Έκθεση thesis @ metamatic:taf

Επίσημη αφίσα Επίσημη αφίσα

Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση thesis της πλατφόρμας Create an Accident, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 18 Απριλίου 2013.
Οι ανέφικτες πράξεις, η έννοια της καταστροφής και η απόπειρα σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου θεμελιώνουν την έκθεση thesis.

Σχεδιασμένη με τη λογική πλατφόρμας παιχνιδιού, η έκθεση ορίζει ως υπόθεση εργασίας το ερώτημα "τι θα μπορούσε να συμβεί εάν μία επινοημένη κοινότητα έθετε στον εαυτό της ένα όριο, το ξεπέρασμα του οποίου θα οδηγούσε σε συνειδητή καταστροφή της;".
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, είτε ως μέλη της φανταστικής αυτής κοινότητας, είτε ως εξωτερικοί παρατηρητές της, καλούνται να εξερευνήσουν τη δυναμική και τις προοπτικές που τους παρέχει η επιλογή της διαγραφής και της επανεκκίνησης.
Μέσα από τα έργα τους προκαλούν τα όρια της κοινότητας, αντιμετωπίζουν ως θεμιτή επιλογή τη ριζική καταστροφή των μύθων και των αφηγήσεων που την στοιχειοθετούν, αμφισβητούν το ανθρώπινο προνόμιο στη λογική και θέτουν υπό κρίση τόσο την ύπαρξη ακέραιων ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων, όσο και τη βεβαιότητα με την οποία συγκροτείται η γνώση, που αποτελεί κοινό κτήμα της κοινότητας.

Συνολικά, το παιχνίδι του thesis, ως πολιτισμική προσομοίωση, αναπαράγει και καταστρέφει τις κοινωνικές αφηγήσεις και τους ενσωματωμένους σε αυτές μύθους. Ο φανταστικός χαρακτήρας του παιχνιδιού διανοίγει ένα απέραντο σύστημα κανόνων, που μέσα από συμβάσεις και ελευθερίες αποκαλύπτει ένα απεριόριστο πεδίο για τη διερεύνηση άγνωστων μέχρι τώρα επιλογών.

  • Επιμέλεια: Λένα Θεοδωροπούλου
  • Συμμετέχουν: Hrvoje Hiršl, Informal Strategies, Nathania Rubin, Μελισσάνθη Σαλίμπα, Anna Witt, Γιάννης Χριστοφίδης
  • Συνεργάτες: Ανδρέας Βραχίμης, Άννα Κοντοπούλου
  • Special guests: Molleindustria
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Εγκαίνια: Πέμπτη 28.3.13, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 28.3 – 18.4.2013
Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ. 12.00-21.00, Κυρ. 12.00-19.00
Σχετικά με την πλατφόρμα Create an Accident

Η έκθεση thesis αποτελεί κομμάτι της συνολικής θεματικής της Create an Accident για τη σεζόν 2012 – 2013, με τίτλο Μύθος PhD (Play hence Destroy), θεματική που αναπτύσσεται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς με επιμέρους project από το σύνολο των τεχνών και σε συνεργασία με καλλιτέχνες και θεωρητικούς απ' ολό τον κόσμο. Η πλατφόρμα Create an Accident δραστηριοποιείται από το 2009 στο χώρο των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών. Με βάση της το διαδίκτυο και συνεργαζόμενη με καινοτόμους καλλιτέχνες, θεωρητικούς και πολιτισμικούς φορείς, παρουσιάζει έργα που ανατέμνουν τη σύγχρονη αστική κουλτούρα. Οι δημιουργοί της έκθεσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου παρουσιάζουν, σε ανοιχτό διάλογο με το κοινό, την πρόοδο της εργασίας τους με κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας Create an Accident.

Σχετικά με το metamatic:taf

To metamatic:taf (The Art Foundation) είναι ένας οργανισμός ο οποίος από το 2009 λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας με σκοπό την υλοποίηση και τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες σχετίζονται με κάθε μορφή τέχνης. Είναι ένας ανοιχτός τόπος συνεύρεσης και διαλόγου, προσιτός και προσβάσιμος στο κοινό όλο τον χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα (min 200,000 επισκέπτες το χρόνο). Αποτελεί μια πλατφόρμα διακίνησης σύγχρονων ιδεών και πρακτικών, όπου η σκέψη δε διαχωρίζεται από την πράξη και ο πολιτισμός γίνεται αντιληπτός ως καθημερινή δράση και βίωμα, προσφέροντας μια συνολική καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία. Από το Σεπτέμβριο του 2012, το TAF/The Art Foundation μετονομάστηκε σε metamatic:taf και συμπληρώνει τη δράση του με την παρουσία του και στο on-line περιβάλλον μέσω της διαδικτυακή πλατφόρμας www.metamatictaf.gr, το οποίο λειτουργεί ως προέκταση των πρακτικών του, τόσο στο ελληνόφωνο όσο και στο αγγλόφωνο κοινό. Το ηλεκτρονικό metamatic:taf διατηρεί τον προσανατολισμό του φυσικού χώρου της Νορμανού, την ίδια στιγμή όμως ανατροφοδοτείται από πολλά ακόμα σύνθετα ζητήματα που τίθενται στο δικτυακό εγχείρημα. H προβολή των εκδηλώσεων του χώρου αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του περιεχομένου του website, ενώ το κύριο σκέλος αφορά στη συγκρότηση μίας δραστήριας πλατφόρμας επικοινωνίας και συνάντησης ετερόκλητων πρακτικών σε ψηφιακό περιβάλλον. Περισσότερες πληροφορίες για το metamatic:taf μπορείτε να βρείτε στο link http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/about_metamatic_taf/. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε για τον εκθεσιακό χώρο με την Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα και τη Γιαλένα Κλειδαρά, και για Διαφήμιση/Χορηγίες Επικοινωνίας με την Κέλυ Σταθάκη, στο τηλέφωνο 210 3238757 και στο mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..