Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014 08:52

Ταξίδι στις πέντε ηπείρους με τους Pink Martini

Γράφτηκε από  Σάντρα Κωνσταντή

Το βράδυ της Παρασκευής στο live των Pink Martini, στις 16/5 για να είμαστε πιο ακριβείς, αποφάσισα να επιβιβαστώ σε ένα μαγικό αεροπλάνο το οποίο θα με ταξίδευε σε όλο τον κόσμο μέσα σε δύο ώρες. Μην πάρετε την έκφραση αυτή σαν υπερβολή ή αποκύημα της φαντασίας μου. Πράγματι βίωσα μέσα από εικόνες, ακούσματα και σιγομουρμουρίσματα της ψυχής περάσματα από τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Αραβία, την Αμερική, την Κούβα μέχρι και την Ιαπωνία. Ήταν πράγματι ένα ταξίδι αστραπή σε όλη την υφήλιο.

Το μεταφορικό μέσο που κατόρθωσε όχι απλά να με περιηγήσει αλλά να με εισάγει στα βάθη του πολιτισμού κάθε χώρας και να τις ενώσει δεν είναι άλλο παρά οι Pink Martini. Ένα συγκρότημα που ξέρει πώς να ‹‹ξεθάβει›› τα παλιά ακούσματα και μαζί με αυτά τα συναισθήματα νοσταλγίας στο ευρωπαϊκό κοινό. Με απαράμιλλη γοητεία και απλότητα δημιουργεί ένα συγκερασμό lounge και παλιομοδίτικης pop καθώς και μια πολυγλωσσική γέφυρα, καταφέρνοντας να κάνει τον κόσμο ένα!

Το αυτό λοιπόν έγινε και την Παρασκευή σε έναν πολύ ωραίο χώρο στο Γκάζι Live. Ο κόσμος αρκετός και η διάθεση στα ύψη. Δεν ήταν δυνατόν άλλωστε το ελληνικό κοινό να απογοητεύσει τους Pink Martini, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πάντα έχουν ένα θερμό καλωσόρισμα εδώ, γι' αυτό και από το 2001 και έπειτα μας επισκέπτονται σχεδόν κάθε χρόνο.

Αφετηρία μας ήταν μερικά από τα καινούρια τραγούδια του τελευταίου τους δίσκου ‹‹ Dream a little dream››, στα πλαίσια της προώθησης του οποίου πραγματοποιείται η περιοδεία τους, τραγούδια παιχνιδιάρικα και πολυπολιτισμικά. Απογειωθήκαμε καθώς ακούγαμε τον ύμνο κάθε ανθρώπου που θα απολάμβανε τη ζωή χωρίς υποχρεώσεις και άπλετο ελεύθερο χρόνο! (‹‹ Je ne veux pas travailler››)

Η πορεία μας ήταν συναρπαστική και με πολλές χορευτικές αναταράξεις υπό τους ήχους των παλιότερων επιτυχιών τους (δίσκος ‹‹ Sympatique››, 1997). Η προσγείωσή μας έγινε στα πάτρια εδάφη και άγγιξε την ελληνική ψυχή με το τραγούδι ‹‹Never on Sunday››, το γνωστό μας ‹‹Ποτέ την Κυριακή›› από την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. Η China Forbes με τη βελούδινη φωνή της μας μάγεψε τραγουδώντας στα ελληνικά, όπως είχε ηχογραφηθεί εξαρχής το τραγούδι στον πρώτο τους δίσκο.

Το παγκόσμιο αυτό ταξίδι μας εξόπλισε με εφόδια κατάλληλα να υποδεχτούμε σιγά σιγά το καλοκαίρι που καταφθάνει. Το μυαλό ήδη έκανε τα πρώτα του βήματα, η ψυχή εξαγνίστηκε, η γλώσσα μίλησε σε γλώσσες που δε γνώριζε, το σώμα χόρεψε στους ρυθμούς του κόσμου.

Τελικά είναι ωραίο η τέχνη να μην έχει όρια και σύνορα, είναι αναζωογονητικό να σου δίνει έμπνευση, λάμψη και ελπίδα. Όπως έχει πει και ο ιδρυτής των Pink Martini, Thomas Lauderdale: ‹‹Πρόκληση είναι να βρεις την ελπίδα, σε αντίθεση με το σκοτάδι.....›› (απόσπασμα συνέντευξης με αφορμή προηγούμενης επίσκεψης στην Ελλάδα)

 

 

Ετικέτες