Κυριακή, 11 Μαΐου 2014 11:11

Απονομή Πανδωδεκανησιακού Βραβείου Βασίλη Μοσκόβη

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων απονέμει το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη για τα έτη 2012 και 2013, την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 και ώρα 18.30, στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά», (Τιμοκρέοντος 6Α, Άγιος Σώστης, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9344131).


Οι συγγραφείς που θα βραβευθούν για το έτος 2012 είναι η Μαρία Ανδρουλάκη-Σακαρέλλου για το έργο της «Η ελιά στον Πολιτισμό της Ρόδου» και η Λουίζα Καραπιδάκη για το έργο της «μαθαίνω για την ελιά και το λάδι», μία δίτομη έκδοση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (σειρά Εκπαιδευτικά Προγράμματα).

 

Οι συγγραφείς που θα βραβευθούν για το έτος 2013 είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης για το έργο του «Κωνσταντίνος Π. Καβάφης και Δωδεκανήσιοι στην Αίγυπτο των Ελλήνων» καθώς και ο Βασίλης Χατζηβασιλείου για την αγγλόφωνη απόδοση του έργου του «Ιστορία της νήσου Κω Αρχαία-Μεσαιωνική-Νεότερη», οι οποίοι θα μοιραστούν ισότιμα το βραβείο.


Μετά την τελετή απονομής των βραβείων θα παρουσιάσουμε παραδοσιακά συγκροτήματα και χορούς από τη Δωδεκάνησο.

1 IMG 5704

 Λίγα λόγια για τον Βασίλη Μοσκόβη.
Ο Βασίλης Μοσκόβης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα η οποία συνδύαζε το πολύπλευρο ταλέντο του Λογοτέχνη, Ποιητή, Λαογράφου και Παιδαγωγού με την γνήσια αγάπη του για τα Δωδεκάνησα, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και ιδιαίτερα για τον τόπο καταγωγής του την Σύμη.
Με την βοήθεια της αδελφής του Ειρήνης Μοσκόβη μετέτρεψε από πολύ νωρίς το τριώροφο σπίτι του σε λίκνο της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Δωδεκανήσων, το οποίο αποτελεί σήμερα έναν μουσειακό χώρο με πλούσια βιβλιοθήκη και εκθέματα εικαστικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά δώρισε το 1990 στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αποτελεί το επονομαζόμενο σήμερα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ.
Ο χώρος αυτός προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και ταυτόχρονα προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές ομάδες.
Σήμερα, η απονομή του εν λόγω βραβείου αποτελεί πλέον θεσμό και αποδίδεται ως φόρος τιμής στη μνήμη του Βασίλη Μοσκόβη.