Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 17:32

Art Noise

Γράφτηκε από  Δ.Τ.
David Szakaly David Szakaly

Art Noise. Όταν η τέχνη συνάντησε το gif και υπνωτίστηκε: David Szakaly & Dave Whyte. Της Βασιλίκας Σαριλάκη. 

Ο David Szakaly είναι ένας Γερμανο-ούγγρος καλλιτέχνης που ασχολείται με την παραγωγή gifs από το 2008. Έγινε γνωστός με το παρατσούκλι Davidope κι έχει δημιουργήσει μερικά από τα πλέον όμορφα animés στο διαδίκτυο που κοσμούν πάμπολλα tumblrs ανά τον κόσμο και φυσικά και το δικό μου :)http://vassilika.tumblr.com/.. Τα έργα του έχουν τόσο πολύ κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο ώστε έχει πλέον επηρεάσει ήδη μια σειρά άλλων καλλιτεχνών που εμπνέονται από αυτόν..

Ο Szakaly στην ουσία μας επιστρέφει στην εποχή της ψυχεδέλειας των 70'ς και σε όλη εκείνη την χαλαρωτική κουλτούρα της pop art που όμως τώρα δεν συνδέεται με τα ναρκωτικά και τις παραισθήσεις απλά δημιουργεί υπνωτιστικά και χαλαρωτικά έργα.. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η απλότητα, ένα μινιμαλιστικό στυλ, γεωμετρικές φόρμες, ασπρόμαυρες ή έγχρωμες που κινούνται με κομψότητα και ομορφιά σε ένα δικό τους σύμπαν, χωρίς βαρύτητα..

Τα έργα του αποπνέουν ελευθερία και βέβαια θυμίζουν την παλιά γενιά της αφαίρεσης π.χ τον Vasarely, ή τον μεγάλο γραφίστα Escher με τους μπερδεμένους, "ανέφικτους" χώρους του.. Γραμμές, επίπεδα, καμπύλες, στερεομετρικές καμπυλώσεις, δημιουργούν ευκάμπτους ή περιδινούμενους χώρους που γεννούν έκσταση και "χάσιμο" .Χώρους που ρουφάνε το βλέμμα, που το αιχμαλωτίζουν .

Χρησιμοποιεί επίσης οργανικές φόρμες, ασπρόμαυρα εφέ, και παλλόμενες technicolor φόρμες αποδεικνύοντας ότι ο πειραμτισμός με αυτο το μέσον δεν έχει όρια. Το πόσο σημαντικός είναι σήμερα το μαρτυρά το ίδιο το Google. Γκουγκλίστε τις λέξεις "animated gif" κι αμέσως θα ξεπηδήσουν δεκάδες εικόνες που έχει δημιουργήσει..ομορφια και ζάλη μαζί..

Ο Szakaly ξεκίνησε να πειραματίζεται με το vector animation πρόγραμμα του Macromedia Flash το 1999 όπου και χρησιμοποιούσε προγραμματισμό για να φτιάξει διάφορες παρουσιάσεις, banners, κι άλλα γραφιστικά που του παρήγγειλαν οι πελάτες του. Πέρασε μια δεκαετία και μετά αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο στους πειραματισμούς του με κινούμενα γραφιστικά και μετά ανακάλυψε βέβαια ότι το Tumblr ήταν η καλύτερη πλατφόρμα για να διαδώσει τα μικρά του και σύντομα gifs. Σήμερα συνεργάζεται με μια εταιρεία αλλά απέκτησε μεγάλη εμπορική επιτυχία κάνοντας animations για πελάτες σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, αυτό που τον ξεχωρίζει είναι η προσωπική του δουλειά που προφανώς κάποτε θα εκτίθεται και στα μουσεία..

Ο Szakaly είναι επίσης μέλος της πρωτοποριακής ομάδας SUNdOZe στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες που ασχολούνται με την δημιουργία εικόνων μιας παραισθητικής πραγματικότητας.

http://theartnoise.blogspot.gr/