Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 18:08

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διεύθυνσης Ορχήστρας (Ολοκλήρωση σε τρείς φάσεις)

Με έργα Στραβίνσκι, Μότσαρτ και Μπετόβεν ξεκινά ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Νέοι Καλλιτέχνες 2014» με ειδίκευση στη Διεύθυνση Ορχήστρας που διοργανώνει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στις δύο πρώτες φάσεις του διαγωνισμού.

Στην Α' φάση του διαγωνισμού οι 13 υποψήφιοι θα κληθούν να διευθύνουν ένα σύνολο επτά μουσικών της Κ.Ο.Θ. και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε δύο μέρη από το έργο Η Ιστορία του Στρατιώτη (Το Μαρς του Στρατιώτη, Ο Χορός του Διαβόλου) του Ιγκόρ Στραβίνσκι τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 9:00 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η είσοδος για την Α' φάση του διαγωνισμού είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στη Β' φάση του διαγωνισμού οι υποψήφιοι θα κληθούν να διδάξουν στην πρόβα της Κ.Ο.Θ. την Εισαγωγή Έγκμοντ, έργο 84 του Λ. Φ. Μπετόβεν και το Α' μέρος της Συμφωνίας αρ. 39 σε Μι ύφεση μείζονα, K.543 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η Β' φάση θα διεξαχθεί την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 στην Αίθουσα Συναυλιών της Κ.Ο.Θ. «Σόλων Μιχαηλίδης» (Λ. Νίκης 73) και ώρα 18:30.
Η είσοδος για τη Β' φάση του διαγωνισμού είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Γ' φάση θα ολοκληρωθεί με τον τελικό του διαγωνισμού, όπου οι τρεις φιναλίστ θα διευθύνουν την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ενώπιον του κοινού και της κριτικής επιτροπής θα παρουσιάσουν την Εισαγωγή από την όπερα Η Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους (κοινό έργο) και μετά από κλήρωση ένα από τα παρακάτω έργα: Συμφωνία αρ.3 σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 97 (Α' μέρος) του Ρόμπερτ Σούμαν, Συμφωνία αρ. 3 σε Φα μείζονα, έργο 90 (Α' μέρος) του Γιοχάνες Μπραμς, Συμφωνία αρ. 1 σε Ντο ελάσσονα, έργο 68 (Δ' μέρος) του Γιοχάνες Μπραμς.

Η Γ' φάση και ο τελικός του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και ώρα 20:30.


Τιμές εισιτηρίων: 18€, 9€, 5€ (φοιτητές, σπουδαστές, σπουδαστές ωδείων, ειδικές ομάδες). Ισχύει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
Προπώληση εισιτηρίων: Εκδοτήριο Κ.Ο.Θ. (Πλ. Αριστοτέλους, 2310 236990)
Εκδοτήριο Χ.Α.Ν.Θ. (Πλ. Χ.Α.Ν.Θ., 2310 241007)
 
Τα χρηματικά έπαθλα για τους νικητές θα είναι 3.000 € για το πρώτο βραβείο, 1.800 € για το δεύτερο και 1.200 € για το τρίτο βραβείο, ενώ θα δοθεί ειδικός έπαινος και ένα συμβολικό δώρο στον υποψήφιο που θα ξεχωρίσουν οι μουσικοί της Κ.Ο.Θ. μετά από ψηφοφορία.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζεται από τους:


• Γεώργιο Βράνο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Κ.Ο.Θ.
• Στέφανο Τσιαλή, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Κ.Ο.Α.
• Μιχάλη Οικονόμου, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Ορχήστρας των Χρωμάτων
• Κάρολο Τρικολίδη, Αρχιμουσικό
• Αντώνη Σουσάμογλου, Εξάρχοντα Κ.Ο.Θ.