Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 21:42

Στην Μπιενάλε Αθηνών απονεμήθηκε το βραβείο ECF Πριγκίπισσα Margriet

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Βραβεύτηκε η Μπιενάλε Αθηνών με το βραβείο ECF Πριγκίπισσα Margriet Award για τον Πολιτισμό, από το European Cultural Foundation (ECF). Το βραβείο απέσπασε και το Visual Culture Research Center (Ουκρανία).

Την τελετή βράβευσης παρακολούθησαν πάνω από 350 διεθνείς προσκεκλημένοι και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Καλών Τεχνών BOZAR των Βρυξελλών. Οι βραβευθέντες έλαβαν το βραβείο από την πριγκίπισσα Margriet της Ολλανδίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του ECF, πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας.

Η πριγκίπισσα Laurentien στην ομιλία της είπε ότι «αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο πολιτισμός –και το κάνει- είναι να φωτίζει τα σημαντικά ζητήματα, να φέρνει στο προσκήνιο διαφορετικές οπτικές, γνώμες, και προσλήψεις των γεγονότων και των προβλημάτων που υπάρχουν, να φτάνει στην καρδιά των ζητημάτων και να εμπνέει δημιουργικές λύσεις».

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans τόνισε ότι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη σήμερα είναι το γεγονός ότι όλοι είμαστε εξαιρετικοί στο να μιλάμε αλλά όχι στο να ακούμε».

Η επιτροπή σημείωσε ότι «όσο διαφορετικές κι αν είναι οι δύο βραβευόμενες πρωτοβουλίες, αισθανόμαστε ότι υπάρχει ένα κοινό νήμα που διατρέχει τη δουλειά τους, το ίδιο νήμα που συνδέει τους στόχους τους με τους στόχους του Βραβείου». Ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν είναι άλλο από την ικανότητά τους να κατακτούν τη δημόσια σφαίρα, να τη μετουσιώνουν σε κάτι νέο, σε ένα νέο χώρο ζωτικής σημασίας για την πολιτιστική έκφραση και την άσκηση πολιτικής κριτικής».

Η Μπιενάλε Αθηνών κατάφερε να επαναπροσδιορίσει το μοντέλο των μπιενάλε ως πεδίο φιλοξενίας της συζήτησης περί πολιτισμού και αυτό-οργάνωσης στη σύγχρονη Ελλάδα. Παράλληλα, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν νέες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ τοπικών και διεθνών πολιτιστικών κοινοτήτων, εμπλέκοντας το ευρύ κοινό. Παρά τη μείωση της χρηματοδότησης, αποδεικνύει τη δύναμη της αυτό-οργάνωσης και της θεμελίωσης κοινών τόπων μέσω του πολιτισμού.

award-mpienale