Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015 20:13

Ραντεβού με την ιστορία τέχνης στο DEREE

Γράφτηκε από την 
Athens Biennale, Ομόνοια, Άποψη του έργου του Νίκου Κεσσανλή, Ρινόκερος, 1997, ευγενική παραχώρηση Κλάρα Ρωμανού, © Δημήτρης Τσουμπλέκας Athens Biennale, Ομόνοια, Άποψη του έργου του Νίκου Κεσσανλή, Ρινόκερος, 1997, ευγενική παραχώρηση Κλάρα Ρωμανού, © Δημήτρης Τσουμπλέκας

Ένα διήμερο διαλέξεων με θέμα «Career Carriers in Art History», που  εστιάζει στις επαγγελματικές κατευθύνσεις που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει στον χώρο της Ιστορίας της Τέχνης.

 

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανήκει στους φοιτητές του τμήματος Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του DEREE, οι οποίοι μέσω του ακαδημαϊκού ομίλου History of Art Society θέλησαν να διερευνήσουν τις επαγγελματικές επιλογές που έχει ένας απόφοιτος του τμήματος.

Στο Art History Week, καταξιωμένοι ομιλητές από τον χώρο της τέχνης παρουσιάζουν την δουλειά τους, ο καθένας μέσα από το δικό του επαγγελματικό πρίσμα, ως επιμελητής εκθέσεων και art projects, κριτικός τέχνης, δημοσιογράφος, διευθυντής γκαλερί – κερδοσκοπικών και μη – και εκτιμητής τέχνης.

Δεύτερη μέρα στο History of Art Week του DEREE

Τη δεύτερη ημέρα, το DEREE καλωσόρισε τρεις ακόμη διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου της ιστορίας τέχνης, που μίλησαν για τη δική τους ενασχόληση με τον χώρο, εξέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, και παρουσίασαν δείγματα δουλειάς τους.

Πρώτη πήρε τον λόγο η Δέσποινα Ζευκιλή, ιστορικός τέχνης και δημοσιογράφος, που μοιράστηκε αποστάγματα από την 15ετή πορεία της στον χώρο. Μίλησε για την digital εποχή και την «δημοκρατικοποίηση» στα μέσα, που δημιουργεί ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες. «Ο δημοσιογράφος πρέπει να δρα ως curator της πληροφορίας», είπε, προσθέτοντας ότι μέρος της δουλειά του ιστορικού τέχνης είναι να αμφισβητεί και φιλτράρει τα δρώμενα στην τέχνη. Η δημοσιογράφος έθιξε επίσης το θέμα της χαμηλής ή ανύπαρκτης αμοιβής στον χώρο και κάλεσε τους σπουδαστές και μελλοντικούς συναδέλφους της να μην υποκύψουν στην απαξίωση αυτή του επαγγέλματος και να κάνουν τη διαφορά φέρνοντας στον χώρο νέες ιδέες.

Αμέσως μετά, μίλησε στους σπουδαστές ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων. Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του, μίλησε μέσα από προσωπικά του βιώματα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ιστορικός τέχνης,. Οι συμβουλές του προς τους σπουδαστές; Να εκπαιδεύονται στο λόγο, μελετώντας λογοτεχνία. Να μάθουν να δημιουργούν χωρίς κοινό. Να δημιουργήσουν το δικό τους κοινό. Και να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι πολλά από τα projects τους δεν θα υλοποιηθούν. Ο ομιλητής τόνισε την έλλειψη παράδοσης στην Ελλάδα στον χώρο της τεχνοκριτικής και ευχήθηκε στους σπουδαστές να είναι αυτοί που θα χτίσουν αυτή την παράδοση. Τέλος, παρουσίασε το επιμελητικό του έργο του τελευταίου έτους, δίνοντας έτσι στο κοινό την ευκαιρία να «περιηγηθεί» στις εκθέσεις του και να ανακαλύψει την ιδέα πίσω από κάθε project.

Στη συνέχεια, η Εργίνα Ξυδούς, εκτιμήτρια έργων τέχνης, μίλησε για την εκπαίδευση που πρέπει να λάβει ο σπουδαστής προτού ασχοληθεί με την εκτίμηση έργων τέχνης και αναφέρθηκε στα σχετικά σώματα και οργανισμούς επαγγελματικής αναγνώρισης. Η κ. Ξυδούς ανέλυσε τις διαφορετικές πλευρές του επαγγέλματος, από τη δημιουργία φακέλου για ασφαλιστικούς λόγους έως και την εκτίμηση έργων τέχνης με σκοπό την πώληση.

Την διημερίδα έκλεισε η Έλλη Κανατά, ιδιοκτήτρια της ELIKA Gallery, που αναφέρθηκε στη διαδικασία δημιουργίας ταυτότητας ενός χώρου τέχνης, από το είδος των έργων που εκθέτει έως και τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζεται. Η κ. Κανατά ανέλυσε τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγονται οι καλλιτέχνες και μίλησε για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά έργων τέχνης που αναγκάζεται να επιβιώσει στην Αθήνα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ομιλητές: Ξένια Καλπακτσόγλου – Συνδιευθύντρια της Athens Biennale
Ηλιάνα Φωκιανάκη – Ιδρύτρια του State of Concept Πολύνα Κοσμαδάκη – Επιμελήτρια Μουσείου Μπενάκη
Δέσποινα Ζευκιλή – Διευθύντρια σύνταξης Αθηνόραμα
Χριστόφορος Μαρίνος – Επιμελητής, Κριτικός Τέχνης
Εργίνα Ξυδούς – MRICS, Εκτιμήτρια Τέχνης Έλλη Κανάτα – Elika Gallery

Για περισσότερες πληροφορίες 210 600 9800, εσωτ. 1456, www.acg.edu/events

Έκθεση εικόνων


Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτιστική Διαχείριση (Master's of Arts) στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Έχω εργαστεί ως P.A. to CEO σε εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών, ως Media Assistant (επικοινωνία και προβολή πολιτιστικών θεαμάτων) για το Θέατρο Badminton και το Half Note Jazz Club αλλά και ως αρθρογράφος και επιμελήτρια κειμένων σε πολιτιστικά sites. Παράλληλα εργάζομαι ως φωτογράφος (συνεργασία με το αγγλόφωνο ταξιδιωτικό περιοδικό Athens Insider) και social media manager σε πολιτιστικού ενδιαφέροντος sites.
https://www.flickr.com/photos/mariren/albums
https://www.instagram.com/_mariren_/