Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014 17:07

Προγραμματισμός Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Αργώ» - Χειμερινή περίοδος 2014-2015

Γράφτηκε από  Δ.Τ.
«Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» «Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή»

Με τρείς εξαιρετικές παραστάσεις ξεκινάει το θέατρο Αργώ την χειμερινή του σεζόν. Συγκεκριμένα στο θέατρο θα παρουσιαστούν τα έργα: «Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη, με τους: Αιμιλία Υψηλάντη, Αλέξανδρο Σταύρου και Μαρία Τσαρούχα, ένα έργο για το έγκαυμα της μνήμης γραμμένο το 2005 για το δράμα των αγνοούμενων της Κύπρου, «Ο Γυιος μου ο Ελπήνορας» του Δημήτρη Λέντζου, πρόσφατα και ειδικά γραμμένος συγκλονιστικός μονόλογος για τον αγνοούμενο -και τον αγνοούντα- με την Αιμιλία Υψηλάντη, και η επιτυχημένη κωμωδία «Η ζωή μου στην τέχνη» του Άγγλου συγγραφέα Andrew Cowie σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά, η οποία παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά μετά την επιτυχία που σημείωσε την περασμένη σεζόν.

Αναλυτικά οι παραστάσεις:

«Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη
ένα έργο για το έγκαυμα της μνήμης
Την εξαιρετικά επίκαιρη θεατρική παράσταση «Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη παρουσιάζει η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΡΓΩ, τη χειμερινή περίοδο 2014-15. Το έργο γράφτηκε το 2005 για το δράμα των αγνοούμενων της Κύπρου και έθεσε σε χρόνο φαινομενικά ανύποπτο τα θέματα της μνήμης και της άγνοιας σε μια εποχή γενικευμένης λήθης και ευδαιμονισμού που βίωναν και η Κύπρος και η Ελλάδα. Σήμερα, το 2014 που οι δύο τόποι, Ελλάδα και Κύπρος, βιώνουν μια τεράστια κρίση και όχι μόνον οικονομική, η παρουσίαση αυτής της παράστασης -και με αφορμή το κλείσιμο 40ετίας από τα οδυνηρά γεγονότα- καθίσταται απολύτως καίρια και καλλιτεχνικά αναγκαία, καθώς το έργο ανιχνεύει τα αίτια της κρίσης όχι εκ των υστέρων αλλά από πριν και τα ερμηνεύει με όρους τραγωδίας και ειδικότερα τραγικής άγνοιας. Ίσως, εν τέλει, αγνοούμενοι είναι οι αγνοούντες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι «Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» ανέβηκε πρόσφατα (Ιούν. 2014) στο πλαίσιο του προγράμματος των Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων «Αγνοούμενοι 1974-Αγνοούντες 2014», για μία παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από κοινό και κριτικούς. Τους ρόλους ερμηνεύουν η Αιμιλία Υψηλάντη, ο Αλέξανδρος Σταύρου και η Μαρία Τσαρούχα. Τα σκηνικά και κοστούμια επιμελείται η Χριστίνα Κωστέα και τον σχεδιασμό φωτισμών η Κατερίνα Μαραγκουδάκη.
Από την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (έως τέλος σεζόν) στο Θέατρο Αργώ.

«Ο Γυιος μου ο Ελπήνορας»

«Ο Γυιος μου ο Ελπήνορας» του Δημήτρη Λέντζου
ένας συγκλονιστικός μονόλογος για τον αγνοούμενο (και τον αγνοούντα)
Άλλη μια ιστορία μνήμης πάνω στο ίδιο θέμα αφηγείται ο συγκλονιστικός μονόλογος «Ο Γυιός μου ο Ελπήνορας» του Δημήτρη Λέντζου, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αργώ. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, ενώ στη συνέχεια θα παίζεται κάθε Σάββατο στις 7:00 μμ έως το τέλος της σεζόν.
«Η ελπίδα είναι η φύτρα της ζωής», μονολογεί η μάνα του αγνοούμενου 40 χρόνια μετά. Καμένη στο φως του φονιά Ιουλίου, σαν άλλη μυροφόρος κάτω από ένα αδειανό σταυρό στη μέση ακριβώς του κόσμου, μπροστά στις απαγορευμένες γραμμές των συνθηκολογημένων, μπροστά στα σύνορα της λήθης και τη συνήθεια της απώλειας, δεν έχει τίποτε πια να περιμένει στον καμένο κάμπο, δεν έχει τίποτε πια να ζητήσει από τις συναινέσεις και τις καταφάσεις των πραγματιστών, των ρεαλιστών, των χειροκροτητών. Ένας μονόλογος για τον αγνοούμενο Ελπήνορα, αλλά και για την ίδια την ιστορία, πικρό καρπό της σοδειάς του πολέμου. Μια τελευταία ακραία διαμαρτυρία στον κόσμο, ένας συγκλονιστικός (μη) αποχαιρετισμός με ένα νανούρισμα και ένα μοιρολόι, στα 'τείχη' της Αμμοχώστου και της Τροίας, σ' όλες τις πόλεις του κόσμου στους νέους πρόσφυγες καιρούς.
Σημειώνεται ότι το έργο «Ο Γυιός μου ο Ελπήνορας» γράφτηκε πρόσφατα από τον Δημήτρη Λέντζο ειδικά για τα σαράντα χρόνια από την εισβολή και ανέβηκε στο θέατρο Αργώ, παρουσία αντιπροσώπων των Συλλόγων των Αγνοουμένων που ήρθαν από την Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο (30/6). Ερμηνεύει η Αιμιλία Υψηλάντη.

«Η Ζωή μου στην τέχνη»

«Η Ζωή μου στην τέχνη» του Andrew Cowie
κωμωδία
Η κωμωδία «Η ζωή μου στην τέχνη» του Άγγλου συγγραφέα Andrew Cowie (Άντριου Κάουι) παρουσιάστηκε την περασμένη χρονιά για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη της πορεία, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αργώ από την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014, και θα παίζεται κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 9:15μμ, και Κυριακή στις 6.30μμ.
«Η ζωή μου στη τέχνη» (My Life In Art) γράφτηκε το 1998, έχει τρία πρόσωπα -ένα σκηνοθέτη και δύο ηθοποιούς- και 'ενορχηστρώνεται' από το συγγραφέα σαν ένα έργο μέσα στο έργο. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Birmingham τον Ιούλιο του 1998 και έχει παιχτεί σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Ιταλία κ.ά., αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Μετάφραση Σωτήρης Νικόλαος Κάσσος, σκηνοθεσία Θοδωρής Βουρνάς, μουσική Σωτήρης Νικόλαος Κάσσος, σχεδιασμός φωτισμών Βασίλης Κλωτσοτήρας, σκηνογράφος Θανάσης Νεοφώτιστος, ενδυματολόγος Εύα Γαϊτανίδου, ηθοποιοί Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Παναγιώτης Νάτσης.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΡΓΩ – Θέατρο Αργώ
Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, ΑΘΗΝΑ | τηλ: 210-5201.684 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.argotheater.gr