημα. Η ταινία δεν είναι ακριβώς αριστούργημα αλλά το μονοπάτι που διάλεξε ο σεναριογράφος της για να εξαπολύσει τις αποκαλύψεις του οδηγούν τον «Κυρίαρχο του Παιχνιδιού» σχεδόν στο να είναι. Τέτοιο κινηματογραφικό τραγέλαφο είχα να δω από το Big Fish. Τραγική η ιστορία του Γιούρι, τραγική και του πλανήτη. Για γέλια πολλά περιστατικά της ζωής του, για γέλια και ο απροστάτευτος (;) πλανήτης. Για γέλια και για κλάματα όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου. Ποιος είναι πιο κακός; Ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο νόμιμα εκλεγμένος πολιτικός; Και όλα αυτά εις βάρος λαών, άμαχων ανθρώπων, που το μόνο που γνώρισαν στη ζωή είναι γενοκτονίες, και συνεχείς μάχες με τον εχθρό.

Ρουά ματ από τον Νίκολας Κέητζ. Βρήκε το θάρρος να πρωταγωνιστήσει και να είναι παραγωγός μιας ταινίας που τα λέει έξω από τα δόντια σε σενάριο και σκηνοθεσία του Άντριου Νίκολς, που θεωρώ πως με αυτό το φιλμ ξεπέρασε τον εαυτό του. Η εμπειρία που προσφέρει αυτή η ταινία έφτασε για μένα τα όρια του σοκ. Με καθήλωσε, με υπνώτισε, με έκανε να απορήσω πολλάκις πως είναι δυνατόν αυτό το φιλμ να είναι από το Αμέρικα και όχι κάποιου ανεξάρτητου Γερμανού. Αν θέλετε να δείτε προ και μετά Ψυχρού Πολέμου πως πάνω κάτω παιζόταν το επιτραπέζιο παιχνίδι «Εμπόριο Όπλων στο Πλανήτη Γη» δείτε χωρίς ούτε μία αναστολή αυτό το φιλμ. Τέλεια κινηματογράφιση, υποδειγματικός ο Νίκολας Κέητζ, κλιμακούμενο ενδιαφέρον μέχρι και το φινάλε! Μη τη χάσετε!

Editor review

Lord Of War - Ο Κυρίαρχος του Παιχνιδιού 2009-01-10 21:22:52 Γιώργος Χριστόπουλος
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 
 
4.0
Reviewed by Γιώργος Χριστόπουλος    January 10, 2009
#1 Reviewer  -   View all my reviews

Lord Of War - Ο Κυρίαρχος του Παιχνιδιού

Με μία από τις πλέον αξιομνημόνευτες εναρκτήριες σεκάνς αυτή η ταινία δεν μπορούσε παρά να είναι μοιραία και στο συνολό της άκρως αξιομνημόνευτη. Δυνατό σενάριο και δυνατές ερμηνείες σε μια από τις ελάχιστες σκεπτόμενες αμερικάνικες ταινίες, που έχουν τα κότσια να ξεμπροστιάσουν αλήθειες που ξέρουμε όλοι αλλά φωνάζουν λίγοι.

Was this review helpful to you? 
00
Report this review
 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

To write a review please register or log in.
 
Powered by JReviews