Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014 09:44

Lott. H αλλιώς ο τρόπος για να κερδίζετε προσκλήσεις σε θεάματα.

Γράφτηκε από τον 

Πριν τρία χρόνια η Artspot είχε ενσωματώσει στο περιοδικό Art Magazine ένα σύστημα κληρώσεων για διαγωνισμούς σε θεάματα.  Το σύστημα αυτό, ούτε λίγο  ούτε πολύ είχε κληρώσει 8.300 εισιτήρια δωρεάν, σε κάτι λιγότερο από δυο χρόνια.

Η αποδοχή του συστήματος ήταν μεγάλη και πέρα του αναμενόμενου. Λάβαμε μηνύματα από οικογένειες που μας ευχαριστούσαν που πήγαν τα παιδιά τους σε παιδικά θεατρικά γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση «ούτε απ' έξω» δεν θα περνάγαμε» όπως μας έγραψαν χαρακτηριστικά αλλά και ένα σωρό άλλα ευχαριστήρια από κόσμο που δίψαγε για πολιτισμό και είχε πλέον έναν τρόπο να δει παραστάσεις, συναυλίες κ.α.

Τον τελευταίο χρόνο το σύστημα αυτό είχε απενεργοποιηθεί – κυρίως για τεχνικούς λόγους -  και όλοι οι διαγωνισμοί «έτρεχαν» στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ελαττωθούν σημαντικά οι διαγωνισμοί που πραγματοποιούσε το περιοδικό, γιατί δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε χρονικά τις διαδικασίες  που απαιτεί ένας διαγωνισμός. Πρέπει να δεχτούμε την συμμετοχή, να επιλέξουμε τους νικητές, να τους ενημερώσουμε ότι νίκησαν και τέλος να ενημερώσουμε τον φορέα με μια λίστα των νικητών. Μοιάζει απλό όταν είναι ένας, όταν όμως οι διαγωνισμοί γίνονται δέκα, τότε εκεί το πράγμα γίνεται πολύπλοκο, επιρρεπές σε λάθη και απόλυτα απαγορευτικό χρονικά, ειδικότερα για έναν μη κερδοσκοπικό φορέα που βασίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό. Δεν συζητάμε τι γίνεται στις περιπτώσεις ακυρώσεων παραστάσεων που ήδη έχουν κληρωθεί εισιτήρια!

Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ανάγκη για κάτι νέο, μια εξέλιξη του προηγούμενου συστήματος. Κάτι τελείως ανεξάρτητο από το περιοδικό Art magazine, κάτι γρήγορο, ασφαλές, αυτοματοποιημένο και... δίκαιο! Το όνομα αυτού, Lott!

H πρώτη Beta έκδοση ολοκληρώθηκε μετά από τρεις μήνες και βρίσκεται στη διεύθυνση  https://ticketing.artspot.gr . Το διάστημα υλοποίησης ήταν τόσο μικρό, κυρίως γιατί γνωρίζαμε ακριβώς τις αδυναμίες του προηγούμενου και βέβαια είχαμε την εμπειρία για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν μια σειρά από μελλοντικά «προβλήματα». Δημιουργήσαμε έναν έξυπνο αλγόριθμό που εμπλουτίζεται καθημερινά με παραμέτρους.  Το σύστημα «μαθαίνει» από τους παίκτες που παίζουν και κληρώνει ανάλογα τους νικητές.

lottui

Λογικά «σφάλματα» που συμβαίνουν γενικά στους διαγωνισμούς, δεν συμβαίνουν εδώ. Αν ένας  χρήστης για παράδειγμα έχει νικήσει ήδη σε κάποιο διαγωνισμό, δεν κληρώνεται σε οποιονδήποτε άλλον την ίδια ημέρα. Ή αν έχει νικήσει σε προηγούμενη κλήρωση και έχει λάβει μέρος σε πέντε διαφορετικές κληρώσεις της ίδιας παράστασης και πάλι εξαιρείται αυτόματα από την διαδικασία της κλήρωσης.

Το επόμενο λογικό στάδιο εξέλιξης, είναι η δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα ( Ios + Android) και το άνοιγμα της  πλατφόρμας  στους προγραμματιστές (API) . Αξίζει να σημειωθεί παρόλα αυτά ότι η εφαρμογή ήδη προσαρμόζεται ιδανικά σε κινητές συσκευές μέσω του φυλλομετρητή τους (Browser) .

Μείνετε συντονισμένοι, τα καλύτερα έρχονται!

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.